Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Tauta, pastāvi pie ratiem!

Pagājušo otrdien Valsts prezidents Egils Levits sniedza lielu konceptuālu interviju LTV raidījumā 1:1, kurā pauda savu attieksmi gan pret pašvaldību vēlēšanām, gan pret valdības darbu, kā arī ieskicēja savu politisko lomu. Vairums intervijas atreferētāju pievērsa uzmanību valdības darba vērtējumam, kas īsumā bija: "Valdība darbojās klupdama un krizdama, bet klupdama un krizdama pareizā virzienā!" Labi, pieņemsim!

Vairāk pārsteidza divi citi prezidenta apgalvojumi, kas būtībā skar vienu tēmu. Pirmkārt, lūgts komentēt savus zemos reitingus (kopš Jaunā gada tie prezidenta institūcijai netipiski ir negatīvi), Levita kungs atļāvās frāzi, kādai demokrātiskā sabiedrībā nevajadzētu izskanēt: "Valsts prezidentam nav svarīgi šie reitingi. Valsts prezidents ir ievēlēts uz zināmu laiku. Ja es domātu par reitingiem, tādā gadījumā droši vien vai vai nu atpazīstamība, vai popularitāte... Ir daudz citas profesijas un amati – aktieris vai kas cits –, kas ir piemērotāks šādam... Valsts prezidenta uzdevums ir domāt ilgtspējīgi un redzēt valsti kopumā..." Iespējams, prezidents izteicās nedaudz neveikli. Taču to nepārprotami var interpretēt: sabiedrības viedoklis mani neinteresē! Es darbojos autonomi, es vienīgais redzu valsts problēmas! Domājams, Aleksandrs Lukašenko Baltkrievijā šai pieejai aplaudētu, kājās stāvēdams.

Otrs izteikums, kas izsauca neizpratnes vētru tviterī, bija tēvišķs padoms valdībai un valdošajai koalīcijai: "Ir svarīgi arī... ka Saeimas vairākums un valdība spēj skatīties nedaudz tālāk nekā tikai uz saviem reitingiem. Tas ir ārkārtīgi slikti, ka faktiski tviteris vai feisbuks vada valsti. Tas nedrīkst būt. Un es nekad tam nesekoju un arī aicinu politiķus mazāk to darīt." Tātad, nav jāuzklausa ne tikai sabiedrisko aptauju reitingi, bet arī tiešais sabiedrības pārstāvju viedoklis. Kas, vismaz runājot par Latvijas tviteri, situācijas vērtējuma un intelektuālā piedāvājuma ziņā bieži pārsniedz to nožēlojamo produktu, ko vēlētājiem ir spējīgas piedāvāt partijas, neskatoties uz simtos miljonu gadā mērāmo valsts finansējumu katrai.

Taču kādēļ censties? Ja visidiotiskākās kļūdas Covid apkarošanā, viszemākie reitingi, acu pievēršana uz svaigu augstākā līmeņa korupciju, neskaitāmu nozaru sašutums par graujošu politiku nav licis šai valdībai krist (KPV LV izstumšana ir tikai liekās mutes pārmešana pār bortu). Ja Valsts prezidents turpina Kariņa valdību stutēt, ķeroties pat pie demokrātiskā sabiedrībā nepieņemamiem argumentiem. Attieksme patiesībā ir vienkārša: visi draudzīgi kopā pasūtīsim tautu, lai pastāv pie ratiem! Un tēlosim mākslotu izbrīnu par neparasti zemo aktivitāti vēlēšanās. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē