Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Parlaments – butaforija?

Tas ik gadu atkārtojas no jauna, lai arī kādas partijas būtu katru reizi pie varas. Vispirms nākamā gada budžetu vairāk vai mazāk atklāti izdiskutē valdība, tad ar iegūto rezultātu neapmierinātie ministri deklarē, ka par taisnīgu naudas sadali vēl pacīnīsies Saeimā, taču, kad budžeta likuma projekts nonāk parlamentā, visu iesaistīto "dziesma" pēkšņi jau skan pilnīgi citiem vārdiem – ja kādam rosina piešķirt papildu līdzekļus, tad arī esot jānorāda, kuram citam tos ņems nost. Kā saka, naudas dalīšanas vilciens aizgājis, ja neesat apmierināti ar to, kas ir, lieciet mums mieru, plūcieties paši savā starpā...

To nupat ļoti spilgti nodemonstrēja gan valdību veidojošās nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars (NA), uzstājoties radio, gan pirms dažām dienām arī veselības ministre Ilze Viņķele (A/P), tiekoties ar nozares pārstāvjiem.

No vienas puses, var teikt, ka loģika tajā ir, – ja izpildvara ir atbildīga par budžetu, tai arī jādod tiesības par to izlemt. Tomēr tad pilnīgi lieka ir tā izrāde, kas vēlāk seko parlamentā ar īsā termiņā iesniedzamiem priekšlikumiem, par kuriem skaidrs, ka tos noraidīs, un ar diviem budžeta pieņemšanas lasījumiem. Ja tiešām vajadzīgs parlamenta "jā" vai "nē" balsojums situācijā, kad parlamentāriešiem nav itin nekādas teikšanas par konkrētām budžeta pozīcijām, to pilnīgi mierīgi varēja organizēt vienā piegājienā.

Tādā gadījumā arī jārunā skaidra valoda, sakot, ka visu izlemj (vai jau ir izlemts) valdībā, vairs nekas nav maināms un, ja grib kaut ko panākt, tad jācīnās par labākām pozīcijām jau aiznākamā gada budžetā vai, labākajā gadījumā, ja Valsts ieņēmumu dienestam veiksies ar nodokļu iekasēšanu labāk par plānoto, – vasaras otrajā pusē iespējamos budžeta grozījumos.

Pieeja ar bumbas izsišanu no sava laukuma citā, apzināti sarīdot naudas trūkumā esošās nozares vienu pret otru, ir gan nekorekta, pat ciniska, gan pilnīgi aplama pēc savas būtības. Nu, kāpēc gan veselības vai kādai citai arodbiedrībai būtu labāk par visiem ministriem pēkšņi jāpārzina viss valsts budžets, lai, atklājot, bez kuriem tēriņiem varbūt varētu iztikt, rosinātu tos atvēlēt daudz akūtākām vajadzībām?! Kāpēc kādas nozares pārstāvošām nevalstiskajām organizācijām būtu jānostājas pret citiem sev līdzīgiem interešu pārstāvjiem jautājumā, kas itin nemaz nav vienu vai otru izlemšanā? Kāpēc kāds būtu jāpadara par slikto šādā situācijā? Ja naudas nepietiek veselībai, izglītībai, drošībai, vēl kaut kam, tad tas tiešā veidā ir attiecīgo nozaru ministru, kā arī finanšu ministra, premjera un visas valdības "nopelns" kopumā. Atzīstiet to reizi par visām reizēm, valdības kungi un dāmas, un beidziet spēlēt šo teātri!

Top komentāri

Itamars Toledano
Butaforija ir Romans Meļņiks. Šodien vēl šeit, rīt jau kur citur. Vai zināt, kur tādām melnām dvēselēm kā Meļņikam mājas un dzimtene?
paskaidrojums Kristapam
p
"Butaforija" if Krievijas Duma, dumiķi.
Latgalīts
L
Vai tik pats Meļņiks nav butaforija? Interesanti, kam viņš kalpo? Galvenais, ka tik maksā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē