Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Nekas nav pilnīgi balts vai melns, lai arī to nespēj saskatīt saules apžilbinātais Pabrika kungs vai mēness apžilbinātais Mamikina kungs

Saules, mēness un CETA apžilbinātie

Vērtējot bezierunu atbalstītāju verdošo sajūsmu, Eiropas Savienības – Kanādas tirdzniecības līguma (CETA) atbilstošākais noformējums būtu uzlecoša saule. Varbūt arī eņģeļi, tomēr būsim iecietīgi un politkorekti ticības lietās.

Diemžēl arī lecošā saule neder. To jau pirms daudziem gadiem pievāca bijušās PSRS republikas. Žēl. Simbols lieliski asociētos ar panākumu apžilbināto līguma ultra piekritēju reakciju, kas jau liek apdomāt garīgās veselības līmeni. Var cilvēcīgi saprast Eiroparlamenta deputātu Arti Pabrika kungu (Vienotība), kurš – bez ironijas – smagi pie CETA līguma strādājis, un nu tas sāks dzīvot savu dzīvi. Tomēr bezargumentu kaisles spiedzienus varētu atstāt draugu lokam pie glāzes laba, lēta vīna. Politiķis publiskajā telpā ir un paliek politiķis. Eirointegrācijas un liberālo vērtību ievirze bremzējas kā Latvijā, tā ārpus tās. Pārmēra sajūsma var nošķiest tā jau sabuktēto Vienotības ancuku Latvijas vēlētāja acīs. Kliedziens, ka Latvija varētu būt pirmā Eiropas Savienībā, kuras parlaments (Saeima) ratificētu CETA, vien ir ko vērts. Kā tad! Jau sešos no rīta Jēkaba ielā pulcējas priecīgi satrauktu atbalstītāju pūļi. Ziedi, dziesmas, TV tiešraide un transparenti – "Ātrāk, ātrāk, ātrāk!".

Protams, labas kārtis CETA radikālo atbalstītāju rokās ieliek viņu sīvākie oponenti – Tatjana Ždanoka (Latvijas Krievu savienība) un Andrejs Mamikins (Saskaņa). Tikpat neargumentēti, cik Pabriks "par", tik Mamikins "pret", stāstot par masveidīgiem zemnieku bankrotiem un citām "kapeņu stāstiņu" ainām, kas sagaida Latviju pēc CETA stāšanās spēkā.

Savukārt, ja kaut ko neatbalsta mūžam dzīvā Tatjana Ždanoka, tad jau tas vien ir arguments, ka jārīkojas otrādi.

Nekas nav pilnīgi balts vai melns, lai arī to nespēj saskatīt saules apžilbinātais Pabrika kungs vai mēness apžilbinātais Mamikina kungs. Nešaubīgi Kanādas investīciju ienākšana Latvijā (vismaz gribētos cerēt) motivēs turēt drošu jaunapgūto investīciju telpu. Latvijas zivju produkcijas ražotāji CETA uzlūko ar cerībām gan tirgus, gan izejvielu aspektā. Jādomā, IT sfēras prātvēderi arī varēs uzrotīt piedurknes. Citādi ir, ja ierunājas par Latvijas iekšējo tirgu. Te CETA informācijas upe strauji apsīkst un sākas stostīšanās un atrunas atbilžu sagatavošanā uz, autoraprāt, elementāriem jautājumiem. Lūk, bieži uzdotais – vai mazāk kvalitatīvas, bet formāli standartiem atbilstošas Kanādas preces nevarētu masveidā ieplūst ES valstīs ar zemāku pirktspēju, tai skaitā Latvijā? Par godu Pabrika kunga birojam – atbilde tika sagatavota ātri. Tā bija kodolīga un sastāvēja no diviem burtiem "n" un "ē", tātad – nē. Vai neprasītos tomēr kāda argumentācija gana jūtīgā jautājumā?

Vislabākais būtu kādas neatkarīgas un reprezentatīvas domnīcas analītisks CETA ieguvumu un risku vērtējums. Ja saules apžilbinātais Pabrika kungs ir gandrīz vienīgais, kurš spēj atbildēt uz jautājumiem (zinot arī dedzīgi subjektīvo attieksmi), tad "kaķis maisā" ir ļoti optimistisks CETA līguma apzīmējums. Labi, ja tur tikai kaķis.

Top komentāri

Forši
F
Beidzot varēšu nopirkt Ziemeļamerikā ražotu slēpošanas un snovborda invertāru,, mūzikas instrumentus un dažādu aparatūru un izturīgus, vieglus darbarīkus. Arī auto cenas Ziemeļamerikā ir par 40-50% zemākas nekā šeit. Kanāda ražo lētu naftu un šķidro gāzi. Pārtiku un citas ātri bojājošās preces tik tālu neviens gan nevedīs.
nu
n
Nevajadzētu aizmirst, ka Kanāda ir valsts ar ļoti augstu dzīves līmeni. Un attiecīgi arī ražotā kvalitāti. Nav jau Ķīna.
mjāā
m
Vērtējot bezierunu noliedzējus , Eiropas Savienības – Kanādas tirdzniecības līguma (CETA) atbilstošākais noformējums būtu piķa katls. Varbūt arī velni. Argumenti pret līgumu smieklīgi, turklāt abās pusēs pilnīgi vienādi, ka ļaunā un šausmīgā Kanāda (Kanādā attiecīgi ES ) te visu piegāzīs ar savām nekvalitatīvajām precēm, pakalpojumiem un vispār izpostīs jauko mierīgo dzīvi. Kolāta apgalvotais it kā bieži uzdotais jautājums – vai mazāk kvalitatīvas, bet formāli standartiem atbilstošas Kanādas preces nevarētu masveidā ieplūst ES valstīs ar zemāku pirktspēju, tai skaitā Latvijā? – vispār ir tipisks demagoģijas paraugs, jo runa ir par STANDARTIEM ATBILSTOŠĀM precēm un tātad jau tagad ar tādām var būt pilni veikalu plaukti!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē