Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pekinas vizītes atskaņas

Francijas prezidenta Emanuela Makrona pagājušās nedēļas nogalē notikusī vizīte Ķīnā un paziņojumi, ar kuriem pēc šīs vizītes nāca klajā Makrons, ir izraisījuši kārtējo viļņošanos apvienotās Eiropas ģeopolitiskās suverenitātes piekritēju vidū.

Makrons (kopā ar Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu) uz Pekinu oficiāli devās, lai pārliecinātu Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu «ietekmēt» Krieviju Ukrainas jautājumā, lai gan faktiski bija skaidrs, ka galvenās ir Francijas ekonomiskās intereses. Prezidentu pavadīja kupls skaits Francijas vadošo uzņēmēju, kuri uz Ķīnu acīmredzami nedevās tādēļ, lai ar Āzijas lielvalsts biznesu diskutētu par Krievijas iebrukumu Ukrainā, kā arī par Pekinas un Maskavas attiecībām.

Arī vizītes rezultāts izrādījās atbilstīgs. Tika panākta virkne biznesa vienošanos, taču pārliecināšanas centienus Sji Dzjiņpins diplomātiski pieklājīgi, taču vienlaikus strikti atvairīja. Kā arī lika saprast, ka Eiropas un Francijas sadarbība ar Pekinu būs daudz veiksmīgāka, ja eiropieši pārtrauks atskatīties uz kādu trešo valsti, ar kuru, protams, bija domātas ASV. Turklāt Makrons Ķīnā tika uzņemts ar visiem cieņas apliecinājumiem, savukārt fon der Leiena, kura nedēļu pirms brauciena bija veltījusi Ķīnai plašu, kritisku runu, ieskaitot paziņojumus par ekonomisko attiecību pārskatīšanu, – tikai pēc minimālās programmas.

Pat nozīmīgāki notikumi sākās uzreiz pēc vizītes, kad Makrons paziņoja, ka apvienotajai Eiropai ir jāsamazina atkarība no ASV, kā arī eiropiešiem nav jāiesaistās Ķīnas un ASV konfrontācijā Taivānas dēļ, precizējot, ka būt ASV sabiedrotajam nenozīmē būt ASV vasalim. Šie vārdi prognozējami izpelnījās asu nosodījumu ASV, Lielbritānijā un Eiropas politiķu proamerikāniskajā daļā, taču Makronam atradās arī atbalstītāji. Tostarp Eiropas Padomes prezidents Šarls Mišels un Vācijas sociāldemokrātu vadība.

Francijas prezidentu var saprast – ja eiropieši ģeopolitisku iemeslu dēļ saraus attiecības ar Ķīnu, sekas būs vienlaikus neprognozējamas un dramatiskas. Tāpat Pekinai nav vajadzīgi neparedzami partneri, un Makrons cenšas nodemonstrēt savu un Francijas paredzamību. Cits jautājums, ka paziņojumi par nepieciešamību pēc lielākas Eiropas suverenitātes un ģeopolitiskās neatkarības Francijā izskan apmēram ar regularitāti reizi gadā vēl kopš Fransuā Miterāna prezidentūras beigām, taču tikpat regulāri ir palikuši tikai paziņojumu līmenī. Kā tas ar ļoti augstu ticamības pakāpi notiks arī šoreiz.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē