Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Meļņiks: Skarbi, bet matemātika...

Tuvojoties Valsts prezidenta ievēlēšanas datumam, aizvien biežāk dzird pieteikto kandidātu slavinošus vārdus - viens, lūk, ir labākais, jo aizstāv latviešus, cits - tāpēc, ka pārstāv arī cittautiešus, vēl kāds - savas politiskās pieredzes vai rakstura īpašību dēļ. No tā izrietoši - ar prognozēm, kurš visdrīzāk tiks ievēlēts, bārstās gan pieredzējuši politiķi, gan vienkārši ļaudis savstarpējā saskarsmē. Notiek interneta balsojumi, no kā atkal daudzi cenšas "izspekulēt", kurš vairāk pelnījis vai kuram saskaņā ar "tautas gribu" noteikti būtu jātiek augstajā amatā.

Varētu arī mēs pavērtēt katru no kandidātiem, taču... tā kā rezultāts atkarīgs no bēdīgi slavenās politiskās matemātikas, visiem citiem kritērijiem - skaists, gudrs, iznesīgs, tautā populārs, ar labām svešvalodu zināšanām, iepriekšējiem nopelniem valsts labā utt. - ir vien retorikas maskas loma. Proti, viena lieta ir publiskā komunikācija, pavisam cita - politiķu rīcība balsošanas brīdī.

Šobrīd pieteikti četri kandidāti - Raimonds Vējonis (virza ZZS un daļa Vienotības), Mārtiņš Bondars (Latvijas Reģionu apvienība), Sergejs Dolgopolovs (Saskaņa) un Egils Levits (Nacionālā apvienība, daži no Vienotības un No sirds Latvijai). Tas nozīmē, ka balsošana notiks vairākās kārtās - vispirms divas reizes par visiem, tad katrā turpmākajā vēlēšanu kārtā atskaitot kandidātu, kas ieguvis vismazāk balsu, līdz vai nu viens būs ieguvis ievēlēšanai Valsts prezidenta amatā nepieciešamo 51 balsi, vai būs jāizsludina jaunas vēlēšanas.

Kādas tad ir izvirzīto izredzes? Noteikti jāņem vērā, ka Saeimas Saskaņas frakcijā ir 24 deputāti, Vienotībā - 23, ZZS - 21, Nacionālajā apvienībā - 17, Latvijas reģionu apvienībā - 8 un No sirds Latvijai - 7.

Jau pēc pirmās balsošanas kārtas būs redzams deputātu atbalsts katram kandidātam. Šajā ziņā būtiski, kā sašķelsies Vienotības atbalsts par labu Vējonim un Levitam. Aiznākamajā kārtā visdrīzāk vairs nepiedalīsies Mārtiņš Bondars, kurš aptaujās ir populārākais, taču stabili var rēķināties tikai ar septiņām savas frakcijas balsīm (astotajam - Dainim Liepiņam krimināllietas dēļ aizliegts piedalīties Saeimas sēdēs). Tālāk lielais jautājums ir par Levitu - vai Nacionālajai apvienībai izdosies piesaistīt tik daudz deputātu balsu, lai apsteigtu Dolgopolovu. Ja tā, finālā būs divi koalīcijas pārstāvji un, šaha terminoloģijā runājot, iespējama pata situācija, kad spēle neizšķirta, jāsāk no jauna. Ja pēdējā izvēle būs uz etniskās nots - starp "latvisko" Vējoni un "nelatvisko" Dolgopolovu, par pirmo var nobalsot arī tie, kas citādi to nedarītu. Tādā gadījumā ZZS visus būs apspēlējusi un varēs jau trešo reizi plūkt prezidenta partijas laurus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē