Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Publiskas diskusijas par to, ka izvēlētā valsts aizsardzības koncepcija nav pareiza (kāpēc tad jāmaina?), būtu jāstartē, rūpīgi vērtējot argumentus un sekas

Riskantā viedokļu dažādība

Publiska viedokļu dažādība ir laba lieta. Viens no demokrātijas fundamentāliem sasniegumiem. Uz to mudināt mudina un aicināt aicina. Tomēr, ak vai, šī dažādība diemžēl nav beznosacījumu un bezgalīga kā viena sunīša mīlestība.

Ir amatpersonas, temati un laiki, kad dažādie viedokļi neatspoguļo demokrātijas briedumu, bet rada sajukumu pašu mājās un jautru murdoņu nedraudzīgos kaimiņos. Komentāra temata kontekstā – Latvijas drošība paģēr skaidru un vienotu ziņu sabiedrībai – kā tad mēs vai tie, kuriem dots mūsu mandāts, rīkosies kādā nestundā.

Pagājušās nedēļas vidū intervijā LTV Nacionālo bruņoto spēku komandieris, ģenerālmajors Leonīds Kalniņš norādīja uz riskiem, kādi rastos, Latvijai pārejot uz obligāto militāro dienestu, jau iepriekš uzsverot, ka tas NEBŪTU JĀATJAUNO. Savukārt piektdien valsts otra augstākā amatpersona, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece intervijā LNT norādīja, ka Latvijā obligātais karadienests BŪTU JĀATJAUNO. Viedokļu daudzveidība izšāvās publikā, ar skaļu blīkšķi apgāžot riska barjeras. Valsts aizsardzībā var un vajag debatēt par dažādām lietām – no zābakiem un ēdināšanas līdz bruņojumam un karavīru uzvedībai. Tomēr publiskas diskusijas par to, ka izvēlētā valsts aizsardzības koncepcija nav pareiza (kāpēc tad jāmaina?), būtu jāstartē, rūpīgi vērtējot argumentus un sekas. Jo īpaši tad, ja publiski izpaužas augstas valsts personas, nonākot pilnīgā pretstāvē viena otrai. Šobrīd apmulsušais pilsonis prāto – tad kā ir pareizi? Kā lai es zinu, ja valsts priekšnieki netiek skaidrībā? Starp citu, par militārā dienesta organizācijas pamatkoncepta izvēli Mūrnieces kundze rosināja diskusiju jau pirms nepilna gada. Izdiskutēja, ka profesionālais karadienests kopā ar spēcīgu Zemessardzi un Jaunsardzi tomēr efektīvāks. Izskatās kā tāda spītība nevietā. Protams, diskusijas var rīkot katru gadu, tomēr diez vai izvēlēta īstā nozare un īstais brīdis. Tas būtu atbalstāms, ja skaidras norādes liecinātu, ka pašreizējā militārā doktrīna ir izgāzusies. Nepilnību krikumi atradīsies vienmēr, taču kopumā nejūtam tādus signālus.

Demokrātijā bruņotie spēki ir pakļauti civilai pārvaldei, ko šajā gadījumā pārstāv Mūrnieces kundze. Līdz ar ko jebkuras konceptuālas izmaiņas, pat absurdas un nelaikā, armijniekiem būtu jāakceptē un jāizpilda.
 

Priekšvēlēšanu laikā katrs vēlas būt Terminators un Rainis vienā personā.

Tas ir riskantākais brīdis, kad paziņojumiem varētu sekot arī kādas darbības. Adrenalīns veicinot gremošanu, potenci un vēl visu ko. Jācer, viedokļu bīdīšanas dēļ neiestāsies brīdis, kad vairs nebūs vajadzīga ne gremošana, ne potence.

Top komentāri

senču ols
s
man tas ļeoņid no pirmās dienas atgādina sarkanarmieti, kautka neredzu viņā latviskuma
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē