Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Metodika, ne tirgus sarunas

Turpināšu jau piektdien aizsākto tēmu par Satversmes tiesas spriedumu, ar kuru no nākamā gada 1. janvāra spēku zaudē līdzšinējā norma par garantētā minimālā ienākuma (GMI) likmi. Atgādināšu – tā šobrīd noteikta 64 eiro apmērā, kas gan tiesībsarga, kurš rosināja šī jautājuma izskatīšanu tiesā, gan arī Satversmes tiesas ieskatā ir nepietiekami maz un nenodrošina cilvēka cienīgu dzīvi bez citiem iztikas līdzekļiem palikušajiem.

Viens būtisks aspekts Satversmes tiesas lemtajā – no apstrīdētās normas izstrādes materiāliem Satversmes tiesa neguva pamatojumu tam, kādēļ GMI līmenis ir noteikts tieši 64 eiro apmērā. Proti, secināts, ka pirms apstrīdētās normas pieņemšanas Ministru kabineta rīcībā nav bijusi pamatota un argumentēta metode GMI līmeņa noteikšanai, tāpēc Ministru kabinets nevarēja pārliecināties par to, vai GMI līmenis kopsakarā ar citiem sociālās drošības sistēmas pasākumiem ir tāds, lai nodrošinātu trūcīgām personām iespējas dzīvot tādu dzīvi, kas atbilst cilvēka cieņai. Līdz ar to Satversmes tiesas ieskatā GMI līmenis būtu jānosaka atbilstoši noteiktai likumdevēja pieņemtai metodei, kas attiecīgi līdz gada beigām būtu jāsagatavo un jāpieņem.

Un te, lūk, sākas interesantākais – reālā dzīve. Labklājības ministre Ramona Petraviča drīz pēc Satversmes tiesas sprieduma nolasīšanas pavēstīja, ka būšot jārīko vēl viens sarunu raunds ar pašvaldībām par GMI. Jau esot panākta vienošanās ar pašvaldībām, ka no 2021. gada tās piekrīt GMI celt līdz 80 eiro, tomēr nu būšot jāsēžas pie galda un jārunā par daudz straujāku celšanu, jo 80 eiro nav tas, ko sagaida Satversmes tiesa vai tiesībsargs. Nu esot jārunā par 109 eiro 80 eiro vietā.

Par šo jomu atbildīgā ministre Satversmes tiesas spriedumu nav lasījusi? Varbūt ir lasījusi, bet nesaprot? Saprot, bet to ignorē, tēlo, ka nesaprot? Stāsts taču šajā gadījumā ir nevis par kaut kādiem no gaisa pagrābtiem cipariem "64", "80" vai "109", bet gan minimālo summu, kas nepieciešama cilvēku dzīvei, kas, pēc Satversmes tiesas spriestā, jānosaka, balstoties uz rūpīgiem aprēķiniem pēc ilgtermiņa metodoloģijas, nevis kaut kādām kaulēšanās sarunām politiskā tirgus placī! Svarīgi arī, lai GMI likme automātiski indeksētos, nevis iestrēgtu atkal uz ntajiem gadiem, līdz kādi politiķi pirms vēlēšanām to visžēlīgi atceras par kādām "kapeikām" celt vai līdz atkal šī jautājuma izskatīšana nonāk līdz tiesai.

Bet, ja nu mūsu valsts budžeta dalītājiem tā patīk konkrēti skaitļi, kā atskaites punktu nosauksim vienu tādu – tieši pirms mēneša Spānijas valdība izlēma, ka minimālā ienākumu likme valstī ir... 462 eiro mēnesī.

Top komentāri

Pašvaldības=izšķērdība un korupcija
P
Latvijā pašvaldības grābj ļoti daudz no nodokļu maksātāju makiem, bet sagrābto tērē ar ļoti biezu otkata skaidu.
a ko ta nu?
a
Par šo jomu atbildīgā ministre Satversmes tiesas spriedumu nav lasījusi? +++++++++++++++++ Kāds muļķīgs jautājums! Ja arī būtu lasījusi, viņa ar sava IQ līmeni nav spējīga to izprast. Gan jau ierēdņi un ilggadīgais valsts sekretārs viņu mēģina konsultēt, taču vienalga - prātiņš šai bodniecei par īsu.
ir lasījusi, bet nesaprot
i
tā tas diemžēl ir.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē