Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Stabils, bet ne spožs gads

Aizejošais gads daudziem paliks atmiņā ar to, ka nepiepildījās ļaunākās bažas.

Krievijas izraisītais karš neizgāja ārpus Ukrainas robežām, un militāra apdraudējuma riski neielauzās Eiropas Savienības austrumu dalībvalstīs, to vidū Latvijā. Covid-19 no jauna neuzliesmoja, un epidemioloģiskie ierobežojumi vairs nebija jāievieš. Iespaidīgā inflācija mazinājās. Latvijas ekonomika apliecināja savu noturīgumu, vērtējot gan valsts, gan uzņēmumu, gan indivīdu līmenī. Bezdarbs būtiski nepieauga, un nebija manāms arī, ka nebūtībā aizietu daudzi uzņēmumi.

Turklāt liberāļi var līksmot, ka šajā gadā ir ratificēta Stambulas konvencija, kurai mūsu sabiedrībā tikusi pievērsta milzīga uzmanība. Latviešu nacionālās aprindas var priecāties, ka mūsu valstī mītošajiem Krievijas pilsoņiem šogad ir ticis skaidri norādīts – tie agresorvalsts Krievijas pilsoņi, kuri nemācās latviešu valodu un neciena Latvijas Republiku, te, pie mums, nav vēlami. Pozitīvi vērtējams ir arī tas, ka lojalitāte valstij ir atzīta par nozīmīgu vērtību. Par to liecina Saeimas pieņemtie grozījumi Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas ļaus publiskajā sektorā strādājošos atbrīvot no darba, ja viņi nav lojāli mūsu valstij un Satversmei. (Plašāk par to var lasīt aģentūras LETA 21. decembra ziņā.)

2023. gadā mēs esam vērojuši daudzu nozaru atgūšanos pēc Covid-19 pandēmijas, kā arī prasmi izdzīvot un darboties bez raudzīšanās Maskavas virzienā. Biedēšana ar to, ka Latvijas ekonomika, kultūras dzīve un vēl citas jomas sabruks, jo ir vājinājusies vai pārtrūkusi sadarbība ar Krieviju, izrādījusies kārtējā nepamatotā Kremļa fanu propaganda. 

Taču, tāpat kā 2023. gadā nav īstenojušās pesimistu prognozes, tāpat arī nav piepildījušās optimistu vīzijas. Labklājība Ziemeļvalstu izpratnē daudziem Latvijas iedzīvotājiem joprojām ir tāls sapnis. Politiķiem nekādi neizdodas atrast risinājumus, kas mazinātu sabiedrības finansiālo nevienlīdzību. Aptaujas atklāj problēmas veselības aprūpē (it īpaši garās rindas uz valsts apmaksātajiem pakalpojumiem) un skolās (pat dažāda veida vardarbību). Patlaban daudzās prognozēs par 2024. gadu valda piesardzība, jo savulaik ne visās prognozēs tika iezīmēts Covid-19 pandēmijas milzīgais mērogs un iespaidīgais ilgums un ne visi paredzēja, ka Krievija tiešām iebruks Ukrainā.

Tomēr jācer, ka Latvijai nākamgad, tāpat kā šogad, izdosies sevi apliecināt kā ekonomiski stabilu, rietumniecisku valsti un pēc 12 mēnešiem varēs sacīt, ka 2024. gads ir nesis to, uz ko mēs ceram, – labklājības pieaugumu Latvijai un uzvaru Ukrainai

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē