Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Plaisa, kas šķir pilsētas no ciemiem, kļūst gan dziļāka, gan platāka

Ne tikai Latvijā. Arī Igaunijā

Izvērtējot Latvijas ekonomisko attīstību, nereti tiek uzsvērts tas, ka pastāv vērā ņemami kontrasti gan starp pilsētām un laukiem, gan starp saimnieciski veiksmīgākiem un ne tik veiksmīgiem novadu centriem.

Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība) nesen Dienai sacīja: "Labi ir tas, ka beidzot ir izsapņots sapnis par to, ka ikvienā lauku ciemā varētu atvērt kādu rūpnīcu." Ministrs arī uzsvēra, ka "reģionos ekonomiskā aktivitāte koncentrējas pilsētās, novadu centros", un kā veiksmīgas attīstības piemēru minēja to, ka "ir "Vidzemes trijstūris" – Smiltene, Valmiera, Cēsis."

Savukārt domnīcas Certus pētnieki maijā akcentēja ieguldījumu, ko tautsaimniecībā dod speciālās ekonomiskās zonas, kas izveidotas Liepājā un Ventspilī, kā arī tos soļus izaugsmes virzienā, ko sper Rēzeknes speciālā ekonomiskā zona. Certus pētnieki arī aicina ņemt vērā, ka Jelgavā uzņēmējdarbību veicina tur izveidotais Industriālais parks. 

Turpretī mazapdzīvotās, nomaļās Latvijas teritorijas reti kad tiek minētas veiksmes stāstu vidū.

Patlaban vērojama tendence, ka iedzīvotāji tiek mudināti doties turp, kur ir darbs, t. i., uz lielajām apdzīvotajām vietām, un kā pozitīvais piemērs tiek minēta Valmiera, kuras pašvaldība domā par to, kā veicināt mājokļu pieejamību savā pilsētā.  

Ašeradena teiktais, ka ir "izsapņots sapnis par to, ka ikvienā lauku ciemā varētu atvērt kādu rūpnīcu", un ekonomikas analītiķu atziņas apliecina to, kas ikvienam ir labi redzams, ka, izbraucot ārpus Rīgas,

plaisa, kas šķir pilsētas un novadu centrus no ciemiem, kuros mīt niecīgs iedzīvotāju skaits, kļūst gan dziļāka, gan platāka. 

Taču būtu maldīgi domāt, ka tā tas ir tikai un vienīgi mūsu valstī. Līdzīga situācija ir arī citur, piemēram, kaimiņzemē Igaunijā. Turklāt Igaunijas austrumu daļā kontrasti ir pat vēl spēcīgāki nekā Latvijā. Igaunijas slavenākās universitātes mājvieta Tartu var godam sacensties ar Eiropas modernākajām universitātes pilsētām. Narva, kas atrodas pie Igaunijas robežas ar Krieviju, ir atbrīvojusies no postpadomju vienmuļības un ekonomiskās stagnācijas un pārtapusi par gluži citādu –  vizuāli pievilcīgu un saimnieciskā ziņā dinamisku – pilsētu. Savukārt noskaņa mazpilsētās un ciemos, kas atrodas pa vidu starp Tartu un Narvu, ir tāda, it kā laiks tur būtu apstājies XX gadsimtā. Kaut gan tur mājo enerģiski cilvēki, kuri dara visu, kas viņu spēkos, lai attīstītu biznesu, nodrošinātu interesantu kultūras dzīvi un saglabātu izglītības iestādes, vismaz patlaban rodas iespaids, ka šāda rīcība var izrādīties vien cīņa ar vējdzirnavām, jo urbanizācijas procesi ir un būs ļoti spēcīgi, turklāt arī neatgriezeniski.

Top komentāri

TrollisJT
T
Vai tad mēs vairs neticam, ka ārzemnieki šurp gāzīsies tūkstošiem, lai aplūkotu mūsu "zaļumu"? Tikai gaidiet!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē