Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Financial Times, ekspremjeru Borisa Džonsona un Lizas Trasas atbalstītāji gatavo Sunaka atstādināšanu no amata.

Vēlēšanas notiks Anglijā un Velsā, bet tieši pašvaldību vēlēšanas – tikai Anglijā, kur tiks vēlēta arī Londonas asambleja, kā arī notiks tiešas desmit pilsētu mēru vēlēšanas. Velsā tiks vēlētas tikai policijas amatpersonas (police and crime commissioners), tam šajā gadījumā ir neliela nozīme.

Aprīļa otrajā pusē veiktās vēlētāju aptaujas liecina, ka viņu simpātijas pārliecinoši ir leiboristu pusē. Tostarp The Guardian publiskotā aptauja rāda, ka leiboristus būtu gatavi atbalstīt 43,5%, savukārt konservatīvos – 23,4% vēlētāju, un ap 20% liels leiboristu pārsvars ir fiksēts arī virknē citu aptauju. (Pārējās balsis aiziet mazākām partijām.) Pat neraugoties uz to, ka aptaujas attiecas uz lielo politiku, kamēr vietējo politiķu līmenī situācija var būt arī citāda, kā arī uz to, ka britu vēlēšanas notiek pēc principa, ka uzvarētājs paņem visu, ir skaidrs, ka konservatīvos gaida pamatīga sagrāve. Nezināmi paliek tikai tās mērogi.

Šo situāciju tad acīmredzami arī centīsies izmantot divu ne pašu veiksmīgo britu ekspremjeru atbalstītāji, turklāt konkrēti Džonsonu un viņa komandu, visticamāk, vada personiski iemesli. Nav šaubu, ka tieši Sunaka vērptās intrigas noveda pie Džonsona krišanas. Cits jautājums, ka mēģinājums gāzt premjeru izskatās pēc avantūras ar atklāti niecīgām cerībām uz panākumiem. Pat neraugoties uz toriju kopumā un Sunaka personiski traģiski zemajiem reitingiem.

Alternatīva, kas būtu labāka par premjeru, partijas rindās šobrīd nav saskatāma (lai gan teorētiski var pastāvēt), bet tālu nav arī parlamenta vēlēšanas. (Tām ir jānotiek līdz nākamā gada 28. janvārim, precīzs datums vēl nav izziņots.) Šādā situācijā nepopulāra līdera mainīšana pret ļoti nepopulāru draud ar to, ka vēsturē lielākās sakāves vietā toriji vēlēšanās piedzīvos katastrofu, no kuras vairāk nespēs atgūties. To partijas vairākums kategoriski nevēlas.

Taču nosaukums vienai no slavenākajām kāda visā pasaulē zināma, lai arī izdomāta, brita sāgām skan – Nekad nesaki nekad (Never Say Never Again). Un toriji šobrīd izskatās pēc partijas, kura var arī pamēģināt piemērot šo frāzi dzīvē. Jebkurā gadījumā notikumu attīstība var izrādīties ļoti interesanta.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē