Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Muldēšana vai provokācija?

Valsts kancelejas (VK) direktors Jānis Citskovskis intervijā Dienai 2017. gadā, runājot par valsts pārvaldes, tostarp ierēdniecības, darba efektivitāti, vaļsirdīgi atzina: "Varu piekrist cilvēkiem, kuri saka, ka birokrātija pati sevi atražo – mēs ar laiku atrodam sev vietu sistēmā. Notiek darbs ar kaut kādiem procesiem, dokumentu apstrādi, un ierēdnis ir noslogots visu dienu. Jautājums – kāds ir mērķis, kam tu to dari – vai tikai tāpēc, lai tu būtu noslogots? Sistēma strādā, un es tiešām no rīta līdz vakaram esmu nodarbināts. Bet kādu rezultātu beigās iegūstam? Vai varbūt tomēr vesela virkne darbību, kuras tu dienas laikā dari, ir liekas, tādas, no kurām varētu atteikties."

Toreiz man šķita, ka beidzot valsts galvenā ierēdņa amatā ir cilvēks, kurš tiešām reformēs ierēdniecību.

Diemžēl cerības bija veltas, un to šā gada sākumā zināmā mērā apliecināja arī Valsts kontroles secinājums. Proti, solītais formālais rādītājs – nodarbināto slodžu skaita samazinājums 6% apmērā – ir pat pārsniegts, taču izņēmumu, metodikas un jaunu amata vietu izveidošanas dēļ reformas laikā nodarbināto skaits valsts budžeta iestādēs nav ievērojami mainījies – pirms un pēc reformas tajās nodarbināti aptuveni 60 tūkstoši darbinieku.

Acīmredzami VK nesokas ar valsts pārvaldes – būtībā ierēdniecības – reformēšanu, un nevar izslēgt, ka nemaz tik ļoti negribas to darīt. Taču rezultātu no VK pieprasa, un šķiet, Citskovskis – apzināti vai neapzināti – nolēmis rīkoties provokatīvi. Proti, aizvakar Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē, runājot par valsts pārvaldē nodarbināto skaita mazināšanu, nesaprotamu iemeslu dēļ Citskovskis pēkšņi paziņoja, ka Latvijā ir pārāk daudz tiesnešu, prokuroru un pirmsskolas pedagogu (!), raksta Delfi.

Pirmšķietami Citskovskis nolēmis satracināt sabiedrību ar šādiem, kā pats piebildis, "tikai piemēriem", un nevar izslēgt, ka šādu provokatīvu paziņojumu mērķis ir maksimāli pasargāt tieši paša vadīto ierēdniecības armiju no reformēšanas. Laikā, kad, piemēram, tūkstošiem bērnu aizvien gaida rindā uz bērnudārzu, bet strādājošie bērnudārzi aizvien izjūt darbinieku trūkumu, paziņot, ka mums ir teju uz pusi par daudz pedagogu, ir ļoti savdabīgi. Diez vai Citskovskim nav informācijas par reālo situāciju, tas vairāk izskatās pēc politiķu ierastās prakses piemērošanas – ja skolotāji pieprasa celt algas, tiek paziņots, ka tādā gadījumā būs jāatņem ārstiem, un otrādi. Tāpēc jautājums – vai Citskovskis pēc šādiem izteikumiem ir tiesīgs palikt amatā?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums ir izdevīga vienota un stabila Vienotība

Triecieni, kurus pēdējā laikā saņēmusi vadošā partija Vienotība, diez vai varētu sašūpot arī valdības konstrukciju – koalīcijas partneriem izmantot situāciju neesot intereses. Tas nozīmē, ka op...

Tuvo Austrumu šahs

Iepriekšējās nedēļas beigās pasaules uzmanība bija piesaistīta Irānas "atriebes akcijai" – triecienam pa Izraēlu –, atbildot uz pēdējās iepriekš veikto uzlidojumu Irānas konsulātam ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē