Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

S-400 un turku gambīts

Turcija, kur ar vērienu un lielas ažiotāžas pavadībā tika sāktas Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu S-400 piegādes, ir nostādījusi grūtā situācijā kā ASV prezidenta Donalda Trampa administrāciju, tā Ziemeļatlantijas alianses dalībvalstis Eiropā.

ASV ir ilgstoši un kategoriski iebildušas pret 2,5 miljardus dolāru vērto S-400 piegādes līgumu, atsaucoties gan uz drošības apsvērumiem, gan uz tādas situācijas nepieņemamību, kad viena no svarīgākajām NATO dalībvalstīm iegādājas stratēģiski nozīmīgu bruņojumu no "potenciālā pretinieka". Vairākumu eiropiešu S-400 piegādes satrauc ievērojami mazāk, tomēr oficiālajā līmenī ir pieņemta ASV nostāja.

Turcijai tikmēr ir savi iemesli iegādāties S-400, un fakts, ka Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas ir gan lētākas, gan efektīvākas par amerikāņu Patriot, šajā gadījumā nav galvenais. Ankarai uzreiz vairāku politisku un ekonomisku apsvērumu dēļ ir nepieciešamas labas attiecības ar Maskavu, bet Krievijas bruņojuma un arī energoresursu iepirkumi ir efektīvākais un drošākais veids, kā šādas attiecības nodrošināt.

Papildu faktors ir ASV atklāta vilcināšanās ar tajās ražoto pretgaisa aizsardzības sistēmu pārdošanu Turcijai un Ankarai neizdevīgu vai pat nepieņemamu papildu noteikumu izvirzīšana. Neoficiāli tiek uzskatīts, ka nozīmīga loma ir arī pirms trim gadiem notikušajam neveiksmīgajam militārajam pučam Turcijā. Pučisti, par kuriem tiek uzskatīts, ka viņus atbalstīja ASV, izmantoja kaujas aviāciju, bet esošās pretgaisa aizsardzības sistēmas iebūvēto ierobežojumu dēļ nebija iespējams pavērst pret «savām» lidmašīnām. Domājams, ka S-400 ļauj apiet šos ierobežojumus, lai gan tām "savas" būs jau Krievijā ražotās lidmašīnas.

Tajā pašā laikā Vašingtona ir solījusi Turcijai "nopietnas sankcijas", ja Ankara neatteiksies no S-400 iegādes, un, ja vien ASV nevēlas pārējās pasaules acīs neatgriezeniski kļūt par papīra tīģeri, tām ir nepieciešams solījumus īstenot. Kā to izdarīt, visticamāk, nezina arī pašas ASV, jo pret Ankaru vērsti soļi, tajā skaitā arī no NATO puses, izraisīs tālāku Turcijas sliekšanos Krievijas un arī Ķīnas virzienā.

Uz šāda fona vairāk ne tikai teorētiska šķiet pat iespēja, ka Turcija varētu arī pamest NATO rindas, kas būtu iespaidīgs trieciens aliansei.

Necik labāka nav arī kompromisu atrašana, jo tie jebkurā gadījumā būs Ankaras uzvara un piemērs vēl vairākām citām valstīm, ka ar Vašingtonas prasībām var nerēķināties. Attiecīgi arī ASV atliek izvēlēties starp sliktu un ļoti sliktu izeju no situācijas un samierināties ar zaudējumiem savai reputācijai.

Top komentāri

TYT
T
Komentāra autors ir lasītājus mazliet maldinājis. Viņš apgalvo, ka S-400 ir labāks par amerikāņu analogu. Nojaušams, ka pie šīs domas viņš nonācis lasot Wikipedia krievu versiju par šīm iekārtām, kur teikts "С-400 «лучше американских систем „Пэтриот“, которые есть у Германии» — заявляет эксперт берлинского Фонда науки и политики." Sedleniekam nav sanācis iedomāties, ka tas nav vienīgais eksperts un viedokļi varētu atšķirties. Wikipedia krievu versijas tiek rūpīgi uzmanītas un "pareizi" piefrizētas. Bet tas neļauj nekritiski paļauties uz tur publicēt un, kas trakāk, nekritisku šo apgalvojumu tiražēšanu tālāk. Bet citādi jāpiekrīt - ASV diplomātija jau ilgstoši ir diezgan haotiska. Nav brīnums, ka Putins un Turcijas režīms nepalaiž garām iedot pāris miljardus vērtu pliķi.
Meždunarodnijs
M
“Austrumi - smalka lieta”.
Irlielāmērāticams
I
ka krievu raķetes ir vienkārši labākas... un tik ļoti, ka Erdogans neņem vērā Trampa vaikstīšanos. Erdogans to mierīgi var atļauties, jo viņa teritorijā glabājas ASV kodolieroči. Tramps būs spiests norīt vienu krupi pēc otra... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē