Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Tālumā esot, Latviju redz citādi. Nevis labāk, bet – citādi.

Novērtēsim to, kas mums ir

Šo rindu autors blakus citiem Dienā aprakstījis neizdarības, ķēpāšanos, pārmērības utt. Daudz vairāk nekā uzvaras un ieguvumus. Sanāk, ka jaukas dzīvošanas te nav, kam piekrist var daļēji. Tikai par labām lietām avīzē rakstītu divos gadījumos – paradīzes gadījumā un diktatūras gadījumā. Pēdējā būtu pieļaujami daži rūpīgi saskaņoti kritiski materiāli. Pati iespēja bez īpaša riska kašķēties par nejēdzībām liecina, ka tik briesmīgi pie mums nav. Cita lieta – augļus tas dod daudz retāk, kā gribētos. Atkal pamats vaimanām. Par ko vispār lai balso, (rupjš tatāru epitets)?!?

Autors nesen atgriezās no tāla brauciena "īstās Āfrikas" plašumos, Kenijas ziemeļdaļas tuksnešos. Nav mērķa stāstīt iespaidus. Mērķis ir novērtēt to, kas mums Latvijā ir. Kas tad mums ir eksotiskā ceļojuma kontekstā?

Mūsu lielākajai daļai ir savas vai īrētas mājas, ūdensvads, duša ar ūdens jaukšanas iespēju, kanalizācija (apkuri izmetīsim, uz ekvatora tai nav nozīmes). Mums ir iespēja publiski lādēties, ka prezidents ārzemēs vakariņo ar Šleseru un nekas par to nedraud. Mums ir iespēja vēlēt politiķus pašvaldībās, likumdevējā un valsts augstākajā amatā bez bailēm, ka tagad "mazliet pašaus un mazliet nošaus". Prezidenta vēlēšanas Kenijā gaida šī gada augustā, gaida ar neizbēgamo "mazliet pašaus..." sajūtu. Pie mums – kādi kandidāti ir, tādi ir... bet nešaus. Starp citu – ne visur arī Eiropas Savienībā par nešaušanu vari būt drošs.\

Mums nav jābīstas, ka nejauši fotokadrā iekļuvis ceļu policists lēkšos klāt, bļaujot, ka fotografēt aizliegts, un draudot atņemt kameru. Nedrīkstēs iebilst. Rakstīt Kenijas Intam Ķuzim – bezjēdzīgi. Starp citu, salīdzinoši mierīga Āfrikas valsts.

Kaut šķībi, greizi un dārgi, tomēr pie mums vāc sadzīves atkritumus, pirmkārt plastmasas iepakojumus, kas daudzviet pasauli pārvērš ārprātīgā kariķējumā. Mums ir tikpat kā neapdzīvoti novadi ne tādēļ, ka tur fiziski nevar dzīvot, bet tādēļ, ka... paši zinām. Mums ir dzīves telpa. Ja mēs vēl iespētu aizbraukušajiem palūgt piedošanu un teikt, lai savējie nāk mājās... Mums ir laimējies, jo bēgļu lielstraumes iet secen, bet tie, kas atbrauc, ātri dodas tālāk. Mūs no rītiem sešos nemodina mullas gari stieptais dziedājums, ko Kenijā dzird skanam pat tuksneša vidū, kaut islāms nav dominējošā reliģija.

Tālu aizbraucot, var citādi vērtēt to, kas mums ir. Un mums ir pietiekami daudz laba, ko vērts aizstāvēt un sargāt.
Teiktais nenozīmē, ka autors pēc pāris dienām nešķendēsies par stulbībām. Pat virspusējs mediju apskats liecina, ka iespēju būs gana.

Top komentāri

Redziet!
R
Autors varēja Kenijā piedzimt kādā galēji nabadzīgā ģimene, tad būtu MAZĀK problēmu. Viss pārējais taisnība: mēs Latvijā pat ūdens CENU nepazīstam. Nemaz jau nerunājot, par lūgšanā saliktām rokām, pirms maltītes baudīšanas. Mēs šķendējoties par citiem, aizmirstam to par SEVI darīt, bet visu nelaimju avots esam tomēr mēs paši. Starp citu, turpat miljons krievu bēgļu straume nemaz tik maza nav, un jūs taču neteiksat, ka tie ir mīļāki un labāki Latvijai, kā tie, kas no kara bēg. Ne jau no kara šī banda bēga, pirms Latviju APSĒDA.
Pontons Pontons
Labs raksts! Šodien iedomājos, ka ja latvieši negaustos, bet teiktu, ka "atkal esam paši krutākie" (kaut uz kaimiņu fona), tad gan kaut kas nebūtu kārtībā. Lai gan daudzās jomās esam. Tajā pašā sportā - Dukuri skeletonā, Porziņģis, Oskari bobslejā. Starp citu, lietuvieši savu kērlinga čempionātu tikko aizvadīja Rīgā. Piemetam vēl Interneta ātrumu un pieejamību. "Vajag tik rakt!" (c) Edgars Liepiņš.
Slabijs
S
Ir gadījumi, kad rakstīt (kur nu vēl izskaidrot) ir bezjēdzīgi arī latviešu gorillām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē