Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Kopējā situācija mainās, un, lai cik svarīga arī būtu ekonomika, tā tomēr zaudē savu dominējošo nozīmi

Parīze kā ceturtā globālā galvaspilsēta

Pirms dažām dienām Francijas prezidents Emanuels Makrons atkārtoti nāca klajā ar aicinājumu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm veidot vienotu Eiropas armiju. Par iespējamiem šīs armijas pretiniekiem Makrons nosauca Krieviju, Ķīnu un pieticīga pieļāvuma veidā arī ASV.

Gandrīz tajā pašā laikā Francijas ekonomikas ministrs Bruno Lemērs intervijā izdevumam Financial Times paziņoja par Parīzes plāniem palielināt eiro lomu starptautiskajos norēķinos un pretdarboties ASV kā "pasaules tirdzniecības žandarmam". Lemērs, jāpiebilst, neoficiāli tiek uzskatīts par pašu ietekmīgāko ministru Francijas valdībā, ievērojamas daļas valsts elites interešu pārstāvi publiskajā telpā. Aiz Lemēra muguras stāv vienlaikus kā Francijas lielie kapitāli, tā vēsturiskā aristokrātija, un viņa viedoklis attiecīgi ir arī šīs valsts pašu bagātāko un ietekmīgāko cilvēku viedoklis.

Protams, jebkuram politiskam paziņojumam vienmēr var būt arī savi zemūdens akmeņi un slēpti zemteksti,

tomēr Francijas ietekmīgākie politiķi šajā gadījumā, pēc visa spriežot, ir nolēmuši spēlēt ar atklātām kārtīm.

Makrona un Lemēra izteikumi būtībā ir līdzvērtīgi paziņojumam, ka Parīze ne tikai vēlas, bet arī ir gatava rīkoties, lai kļūtu par ceturto globāla mēroga ģeopolitisko galvaspilsētu. Līdztekus Vašingtonai, Pekinai un Maskavai.

Iecere nepavisam nav tik utopiska, kā varētu šķist pirmajā brīdī. Francija ir pasaules mēroga neokoloniāla lielvalsts, kodolvalsts, ANO Drošības padomes pastāvīgā dalībvalsts, Parīzei ir vēl virkne arī citu priekšrocību. Pēc Lielbritānijas aiziešanas no ES Francija paliek vienīgā valsts aliansē ar šāda mēroga pieredzi un iespējām. Atšķirībā no Berlīnes Parīze jau ir piedzīvojusi pasaules galvaspilsētas statusu un nešaubīgi ir mācījusies no savulaik pieļautajām kļūdām. Arī uzskats, ka ES vadošā valsts ir Vācija, bet nozīmīgākā galvaspilsēta – Berlīne, nepavisam nav iecirsts akmenī. Lai arī Vācijas ekonomika ir jūtami jaudīgāka, Francijas diplomātiskais (vai pareizāk – ģeopolitskais) potenciāls novērš šo nepilnību.

Kopumā var teikt, ka Vācijas līderība apvienotajā Eiropā nebija apstrīdama tās pasaules kārtības ietvaros, kur dominēja ekonomiskie parametri. Tagad kopējā situācija mainās, un, lai cik svarīga arī būtu ekonomika, tā tomēr zaudē savu dominējošo nozīmi.

Jaunas pasaules kārtības veidošanās laikā priekšplānā izvirzās jau citas kvalitātes, un apvienotajā Eiropā tādas piemīt galvenokārt Parīzei.

Tās nav ambīcijas, kas radušās tukšā vietā, bet izsvērts un pārdomāts lēmums, vismaz tik lielā mērā, cik vispār pārmaiņu laikā ir iespējams runāt par pārdomātiem lēmumiem un nākotnes plāniem.

Pat ja Francijas politiķu izteikumus šobrīd vēl var uzskatīt par sava veida taustīšanos un atbalsta meklējumiem, ir maz šaubu, ka jau drīzā nākotnē Parīzes rīcības plāni iegūs ļoti konkrētas aprises. Pretējā gadījumā šie manifesti vienkārši zaudē jebkādu jēgu, un ir grūti noticēt, ka tāda līmeņa politiķi kā Makrons un Lemērs runā tikai runāšanas pēc. Tas savukārt nozīmē, ka arī Latvijas ārpolitikai nāksies pārskatīt dažas šķietami nesatricināmas aksiomas.

Top komentāri

Pipars
P
Sedleniek ko tu tur cildini to Britu Rotšildu ielikto pseido varžu kāju un gliemežu ēdāju Makronu? Atceros ka tad kad viņš tikko tika ievēlēts Francijā tā uzreiz apcirpa Francijas militāro budžetu... Tas ko viņš saka ir jāfiltrē izejot tikai un vienīgi no Lielbritānijas interesēm... Ne bez pamata domāju ar Franciju Makronam ir diezgan maz kopīga...
D’Artaņjans
D
Parīzei vajag naudu un bruņiniekus.
Migla
M
Bruno pùlas novérst uzmaniibu no 17. novembra protestiem. Visi tie manevri ir tikai, lai piesegtu Philippe-Macron-Le Maire zirneklu ciinjas zem paklàja.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē