Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Meļņiks: Zemo algu nākotne

Manāms satraukums par politiķu ieceri likvidēt mikrouzņēmumus, vispirms ieviešot īpašas sociālās iemaksas to darbiniekiem, tad līdz 2018. gada 15. decembrim liekot pārreģistrēties kādā no pastāvošajiem nodokļu maksāšanas režīmiem. Cik daudz cilvēku tas skars, var spriest pēc tā, ka šī gada oktobra sākumā reģistrēti bija 50 845 mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji - gan individuālie komersanti, gan uzņēmumi, kas nodarbina līdz piecām personām.

Publiski nodokļa režīma maiņa tiek pamatota ar rūpēm par darbinieku sociālo aizsargātību, taču faktiski redzams, ka mikrouzņēmēju radītā konkurence ir neizdevīga pārējiem uzņēmējiem, jo spiež tos celt algas pašu darbiniekiem un tas savukārt ir dārgāk nekā kaut kā motivēt politiķus dažus gadus pēc mikrouzņēmumu nodokļa statusa izveides no tā strauji atteikties vispār.

Proti, mikrouzņēmumos strādājošajiem ir noteikti algu griesti. Mikrouzņēmumi izmirtu paši no sevis (pārreģistrētos par parastajiem SIA) tajā brīdī, kad citi darba devēji saviem nodarbinātajiem spētu algu kontos oficiāli ieskaitīt vismaz tikpat lielas algas, kā noteikts šajos griestos. Taču saprotams, ka tas mazo algu maksātājiem ir neizdevīgi, tāpēc šobrīd tiek izmisīgi lobēts, lai nevis dabiskās evolūcijas, bet gan administratīvu lēmumu ceļā mikrouzņēmumi kā tādi tiktu iznīdēti. Kādas tam būs sekas? Tas dos iespēju «parastajos» uzņēmumos strādājošo algas turēt zemas vēl bezgalīgi ilgi (attiecīgi arī zemas sociālās garantijas), jo nebūs vairs jābaidās no konkurences darba tirgū ar mikrouzņēmumiem.

Saprotams, ir daudz jomu, kur zemās produktivitātes dēļ algas nemaz nevar būt augstas. Bet tad jāvērtē šie atsevišķie gadījumi, iespējams, tieši jāizmanto darbaspēka ārpakalpojumi, nevis problēmas jārisina ar likumu labojumiem, kas attiecas uz visiem.

Visnejēdzīgākais šajā situācijā ir tas, ka notiek vēršanās nevis pret tiem, kas vispār nemaksā nodokļus, darbiniekus algojot nelegāli vai puslegāli, bet gan tiem, kas neizbēgami nomaksā visus likumā noteiktos nodokļus. Jo pirmo noķeršanai jāvelta lielas pūles, savukārt otrie paši deklarējušies, tātad arī viegli apkarojami. Jā, viņi nodokļos nomaksā mazāk, bet viņi maksā. Un dod darbu citiem, tā pasargājot tos no dzīves uz citu nodokļu maksātāju rēķina.

Vēl par to sociālo nodokli, kas drīzumā būs jāmaksā mikrouzņēmējiem. Nebūtu problēmu, katrs būtu ieinteresēts savu sociālo garantiju vairošanā, ja vien būtu pārliecība, ka šīs iemaksas tiešām ir paša labā. Bet tā jau ir komunikāciju joma...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē