Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Pie daudz un dažādiem "makaroniem"pieradušās ausis toreiz saausījās – varbūt tiešām...

MĪĻĀ! Tu nemaz neesi mainījusies!

Kad cilvēki pēc ilgiem gadiem satiekas skolu salidojumos, bieži redzama standarta etīde – uzmanīgi noskaidro, kurš īsti ir nupat pienākušais kungs/dāma. Un tad atskan: "MĪĻĀ, TU NEMAZ NEESI MAINĪJUSIES!"

Pagājušā gada atvasarā kāda kulinārijas uzņēmēja, vairs nespējot izturēt nodokļu dienestu un dažāda ranga atbildīgu ierēdņu "uzmanības apliecinājumus", vērsās masu medijos ar palīgā saucienu. Iespējams, arī pati kūku cepēja bija vairāk māksliniece, mazāk biznesa haizivs, kas savukārt ļāva pārraugošajiem dienestiem, rociņas lauzot, taisnoties, ka viņi jau pašu minimālāko un tagad nu palīdzēšot, kā spēšot...

Tomēr izmisuma kliedziens rezonēja. Izraisījās diskusijas, un pat ekonomikas ministrs Ašeradens (Vienotība), kuru nekādi nevarētu skaitīt populistu barā, nāca klajā ar atklāsmi, ka īpaši mazus un jauki trūcīgus "dzīvesstila uzņēmumus" varētu vispār atbrīvot no nodokļiem. Tam gan neviens īsti neticēja. Šarmantā finanšu ministre, piedodiet, šņāca vien. Tomēr neliela daudz maz pieņemama patentmaksa vai līdzīgi maksājumi tika uzskatīti par pilnīgi reāliem. Pie daudz un dažādiem "makaroniem" pieradušās ausis toreiz saausījās – varbūt tiešām...

Lai vai kā, tika solīts, ka jau tūlīt, tūlīt, parīt... pagāja dažas nedēļas. Ar šobrīd populārajiem start-up malačiem uz priekšu tika, bet par "dzīvesstila uzņēmumu" cepējiem, kūpinātājiem, krāsotājiem un audējiem tika nolemts "diskusijas turpināt".

Nu jau gads ieskrējies, ārā februāra aukas, un autors nolēma painteresēties, kas izdiskutēts komplicētajā «dzīvesstila uzņēmumu» sektorā, cik produktīvu augsni raduši Ašeradena kunga dedzīgie apgalvojumi.

Uzreiz jāsaka – nav tā, ka nekā nav. Ielūkojoties Ekonomikas ministrijas informācijā, ar grūtībām, bet var saprast, ka mazie uzņēmumi uzlabošanas rindā stāv pirmie. Viss notikšot trīs fāzēs – vērtēs, šūs, pielaikos. Pielaikošana plānota martā. Aprīļa sākumā jaunie risinājumi tiks publiskoti "specializētos forumos". Mazliet biedējoši – kurš tur tiks laists klāt, kurš ne? Daudz vietas aizņem augsto konsultantu titulu uzskaitījums, kuru liela daļa pārstāv... Rīgas Ekonomikas augstskolu. Jācer, ieteikumi un projekti būs dabūjami arī latviešu valodā.

Lielākas bažas izraisa cita lieta. No "dzīvesstila uzņēmumiem" ziņojumos vairs nav ne smakas. Otrkārt – un labi būtu, ja tā ir tikai autora kurnoša interpretācija – pieejamās informācijas saturs un forma ļauj izteikt pieņēmumu, ka sagatavotais projekts tiks dzīts cauri valdībai, atsaucoties uz to veidojošajām autoritātēm, kuras "visu zina labāk". Ja nu tiešām "specializētajos forumos" laimēsies iekļūt kādam mazuzņēmēju pārstāvim, jādomā, viņu sagaidīs ar "protams, protams, ņemsim vērā, jūsu viedoklis ļoti interesants... jūs tikai nomierinieties".

Gala rezultātā iegūtais brīnums būs komplicēts, ierindas uzņēmējam neskaidrs un demotivējošs, bet starptautiskiem ieteikumiem un standartiem atbilstošs. Jā, mīļā, tu nemaz neesi mainījusies!
Šī nu ir tā reize, kad autoram ļoti gribētos kļūdīties...

Top komentāri

reptilis
r
""Ja ,kaut kas nepatīk...,lai brauc prom""- Vilks....Dombrovska ministrs.
Tas ir bēdīgi,
T
ja cilvēks guļ savos grēkos un nemainās. Pat Rainis teica - mainies uz augšu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē