Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Linkaits uzsauc "zelta izpletņus"?

Sakiet, ko lai sabiedrība secina no tā, ka pēc divus ar pusi mēnešus ilgās satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) skaļās un revolucionārās retorikas par it kā atklātajām koruptīvu darbību pazīmēm un nesaimnieciskumu Latvijas dzelzceļa (LDz) vadības darbā, šīs valsts kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētājam Edvīnam Bērziņam un valdes loceklim Aivaram Strakšas ļauts mierīgi un bez komentāriem aiziet, turklāt, kā runā Satiksmes ministrijas (SM) gaiteņos, rēķinoties ar kompensācijām līdz pat gada atalgojuma apmērā?

Tad bija vai nebija koruptīvu darījumu pazīmes? Un ja "tikai" nesaimnieciskums, cik loģiska un kādam tieši politiskam kursam atbilstoša ir šādas bagāžas kompensēšana ar summu, kas varētu grozīties ap ceturtdaļmiljonu?

Ar to es nesaku, ka būtu pamats priekā sist plaukstas, ka – āreče nu, cik lieliski, tad jau Bērziņš un Strakšas izrādījušies bez vainas un ministrs izgāzies! Ar to es gribu uzvērt tikai acīmredzamo, ka visa no maija sākuma līdz augustam ilgusī epopeja izskatās ļoti nepārliecinoša un nevienam godu nedara. Versijas ir divas: pirmā, ka problēma ir jaunajā satiksmes ministrā, kurš nespēj nopamatot un, pats galvenais, konsekventi turēties pie saviem politiskajiem paziņojumiem par iespējamiem koruptīviem darījumiem un nesaimnieciskumu no LDz vadības puses; otrā, ka problēma ir KNAB, kas ministra, iespējams, pamatoti radušās aizdomas nejaudā vai neprot materializēt, lai gan divi ar pusi mēneši kopš paziņojumiem būtu pietiekams laiks, lai tik skaļā lietā par daudzmiljonus apgrozošu valsts kapitālsabiedrību birojs pats vai caur ministriju dotu ziņu, vai ierosināta kāda pārbaude un ar ko tā beigusies.
Jebkurā no variantiem LDz vadības aizsūtīšana atpūtā ar "zelta izpletņiem" ir nonsenss. Kāpēc "zelta izpletņiem"? Jo Edvīna Bērziņa valsts amatpersonas deklarācija gada ienākumos no LDz uzrāda ap 147 tūkstošiem eiro pirms nodokļu nomaksas, bet Aivara Strakšas deklarācija – ap 128 tūkstošiem eiro. Satiksmes ministra sabiedrisko attiecību strupceļa atrisināšana jau tā taču it kā izsaimniekotajam LDz tātad varētu izmaksāt ap ceturtdaļmiljonu eiro. Domājams, drīz vien ar vai bez amatpersonu komentāriem īstā summa taps zināma, lai gan Linkaits, kuru var dēvēt par izteiktāko "tvitera ministru", LDz padomes lēmuma pieņemšanas dienā no sociālā tīkla burtiski noplauka un no komentāriem izvairījās.

Darba attiecības ar Bērziņu un Strakšas pārtrauca LDz padome, kura, ja var ticēt jauno laiku mitoloģijai, iemieso labas pārvaldības un no politiskās ietekmes absolūti neatkarīgu uzņēmuma uzraudzību. LDz padomi vada no Jaunā laika nākušais Jānis Lange. Kopš maija sākuma, kad satiksmes ministrs nāca klajā ar satraucošo informāciju par koruptīvajiem darījumiem un nesaimnieciskumu, padome par to neklapēja ne ar ausi. Toties lēmums par Bērziņa un Strakšas aizsūtīšanu dārgā atpūtā nāca akurāt aiznākamajā dienā pēc satiksmes ministra partijas līdera Jāņa Bordāna sarunas zem četrām acīm ar premjeru, kādreizējo jaunlaicēnu Krišjāni Kariņu par turpmāko sadzīvošanu koalīcijā jeb, citiem vārdiem, to, cik ilgs būs šīs valdības mūžs. SM kā valsts kapitāldaļu turētāju LDz pārstāv valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa, kura taču, jādomā, nevar darboties bez satiksmes ministra uzticības.

Top komentāri

auditors
a
tie mīļā visi ir valsts noslēpumi , viņš , Linkaits , jauns nepieredzējis politikā , izpļurkstējies . Valsts apzagšana , ar politisko partiju rokām, ir vislielākajā slepenībā turami . Nticat ? Pavaicājiet kalnamaijieram
b
b
Labāk ''zelta parašuts'' nevis kā agrāk - tiesāšanās ar padzītajiem locekļiem daudzu gadu garumā un pēc tam jāizmaksā daudzas reizes vairāk + tiesāšanās izdevumi. Piemēru tam netrūkst. Žēl ka tāda pieredzējusi žurnāliste kā A.M. to nesaprot.
Provinciaļnijs
P
Rīgā nauda ir.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē