Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pieviltie mazuzņēmēji

Komentāra autors izmantoja nosacīti brīvākas jūlija nogales dienas, braucot palūkot, kā ļaudis dzīvo Sēlijā. Nebija gadījies būt Neretā, Elkšņos, Sunākstē un citās vietās, tādēļ interesanti gan dabas jaukumu, gan kultūras pieminekļus, gan arī uzņēmējdarbību vērtēt.

Cilvēki veido keramiku, gatavo cigoriņu kafiju, uztur viesu namus, kārš vilnu... Kā daudzviet, tomēr, pirmoreiz tiekoties, iespaids asāks un precīzāk fokusēts. Interesanti, ka ļaudis gandrīz nežēlojās par valdību, ierēdņiem, deputātiem... Vienkārši atmeta ar roku. Kā saka – par spīti...

Autors šī gada februārī rakstīja Dienai par Ekonomikas ministrijas centieniem radīt labvēlīgāku vidi t. s. dzīvesstila uzņēmumiem, kuri reģionos krāsaini iezīmē to sociāli ekonomisko identitāti un savdabību un galu galā – paši turas virs ūdens. Bez pabalstiem un aizbraukšanas. Toreiz ekonomikas ministrs jau bija nedaudz atdzisis pēc karstajiem vispārējas nodokļu atcelšanas solījumiem. Nu (proti – februārī) gudri vīri un sievas sprieda par optimālākajiem un motivējošākajiem modeļiem attiecīgi profilētajiem mazajiem uzņēmējiem. Tika solīts, ka aprīlī padarīto dos vērtēšanai. Autors šaubījās, vai parasts mirstīgais "dzīvesstila uzņēmējs" tur vispār tiks klāt un ka mācītie konsultanti būs radījuši Eiropas regulām precīzi atbilstošu, bet reālajā dzīvē kaut kur Neretā vai Sunākstē grūti darbināmu veidojumu. Komentārs toreiz noslēdzās ar – priecātos, ja būtu kļūdījies, šādu perspektīvu zīmējot. Un patiesi – kļūdīšanās notikusi!

Rūpīgi auklētais īpašais regulējums mazajiem uzņēmumiem nav ne sarežģīts, ne grūti saprotams, ne dārgs. Skaidrības labad jāpiebilst, ka tas nav arī vienkāršs, lēts un motivējošs. Tu jau saprati, lasītāj, nekāda īpaša regulējuma NAV VISPĀR! Visa pētīšana un vētīšana beigusies ar neko. Ekonomikas ministrija skaidro – emmm... jauns regulējums faktiski nozīmētu tikai nosaukuma maiņu, jo sasniegt mērķus, izpildīt visus kritērijus, novērst nepilnības, kā arī risināt dažādu uzņēmēju vajadzības visefektīvāk ir, pilnveidojot līdzšinējo regulējumu. "Pilnveidot" šeit nozīmē maksāt lielisko 15% nodokli no apgrozījuma vai to pašu veco patentmaksu (tiesa, mazliet vienkāršotu). Budžetā taču tas došot papildu 4,2 miljonus. Un n-tajiem konsultantiem vairākus mēnešus bija ko noņemties. Turklāt – nekādu izredzēto. Vienā ierindā gan lauku toršu cepēja, gan galvaspilsētas šeftmaņu mikro-makro kantoris.

Jautājumi ir? Konstatējot šādu «dzīvesstila uzņēmumu» risinājumu, autors nepavisam nejutās morāli deformēts, nopērkot dažus suvenīrus piemiņai no laipnās Sēlijas. Bez papīriem un par skaidru naudu.

Top komentāri

Patiesībā
P
mūs pārvalda bailīgi un nekompetenti indivīdi. Tautas valodā - nejēgas. Vai tad tiešām nebija saprotams, ka mikrouzņēmēju sistēmu īsā mirklī pārņems visādi žuliki? Deputāti, vai jūs uzskatat, ka pārvaldat eņģeļus? Vai tomēr - tādus pašus blēžus kā jūs paši? Un vēl ... kāpēc man , amatniekam par visām varēm cenšas piekabināt jēdzienu "uzņēmējs"? Neko negrasos uzņemties! NEKAD!!! NEVIENU!!! NEVĒLOS !!! NODARBINĀT!!! Es knapi tieku galā ar savu nodarbi, lai es vēl vadītu kādus stulbeņus???!!!
Mūsu varnešiem
M
Mūsu varnešiem Sunākste un Dagda, Bērzaune vai Priekule, Nīca vai Bārta- viss viens pīpis- galvenais, lai tur nav ne skolas, ne slimnīcas, ne bērnu dārzu, ne cilvēku. Varēs vieglāk pārdot visu kādam dāņzviedrķīnietim, kas tur taisīs dižatkritumglabāšanas- dedzināšanas biznesu vai ko tamlīdzīgu. Pašu ražotājs- ja vēl nav beidzis darbību, ar nodokļiem un nodevām, sertificētajiem "pakalpotājiem", sertifikācijām un licencēm ir jānosmacē!
Trollis JT
T
KOLĀTA KUNGS TIKAI AIZMIRSA PIEMINĒT, KA 15% NODOKLIS NAV VĒL VISA PROBLĒMA. VĒL IR UZLIKTI ZPGROZĪJUMA "GRIESTI", KURUS NEDRĪKST PĀRKĀPT.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē