Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pēdējā iepirkšanās

Pagājušās nedēļas nogalē satraukumu raisīja iepirkšanās trakums, kas sekoja tūdaļ pēc lēmuma, ka pēc pāris dienām ļoti daudzi veikali būs slēgti. Tas Covid-19 pandēmijas laikā gan nav pieņemams, taču izskaidrojams ir – cilvēki gadiem radināti pie tā, ka šis ir iepirkšanās, dāvanu dāvināšanas, kārtīgas svinēšanas pie bagātīgi klātiem galdiem laiks.

Tirgotāji tam īpaši gatavojās un, bažīdamies, ka preču krājumi var tikt neizpirkti, jo centīgi reklamējās arī šajās dienās. Arī valsts līdz šim to bija akceptējusi, jo mazumtirdzniecības apgrozījuma uzrāviens gada nogalē nozīmē arī krietnus nodokļu ieņēmumus. Nu lēmums, ka vienā mirklī grib to visu liegt. Nav brīnums, ka pūlis metās pirkt nenopirkto, īpaši, ja valdība vēl dod kaut vai diennakti laika pēdējās iepirkšanās iespējai.

Var, protams, vainot cilvēkus vieglprātībā, drūzmējoties veikalos un arī sabiedriskajā transportā ceļā uz iepirkšanās vietām. Var, protams, vainot arī tirgotājus, ka tie arī šajā laikā atļaujas reklamēt dāvanu vai kādu pārtikas produktu izpārdošanas, tā piesaistot masas. Taču manā skatījumā tas, par ko runājam, ir vien sekas.

Jo priekšnosacījumus vai nu kārtībai, vai nekārtībai, ja gribat – spēles noteikumus, pēc kuriem visi vadās, nosaka politiķi.

Cilvēki un bizness vien tam pielāgojas un, jā, izmanto iespējas, ja tādas tiek dotas.

Līdz ar to, ja šīs nedēļas vidū atklāsies īpaši augsts ar Covid-19 saslimušo skaits, tās būs tiešas sekas valdības pagājušās nedēļas lēmumam noteikt nevis tūlītēju ierobežojumu spēkā stāšanos, bet gan ar pāris dienu nobīdi, labi zinot par ikgadēju iepirkšanās kultu šajā laikā un attiecīgi arī rēķinoties ar sekām, kādas nu piedzīvojām. Valdība esot gribējusi dot laiku tirgotājiem sagatavoties? Par cik cilvēku dzīvības cenu?...

Vai politiķi nesaprot, ka pieņem nepārdomātus lēmumus, kam negatīvas, pat dramatiskas sekas? Saprot taču! Cik reižu jau šoruden uz grābekļa kāpuši, bet joprojām to turpina darīt. Arī Valsts kanceleja nupat vēstījusi, ka pēdējos gados Latvijā ir vērojama arvien lielāka pieņemto regulējumu negatīvā ietekme uz sabiedrību, tāpēc nepieciešams regulējuma ietekmes novērtējums, lai pārliecinātos, ka regulējums tiešām ir nepieciešams un nerada nelabvēlīgas sekas, kā arī ir atbilstošs tiesību akta izdošanas mērķim.

Kāpēc tad lēmumi par ierobežojumiem, kam būtu jāmazina saslimšana ar Covid-19, jau vairākkārt bijuši pieņemti pārāk lielā steigā, neizvērtējot iespējamās sekas un arī neņemot vērā brīdinājumus par tām?

Jo cilvēki nerīkojas, kā politiķi gribētu? Nu, pieņemiet tautu tādu, kāda tā ir! Bet, ja to nesaprotat, varbūt pirms lemšanas konsultējieties ar speciālistiem (psihologiem, antropologiem u. tml.), kas labāk par jums pārzina cilvēku dabu?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē