Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nepazaudēt savējos

Janvārī notikušajā Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas piena grupas sēdē izskanēja skarba prognoze, kas liek aizdomāties – cik lielā mērā Latvijas ierēdniecība un politiķi ir gatavi aizstāvēt mūsu valsts uzņēmēju, lauksaimnieku, beigu beigās – katra individuālā cilvēka intereses.

"Slaucamo govju skaita samazināšanās, jo īpaši situācijā, kad svaigpiena iepirkuma cenas Latvijā sarūk, kamēr ES pieaug, kaut arī govju uzturēšanas izmaksas nebūt nesarūk, bet savukārt lielveikalu plauktos arvien vairāk kļūst importēto piena produktu, ir skaudrs SOS signāls valdībai izstrādāt efektīvu rīcības plānu šīs stratēģiskās nozares izdzīvošanai," – tāds ir secinājums no sanāksmes, par ko raksta žurnāls Dienas Bizness.

Savukārt vakar parādījās ziņa, ka gadījumā, ja martā piepildīsies sliktākās prognozes un piena iepirkuma cena pietuvosies kritiskajai robežai – 25 centiem par litru –, piena ražotāji ir gatavi plašām protesta akcijām, līdz pat piena izliešanai pie valdības mājas Rīgā.

Protams, ir savi ekonomiski izskaidrojumi iemesliem, kādēļ Latvijā svaigpiena iepirkuma cena ir teju divreiz zemāka nekā Polijā vai Vācijā, – viens no faktoriem ir saražotā piena apjomu būtisks pārsvars pār vietējām pārstrādes un patēriņa jaudām. Tikpat skaidrs, ka daļa piena ražotāju produktu pārdod uzpircējiem, kuri to pārdod tālāk citu ES valstu pārstrādātājiem, tādējādi nereti nopelnot kaut nedaudz vairāk nekā tad, ja pienu pārdotu tepat Latvijā.

Taču nianse ir citā apstāklī – ja tiešām piepildīsies piensaimnieku drūmās prognozes, realitāte var izrādīties daudz skaudrāka, nekā šodien to spējam apzināties, – izbeidzoties piena ražošanas nozarei, diezgan ticami, ka pa to pašu ceļu dosies liela daļa vietējo pārstrādātāju. Tas savukārt nozīmē – veikalos aizvien vairāk dominēs importētie piena produkti, kas šobrīd vietējos ražojumus cīņā par pircēju izkonkurē ar zemāku cenu. Taču paskatoties tālākā nākotnē – pienākot brīdim, kad vietējie ražojumi būs liels retums, diez vai poļu vai vācu piena produktu ražotājs turpinās piedāvāt tikpat lētu biezpienu, diezgan paredzami, ka līdz ar konkurences mazināšanos importētā biezpiena cena sāks kāpt uz augšu, pat varbūt krietni pārsniedzot saprātīgas cenas robežas, un attiecīgi mēs būsim spiesti maksāt šo lielo cenu, jo alternatīvas nebūs.

Sagaidāmais rezultāts – ļoti dārgi maksāsim par svešu produktu, bet nauda iekritīs turīga vācu piensaimnieka makā, sekmējot Vācijas ekonomiku, kamēr pašu uzņēmīgiem cilvēkiem Latvijā darba nebūs. Un, starp citu, – šādā kontekstā runa jau nav tikai par pienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē