Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Priekšvēlēšanu kampaņas netīrā virtuve

Mēnesi pirms Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām partiju kampaņas uzrāda visas tās problēmas, kas vismaz pēdējā desmitgadē novērotas gan pašvaldību, gan Saeimas līmeņa vēlēšanās. Vēl neaptraipījušos, idejisku, bet ietekmes ziņā marginālu politisko spēku "uzpirkšana", kvotu sistēmas, sastādot kopīgos vēlēšanu sarakstus, un aizdomīgi finansētas individuālās kampaņas, lai šo kvotu principu apietu un nodrošinātu tieši "savējo" kandidātu ievēlēšanu, uz kuriem varēs paļauties īpaši sensitīvu, sponsoru interesēs tapušu lēmumu pieņemšanā.

Pirms pāris gadiem, kad sponsoru naudā peldošā Latvijas attīstībai "uzpirka" zem liberāliem lozungiem esošo Kustību Par!, pēdējās ideoloģiskā līdere Ilze Viņķele tēlaini izteicās, ka šī savienība kustībai ir kā slēpju iegāde pirms sacensībām, lai vairotu izredzes uzvarēt. Tolaik aizkulisēs ritēja sarunas arī ar Progresīvajiem, kuri toreiz izvēlējās "saglabāt nevainību". Acīmredzot tagad Progresīvie ir pietiekami izbadējušies, lai organizācijas ambiciozākie kadri pierunātu tās biedrus pievienoties apvienības Attīstībai/Par! kampaņai.

Redzamāko, otro numuru kopīgajā sarakstā ir ieguvis Progresīvo valdes loceklis, uzņēmējs Mārtiņš Kossovičs. Bet vai viņam un citiem Progresīvo cilvēkiem tāpat kā tā dēvētajiem Rīgas apkaimju aktīvistiem izdosies iekļūt domē? Aktīvisti, protams, sarakstam ir noderīgi kaut vai uz kampaņas laiku, jo spēj uzturēt reālas rajonu, ielu un namu līmenī saprotamas problēmas. Kā skarbi, bet trāpīgi izteicās kāds Attīstībai/Par! konkurējošās partijas pārstāvis, var jau korupcijas problēmas ievīstīt liberālā varavīksnes krāsu karogā, bet vai ar to pietiek, lai pārliecinātu rīdziniekus? Acīmredzot nepietiek, ir nolēmuši arī Attīstības ciniskie polittehnologi, pieaicinot politiski naivos apkaimju aktīvistus, kuriem ir izpratne par cilvēkam draudzīgu vidi un apzaļumošanas problēmām, bet acīmredzami maza nojausma par pēdējās desmitgades naudasmaisu interesēm un to lobētājiem. Citādāk viņus šajā sarakstā mēs neieraudzītu.

Attīstību var pamatoti dēvēt par šauru lobistu grupu, kas savas ietekmes veiksmīgākai "pārdošanai" ir piemeklējusi sev ideoloģiju un aktīvistus stabila atbalstītāju loka iegūšanai. Tagad, kā stāsta apvienības virtuves pārzinātāji, atskārsta problēma, ka jānodrošina uzticamu "savējo" pacelšana augstāk pa saraksta kārtas numuriem. Te īpaši izceļas ar 30. numuru izliktās Baibas Bļodnieces (bijušās Fromanes) individuālā kampaņa. Viņa vadījusi gan būvkompāniju, gan ātro kredītu lobiju, par to labi nopelnot un Attīstības kasē ieskaitot gandrīz 50 000 eiro. Tagad par Attīstības "kasieri" dēvētā Edgara Jaunupa ilggadējā domubiedre agresīvā individuālajā kampaņā stāsta par jauno māmiņu, ne vairs problēmās nonākušu miljonāru problēmām.

Te der atcerēties, ka iepriekšējās Rīgas domes vēlēšanās septiņi no deviņiem ievēlētajiem Attīstības un Latvijas Reģionu apvienības kopsaraksta kandidātiem bija vai nu Attīstības kadri, vai tās piesaistīti, bet viss, kas tika "reģionāļiem", ir mandāts Bondaram un viņa māsasdēlam, kurš no 27. starta vietas sarakstā pakāpās līdz devītajai vietai. Nepamanīta, bet spilgta nianse, kas raksturo veidu, kā tiek veicināta "savu" cilvēku ievēlēšana.

Top komentāri

Ieva
I
Par ko vispar vel runat? Ka vispar saeima var sedet zaglis, Krajbankas izlaupitajs Bondars un sanemt nodoklu maksataju/ apzagto Latvijas pilsonu nopelnito naudu no kuras sim zaglim Bondaram maksa milzigi lielu algu 4000€/menesi un zaglis Bondars no sis algas atmaksa nozagtos 2 milijonus. Ka vel tragiskak var but degradeta Latvijas valsts iekarta, tiesiskums? Aicinu ikvienu ridzinieku, ludzu, nebalsojiet par zaglu bandu Atistibai Par, jo si zaglu banda ir Skeles, Lesinska- sleseres, Lemberga mafiju klona partija. Ridzinieki, esiet modri! Kapec neviena partiju programma nav uzstats par okupacijas pieminekla nojauksanu Uzvaras parka, par sabiedriska transporta taisnigu izmantosanu, kad visi 100% sakot no 7 gadu vecuma maksa par sabiedrisko transportu, invalidi, pensionari, stradajosie, jauniesi.....
Ha
H
Jaunups Pūce, Fromane..., nożēlojami ir progresivie, kas sludina sevi par socialdem.un vides vērtību sargătăjiem, apvienojas ar merkantiliem politiķiem, kuriem politika ir bizness! Voikas ari apklusušas, neskatoties uz Bondara milonu paradiem.
Dostojevskis>Agnese
D
Kur šī virtuve ir "tīra" ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē