Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mājsēde. Un tālāk?

Pēc pilnīgi liekas nedēļu ilgušas minstināšanās, kas atkal būs maksājusi dzīvības, valdība spēra vienīgo loģisko soli, kas bija iespējams pašreizējā situācijā ar straujo Covid-19 pacientu skaita pieaugumu slimnīcās un ārstu izmisuma pilnajām prognozēm, – uz četrām nedēļām ieviesa striktus sociālās dzīves ierobežojumus.

Kas, protams, nav nekas cits kā pašas neizdarības sekas, nespējot adekvāti reaģēt uz acīmredzamo vakcinācijas tempa noplakšanu jau pēc Jāņiem. Kā ierasts, varam strīdēties par viena vai otra konkrētā ierobežojuma pamatotību, piemēram, veikalu aizvēršanu jau pulksten 19.00 un komandantstundas ieviešanu pulksten 20.00, nerēķinoties, piemēram, ar bērnudārzu pedagogiem, kuriem darba laiks beidzas 19.00. Tāpat nav saprotams, kāpēc bija jāatliek lēmumu pieņemšana par atbalstu uzņēmējiem, neskatoties uz lielīšanos, ka atbalsta sistēma jau ir iestrādāta kopš iepriekšējā "lokdauna". Taču ir arī nopietnāki jautājumi, ko uzdot.

Pirmkārt, kāds ir īstermiņa rīcības plāns "lokdauna" četrām nedēļām? Rodas iespaids, ka valdība šajā laikā vienkārši gatavojas iet izgulēties. Premjera ātri izmestās idejas par obligāto vakcināciju no 50 gadu vecuma vai – vēl trakāk – nevakcinētu Covid-19 pacientu neārstēšanu par valsts naudu nav plāns. Drīzāk otrādi – šādi ētiski apšaubāmi un juridiski un praktiski neizpildāmi izteikumi kārtējo reizi grauj valdības uzticamību tajā sabiedrības daļā, ar kuru pašlaik būtu intensīvi un profesionāli jāstrādā, – nevakcinēto ļaužu, pamatā senioru un krievvalodīgo, lokā. Taču ar viņiem strādāt ir grūti, un, lai gan pagājis jau gandrīz gads, kopš kļuvis aktuāls vakcinācijas jautājums, nekādas atbildes nav atrastas. Taču skaidrs, ka, ātri nerodot komunikatīvus un praktiskus risinājumus, kā to izdarīt, 15. novembris nebūs nekādas stingro ierobežojumu beigas. 

Otrkārt, kur ir ilgtermiņa stratēģiskais plāns, kāda valdībai nekad nav bijis, – un kas arī ir novedis pie pašreizējās krīzes. Kā palielināt veselības aprūpes sistēmas kapacitāti jeb, precīzāk, spēju apkalpot par kādu tūkstoti Covid-19 pacientu vairāk, to nenovedot līdz kolapsam? Ja izšķirošais ir personāla jautājums, kā to palielināt gana ātri, un kāpēc paralēli vēl notiek kaut kādas politiskas šķēpu laušanas par algu palielinājuma nepieciešamību mediķiem? Kā un kad nodrošināt trešās vakcīnas pieejamību plašai sabiedrībai? Kas notiks, ja sāks plosīties jauns Covid variants, pret kuru esošo vakcīnu iedarbība ir vēl zemāka nekā pret delta variantu? Piemēram, Lielbritānija jau nonākusi šo jautājumu priekšā. Par spīti daudz augstākai vakcinācijas aptverei – ap 68% –, Covid līkne tur strauji iet uz augšu, turklāt sācis plosīties jauns delta atvasinājums AY.4.2. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē