Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Spēles ap SAB direktora amatu

Atlika otrdien publiski izskanēt piecu slepus apspriesto Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora amata kandidātu uzvārdiem, lai politiķi, kuri vēl pirms dažām dienām mānījās, ka tādu apspriešana nenotiek, kļūtu spiesti par šo procesu runāt jau pilnīgi citiem vārdiem. Visvairāk paguva sarunāt opozicionāro zaļzemnieku pārstāvis, vienlaikus ietekmīgās Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs un līdz ar to arī SAB virzītājas – Nacionālās drošības padomes (NDP) – loceklis Māris Kučinskis.

Vēl svētdien raidījumam De facto apgalvojis, ka nekādu konkrētu kandidātu apspriešana nenotiekot, jau piektdien LTV Rīta Panorāmā Kučinskis runāja pilnīgi ko citu. Viņa pirmā tēze, ka jābūt elastīgiem un apspriešanai NDP jāvirza kādi pieci kandidāti, lai spētu vienoties un jau janvārī vienu kandidātu virzīt balsojumam Saeimā, vienkārši vēlreiz apstiprināja, ka iepriekš politiķis ir, kā lai to diplomātiskāk pasaka, mānījies. Vēl vairāk – Kučinskis pabrīdināja: ja kāds par visām varītēm centīsies panākt, ka apspriešanai uz NDP virza tikai vienu kandidātu, iespējas vienoties būs apšaubāmas. 

Ar to jau pavisam tieši tiek atzīts, ka sarunas par kandidātiem notiek ārpus oficiālā NDP formāta. Principā nekas neliedz pie galda sēdošajiem NDP locekļiem nosaukt katram savu kandidātu, kaut divus. Vienīgais, kurš var proaktīvi ar NDP priekšsēdētāja tiesībām teikt vārdu pirmais, ir Valsts prezidents Egils Levits, taču viņa nosauktais kandidāts nav saistošs pārējiem NDP locekļiem. 

Un, ņemot vērā, ar kādu azartu vismaz Attīstībai/Par! (kam ir veselas divas balsis pie NDP galda) pēdējā laikā ir publiski pazemojusi Levitu, prezidents rīkotos nesaprātīgi, ja censtos diktēt toni, nebūdams sabloķējies vēl ar vismaz vienu spēlētāju pie NDP galda. Pēdējie politiskajos kuluāros dzirdētie signāli, kas arī saskan ar līdz šim vērotajiem attiecību smalkumiem, ir, ka jautājumā par nākamo SAB direktoru pie NDP galda ar Levitu varētu bloķēties vismaz vēl abi Jaunās Vienotības pārstāvji ar premjeru Kariņu priekšgalā. 

Ir skaidrs, ka Kučinska aizkulišu atbalsts Latvijas vēstnieces Vācijā Ingas Skujiņas kandidatūrai (kura pēc šīs informācijas noplūšanas paziņoja, ka negrasās pamest diplomātisko dienestu) atsevišķos NDP locekļos ir radījis saasinātu piesardzību pret jebko, ko Kučinskis varētu nosaukt vai lobēt SAB amatam. Pirms trim gadiem premjers Kučinskis kopā ar savu finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora amatam virzīja Skujiņas vīru Māri Skujiņu, līdz atklājās, ka viņš saimniekojis biznesa projektā, kurā investors bijis skandalozais Māris Martinsons. Pēc otrās reizes ir viss pamats par Skujiņu bīdītājiem teikt: "Ja kāds izskatās kā pīle, staigā kā pīle un pēkšķ kā pīle, tad tas, visticamāk, arī ir pīle."

Atgādināšu, ka bez Skujiņas līdz šim apspriestas ir arī Valsts drošības dienesta priekšnieka vietnieka Ērika Cinkus, Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra Jāņa Garisona, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktora Jāņa Sārta un Latvijas vēstnieka NATO Edgara Skujas kandidatūras. Bet rādās, ka pēc publikas saplosīšanai izmesto pirmo kandidātu nosaukšanas īsto kandidātu laiks vēl ir tikai priekšā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē