Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +7 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Liktenīgais sertifikāts

Periods, kad Latvijā plašumā vērsās Covid-19 digitālā sertifikāta lietošana, tuvojas beigām, un šopavasar sertifikāta prasīšana valsts iekšienē kļūs aizvien retāka. To, kāda būs situācija rudenī, rādīs laiks, un jāņem vērā, ka pandēmijas divi gadi ir nesuši visdažādākos epidemioloģiskās situācijas pavērsienus.

Jāatceras, ka Covid-19 sertifikāts Eiropas Savienībā (ES) tika ieviests 2021. gada vasarā pēc ES institūciju, it īpaši Eiropas Komisijas, iniciatīvas, un mērķis bija padarīt vienkāršāku ceļošanu ES teritorijā. Lai gan tas, ka Latvijā daži ļoti cenšas valdībai adresētu kritiku interpretēt kā valstij veltītu kritiku, ir vērtējams kā neveselīgs demokrātijas apdraudējums, tomēr pārmetumi mūsu valdībai, ka tā uzspiedusi iedzīvotājiem sertifikātus un QR kodus, bet citur pasaulē tā nenotiek, tiešām nav pamatoti. Dažādās ES dalībvalstīs atšķirīgos periodos prasība uzrādīt Covid-19 sertifikātu ir bijusi gan plašākos, gan šaurākos mērogos nekā Latvijā. Savukārt tas, cik laipnā vai tieši pretēji – agresīvā – stilā notiek sertifikātu pārbaudes, ir atkarīgs no katrā konkrētajā gadījumā iesaistītajiem cilvēkiem. Par katru konfliktu pie veikala durvīm vainot valdību, protams, ir ērti, bet ne īpaši objektīvi. Tiesa gan, nav noliedzams, ka mūsu valdība aizrāvās ar savu iecienīto birokrātijas kultivēšanu, ieviešot prasību, ka līdz ar sertifikātu jāuzrāda personu apliecinošs dokuments. Bez šīs prasības, kāda daudzviet citur ES nebija manāma, tiešām varēja iztikt. 

To, kāda ir Covid-19 sertifikāta ieviešanas ietekme uz koronavīrusa izplatības mazināšanu, droši vien pamatīgi izanalizēs eksperti, un, visticamāk, kopējais secinājums būs tāds, ka epidemioloģiskās situācijas uzlabošanai sertifikāts ir bijis noderīgs. 

Savukārt jau tagad redzamā psiholoģiskā ietekme ir tāda, ka sertifikāta prasīšana valsts iekšienē (nav runa par ārvalstu ceļojumiem) ir saasinājusi Latvijas sabiedrības sašķeltību. Protams, mūsu sabiedrība nebija īpaši vienota arī pirms pandēmijas, un to pierāda 13. Saeimas sastāvs, kas apliecina, ka pirms četriem gadiem atbalstītāji bija gan konservatīvajiem, gan liberāļiem, gan jaunajiem, gan vecajiem politiskajiem spēkiem, gan latviskajiem, gan nelatviskajiem politiskajiem strāvojumiem. Taču tieši viedokļu polarizācija attieksmē pret Covid-19 un konkrēti pret sertifikātu ir mazinājusi toleranci pret atšķirīgu redzējumu. 

To ņemot vērā, uz 14. Saeimas vēlēšanu tuvošanās fona būs interesanti vērot, vai valdošā koalīcija atkāpsies, vai tomēr neatkāpsies no prasības, ka Covid-19 sertifikāts arī turpmāk nepieciešams darba vidē, t. i., vairākās jomās strādājošajiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē