Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Maksājam, lai mūs zombē

Atkal tuvojas vēlēšanas, un atkal partijas sarosījušās vēlētāju balsu medībām. Kāda sākusi reklamēties jau pirms Saeimas lēmuma par Rīgas domes atlaišanu, vēl dažas – starplaikā starp šo lēmumu un dienu, kad Valsts prezidents attiecīgo likumu izsludina, izmantojot brīdi, kad vēl nav politiskās aģitācijas ierobežojumu un kad vēl vēlētāju prāti nav pārslogoti ar izvēlēm.

Pārējie acīmredzot reklamēsies vēlāk. Taču kopīgā iezīme šoreiz būs tā, ka izmaksu lielāko daļu par priekšvēlēšanu kampaņām būs iespēja segt no naudas, ko politiskie spēki būs saņēmuši no valsts budžeta. Atgādināšu, ka pērnruden Kariņa (JV) valdību veidojošās partijas ļoti ievērojami, var teikt – radikāli, palielināja valsts finansējumu Saeimas vēlēšanās 2% robežu pārvarējušām partijām, tātad pamatā sev, turklāt nosakot, ka to saņem jau no šī gada. Un arī gada sākumā budžeta naudiņu saņēma. Zīmīgi, ka tieši viens no valdošajiem politiskajiem spēkiem, kā pārstāvji Saeimā pielika savas rociņas pie finansējuma palielināšanas partijām, Attīstībai/Par!, pašreizējo priekšvēlēšanu kampaņu sāka pirmā un īpaši intensīvi.


Šajā sakarībā vairāk nekā jebkad iepriekš aktualizējas jautājums par to, cik korekta vispār ir kārtība, ka partijas par iepriekšējiem panākumiem saņemto naudu var izmantot nevis tikai, teiksim, biroja uzturēšanā, darbinieku algošanā, ekspertu piesaistei jaunu likumu radīšanas procesā u. tml., bet arī propagandai pirms nākamajām vēlēšanām. Jā, likumā tas atļauts, bet tā nav atbilde. Sanāk, ka daļu nodokļu maksātāju valsts budžetā ieskaitītās naudas partijas patvaļīgi sev piesavinājušas, atrunājoties ar pasakām par to, ka tādējādi būšot neatkarīgas, un nu izmanto to pašu nodokļu maksātāju smadzeņu skalošanai, ka tieši šīs un nevienas citas partijas ir tās labākās, par ko balsot atkal. Tas sāk mazliet atgādināt stāstu par ātrajiem kredītiem, kurus cilvēki ņem, lai samaksātu par iepriekš ņemtiem kredītiem.

Un nodokļu maksātājs šajā situācijā ir totāli bezspēcīgs – nekādi nevar noprotestēt to, ka priekšvēlēšanu laikā par paša naudu tiek zombēts ar nez kādas leiputrijas solījumiem. Pat tad, ja vīlies paša ievēlētajos, nu balsotu par citiem.

Jā, savulaik bija iniciatīvas arī par to, ka nevis iepriekšējo vēlēšanu rezultāti, bet gan vēlētāji paši nosaka, kurai partijai atvēlēt to nodokļu daļu, kas nonāktu partijām. Tas tika noraidīts bažās, ka nodokļu maksātāji, kam nav vēlēšanu tiesību, savu tiesu iemaksu novēlētu "nepareizajiem" vietējiem politiskajiem spēkiem. Saprotams, ka partijām, kas pieņēma lēmumus, arī gribējās nostiprināt savu ietekmi, tāpēc nu ir, kā ir. Bet, mūkot no bagāto sponsoru ietekmes, partijas kļuvušas par  ļaunprātīgām visu nodokļu maksātāju izmantotājām.

Top komentāri

Itamars Toledano
Vai tad Bībelē nav teikts, ka sātans allaž ir saskaņā pats ar sevi.Kam tad zombijs Meļņiks MAKSĀ, lai pats būtu (vēl vairāk) nozombēts?
Nja
N
Meļņiks šķēles poļitruks. Izdzēs vēlreiz.
atkal
a
Meļņiks kalpo oligarhiem: Cik var saprast-patiktos ja partijas naudu saņemtu no oligarhiem..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē