Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Ļoti daudz kas būs atkarīgs no Krievijas reakcijas uz jauno likumu

Pretrunīgā reintegrācija

Iepriekšējā nedēļā Ukrainas parlaments – Augstākā rada – trīs dienas veltīja likuma par separātisko Ukrainas austrumu reģionu reintegrāciju apstiprināšanai otrajā lasījumā. Šo centienu rezultāts tomēr sanāca vairāk nekā pretrunīgs.

Likuma, kas gan vēl jāparaksta Ukrainas prezidentam Petro Porošenko, ietvaros Krievija ir atzīta par valsti agresoru (jāpiebilst – ne pirmoreiz), pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas tautas republiku kontrolē esošās teritorijas – par okupētām, pašas separātistu republikas – par okupācijas pārvaldēm. (Tas pats attiecas arī uz Krimu, lai gan galvenā uzmanība, protams, ir veltīta Donbasam.) Likums nodod visu kontroli pār valsts bruņotajiem spēkiem prezidenta rokās, kurš turpmāk būtībā vienpersoniski varēs izvēlēties ceļu, kā saglabāt Ukrainas teritoriālo veselumu. Minskas vienošanās, kurām pateicoties Ukrainas austrumos valda vismaz kaut kāds pamiers, likumā ir pieminētas tikai garāmejot.

Tajā pašā laikā parlamentārieši neatbalstīja virkni lēmumu, kuriem vajadzētu izrietēt no separātisko teritoriju atzīšanas par okupētām, kā arī no Krievijas pasludināšanas par valsti agresoru. Tā tika nobalsots pret abu pašpasludināto Donbasa republiku atzīšanu par teroristiskām organizācijām, kā arī pret diplomātisko attiecību pārtraukšanu ar Krieviju.

Spēkā tika atstāts līgums par Ukrainas un Krievijas draudzību un sadarbību.

Kopumā ir skaidrs, ka Ukrainas parlaments neredz citu ceļu, kā atjaunot Ukrainas teritoriālo vienotību, kā vien ar militārām metodēm, taču tajā pašā laikā piesardzīgi atstāj atkāpšanās ceļus un atrunas gadījumam, ja tiešām atsāksies vērienīgs militārais konflikts un Krievija (kura iepriekš ir solījusi nepieļaut Donbasa krišanu) izšķirsies par atklātu iejaukšanos tajā. Iepriekš minētās atrunas arī ļauj saglabāt daudzas ekonomiskās saites ar Krieviju, bet dažas likumā iekļautās normas – atjaunot arī ekonomiskos sakarus ar separātistiem.

Šajā gadījumā ļoti daudz kas būs atkarīgs no Krievijas reakcijas uz jauno likumu; pagaidām tā ir ļoti mērena. Lai arī Maskava neskopojas ar nu jau tradicionāliem Kijevai veltītiem epitetiem, tuvākajā laikā tā acīmredzami negrasās konfliktu eskalēt. Tuvojoties valsts prezidenta vēlēšanām, kā arī Pasaules kausa izcīņai futbolā, Krievijai nav vajadzīgs bruņots konflikts pie savām robežām ar Krievijas karaspēka iesaistīšanos. Tiesa, kad abi šie notikumi būs veiksmīgi aizvadīti, nekādu šķēršļu Maskavas ceļā vairāk nebūs, bet Ukrainas likums par Donbasa reintegrāciju kalpos par labu attaisnojumu. Un šis fakts nevar nesatraukt.

Top komentāri

liekulības tirgus
l
ES un ASV uz Ukrainu izdara spiedienu, lai tā mīkstinātu Krievijas agresijas dcefinējumu - lai to nesauktu īstajā vārdā. Jo tam sekotu konsekvences, kas liktu Rietumiem ieņemt daudz stingrāku nostāju pret čekistu režīmu, ar ko tik ļoti gribas tirgoties.
Andrēnu Miķelis
A
Atkal rugājpuisis iekāpis ķirzas zābakos...
zvirbulēns
z
Pieņemtais likums ir loģisks, saprotams, precīzs un vajadzīgs. Visu cieņu Ukrainai par spēju pieņemt tik kvalitatīvu, labu likumu. Satraukumiem par Krievijas reakciju nav vietas! Ja Krievija iebruks Ukrainā un to okupēs, Krievijas Federācijas dienas skaitītas. Tiesa, Krievija nekustēsies, pļurinās TV, un tas arī viss. Ukraina turpinās nostiprināties militāri. Viss iet kā plānots. viss notiek. Kremlis ierīs, ka maz neliksies, KF ir nolemta.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē