Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Tā ir nepieciešamība, kas tostarp asociējas arī ar stratēģisko izdzīvošanu

Realitāte, ar kuru nepieciešams rēķināties

Francijas prezidents Emanuels Makrons, šajās dienās uzstājoties Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā (EPPA), paziņoja, ka atbalsta Krievijas atgriešanos EPPA rindās, pret ko ir nopietni iebildumi vairākām asamblejas dalībvalstīm, ieskaitot Latviju.

Šāda Makrona nostāja nevienu nepārsteidza, pārsteigums būtu, ja Francijas prezidents paziņotu pretējo. Koncepciju, kuru Makrons virza nu jau vairāku mēnešu garumā, vislabāk raksturo viņa nesenā uzstāšanās Francijas ārvalstu vēstnieku ikgadējās tikšanās laikā. Tās gaitā Makrons paziņoja, ka "mēs esam Rietumu hegemonijas globālajā politikā beigu liecinieki", atzīstot, ka Rietumu civilizācija, tās tirgus ekonomika un virzītā globalizācija atrodas dziļā krīzē, no kuras izeju nav izdevies atrast. Francija savukārt ir gatava meklēt izeju apvienotās Eiropas pārtapšanā par globāla līmeņa neatkarīgu ģeopolitisko spēlētāju, kas iespējams, atgriežoties pie «Eiropas humānisma», kā arī normalizējot attiecības ar Krieviju.

Būtībā tika paziņots, ka Francijai, kas šobrīd de facto ir kļuvusi par apvienotās Eiropas vadošo valsti, nav pieņemama nedz Eiropa ASV vai Ķīnas satelīta lomā, nedz perspektīva, ka Eiropa var kļūt par jauna aukstā kara kaujas lauku starp ASV un Krieviju. Tāpat Parīzi biedē Maskavas aizvien vērienīgāka sliekšanās Pekinas virzienā, un visu šo iemeslu dēļ tika piedāvāts apvienot Eiropas un Krievijas spēkus un iespējas, lai gan ar atsevišķām atrunām.

Vienlaikus Makrona uzruna bija lai arī spilgta, taču tikai viena no Francijas uzņemtā kursa izpausmēm. Parīze ir atklāti nolobējusi Maskavas atgriešanos EPPA, Francijas prezidents ir paziņojis, ka atbalsta Krievijas atgriešanos tā dēvētajā lielajā astoņniekā (G8), un ir spēris virkni mazāk redzamu soļu. Papildu tam ir skaidrs, ka ievērojama daļa tā dēvētās vecās Eiropas politiskās elites šīs aktivitātes atbalsta vai vismaz neiebilst pret tām.

Savā ziņā var teikt, ka situācija ir līdzīga tai, kāda tika piedzīvota 60. gados, kad attiecību normalizēšana starp PSRS un Rietumiem sākās ar PSRS un Francijas attiecību uzlabošanos, ko ievadīja toreizējā Francijas līdera, ģenerāļa Šarla de Golla vizīte Maskavā. De Gollam šis solis nozīmēja daudz vairāk nekā Maskavai, un lielā mērā bija Francijas ģeopolitiskās subjektivitātes jautājums.

Arī šoreiz Francijas (faktiski – visas kontinentālās Rietumeiropas) skatījums ir apmēram līdzīgs. Lai atgūtu un nodrošinātu savu ģeopolitisko subjektivitāti, Eiropai ir nepieciešams ne īsti sabiedrotais, ne īsti ceļabiedrs, bet cita pretendenta uz šo lomu, izņemot Krieviju, vienkārši nav (skatīt Makrona uzrunu). Un šo faktu labi saprot kā Eiropas galvaspilsētās, tā Maskavā.

Un, tā kā globālā ģeopolitiskā situācija solās kļūt tikai nestabilāka un aizvien grūtāk prognozējama, ir skaidrs, ka vecā Eiropa šo ceļabiedru meklēs ar pieaugošu centību. Tā ir nepieciešamība, kas tostarp asociējas arī ar stratēģisko izdzīvošanu, un realitāte, ar kuru nāksies ļoti rēķināties arī pārējai Eiropai, ieskaitot Latviju.

Top komentāri

evertsojars
e
uzskatot sevi par LV patriotu... tomēr nepiekrītu mūsu valdošo politiķu tiesiskajai pašdarbībai (un viedoklim,..kā gudru) -- LIKVIDĒSIM KRIEVU SKOLAS ... jo Latvijas Valstij nav vajadzīgi lojāli pilsoņi ... kuri pārvalda krievu valodu ! info-no: "ES valodas" - ES nav kopējas valodu politikas/krievu valoda ir astotā visvairāk lietotā valoda ES, kuru prot 7% iedzīvotāju/ krievu valoda ir arī dzimtā valoda 1,3 milj. Latvijas, Lietuvas, Igaunijas iedzīvotāju. ES pamattiesību hartā-ES deklarē, ka tā respektē lingvistisko dažādību un aizliedz diskrimināciju valodu jomā. Valodu dažādības respektēšana ir ir ES fundamentāla vērtība !
re kā
r
Tad sanāk, ka nevis Lepēna, bet gan Makrons ir Putina draudzene?
Kā var nesolīt
K
Būtībā tika paziņots, ka Francija, piekāpjoties agresorvalstij, ir gatava stāvēt pāri tām vērtībām, ko pati vārdos sludina attiecībā uz citām valstīm. Interesanti ka elastīgais Makrons neilgi pirms tam tikās ar Krievijas cietumos pabijušo Oļegu Sencovu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē