Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +26 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Prezidenta grābeklis

Nupat kārtējo reizi varējām pārliecināties, ka laiks ap Jāņiem vai kādiem citiem sabiedrības plaši svinētiem svētkiem nav īsti piemērots tam, lai politiskie līderi nāktu klajā ar jaunām iniciatīvām, lai cik atraktīvas tās būtu.

Valsts prezidenta uzruna Saeimā pirms vairāk nekā nedēļas pazuda ziņu plūsmā, kas vairāk bija orientēta uz jāņošanas iespējām, alkohola patēriņu svētku dienās, dzērumā braucošo kontroli utt. Savukārt nedēļas sākumā tā jau daudziem šķita veca ziņa un ko nu tādu vairs kustināsi.

Bet pagājusi vairāk nekā nedēļa un nu jau ar zināmu laika distanci varam pavērtēt, ko tad valsts pirmā persona rosinājusi un kādas tam var būt sekas.

Runa, protams, ir par Vējoņa pausto nepieciešamību mainīt Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību, lemšanu par šo jautājumu atvēlot tautai. Manuprāt, ir ļoti bīstami ar šādām iniciatīvām spēlēties, un ne tikai tāpēc, ka pastāv risks – ievēlēs nevis labāko no labākajiem, bet gan to, kurš iemanīsies sevi visveiklāk reklamēt, izmantojot administratīvos resursus. Šķiet, to kā iespēju vislabāk apzinās Saskaņa, atklāti paužot atbalstu pašreizējā Valsts prezidenta vēstījumiem. Taču pat lielāka problēma varētu būtu tā, ka visu likmju likšana uz "labo tētiņu" vai "nācijas māti" tautas vēlēta prezidenta veidolā brīdī, kad  partiju uzticības kredīts izsmelts, pat ne piebremzēs, bet pilnībā apturēs partiju sistēmas tālāku attīstību. Ja tagad partijām ir grūtības piesaistīt spilgtus līderus, lai tos veidotu par politikas profesionāļiem, kas būtu tad, ja partiju loma vēl vairāk mazinātos? Virzība uz autoritārismu?

Īstermiņā saistībā ar šo iniciatīvu ir risks, ka rudens pusē, diskutējot par šo tēmu, kas būs iesniegta konkrēta likumprojekta formā, pārējie valstiski svarīgie jautājumi tiks pabīdīti malā. Visu "pulveri" izšaus pa tukšo. Tā būs kā pseidoaktualitāte uzmanības novēršanai gan no ne visai veiksmīgas nodokļu reformas, gan citām problēmām. "Cilvēki ir noguruši no nemitīgas runāšanas par reformām. Viņi grib redzēt darbus," saka prezidents. Vai no tā tiešām jāsecina, ka gadījumos, ja ātri neredzam reformu augļus, jāizdomā kaut kas tāds, kur rezultāts būtu krietni pamanāmāks? Gluži kā bruģētās ielas Ventspilī vai jaunie parki, bērnu rotaļlaukumi un peldvietas Rīgā?

Iniciatīvas akceptēšanas gadījumā jārēķinās arī ar papildu finansējuma nepieciešamību Valsts prezidenta kancelejai, jo tai līdz ar jaunajām pilnvarām būtu jākāpina kapacitāte. Bet kas notiks tad, ja galu galā Saeima Valsts prezidenta rosinātajam pateiks "nē"? Vilšanās, vēl lielāka neticība politiķiem. Vajag to?

Top komentāri

no Jūrmalas
n
Meļķik, Jūsu publikācijām vienmēr vilksies līdz aste, ka esat oligarhu izsūtāmais. Vai kauna nemaz nav?
Nav piemērots amatam
N
Ar katru reizi, kad RV nāk klajā ar kādu paziņojumu, es arvien vairāk pārliecinos par viņa nepiemērotību šim amatam. Tas jau bija acīmredzami tad, kad RV un otrs kandidāts - E.Levits - piedalījās TV debatēs. Viens bija izcils domātājs ar acīmredzami plašu redzesloku, asu prātu, un pamatīgām zināšanām konstitucionālajās tiesībās un cilvēktiesībās, otrs - kārtīgs karjeras darbarūķis un, iespējams, labs cilvēks, bet noteikti ne persona, kurai vajadzētu atrasties Valsts prezidenta amatā laikā, kad valstij ir nepieciešamas nopietnas pārmaiņas. Katrs viņa mēģinājums pievērst sev uzmanību, ir neveikls un stipri apšaubāms pēc savas kvalitātes.
nozagtā valsts
n
Meļņik, labāk pastāsti, kad tu uzrakstīsi par sava bijušā (?) bosa jestrajām sarunām Rīdzenē?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Populisms pār loģiku

Politiķu un ierēdņu dienaskārtībā atkal ir virkne normatīvo aktu, kas paredz lielākas vai mazākas izmaiņas dažādās jomās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē