Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Tuvie Austrumi bez reālistiska risinājuma

Pēdējo septiņu gadu laikā lielākais militārais konflikts, kas uzliesmojis starp Izraēlu un palestīniešiem jeb būtībā – Gazas joslā pie varas esošo kustību Hamas, ir kārtējo reizi piesaistījis reģionam plašu uzmanību, tostarp aktualizējot arī starptautiskos centienus panākt vismaz vardarbības apturēšanu.

Par kādu domstarpību noregulējumu runas tikmēr būtībā nav, jo Izraēlas un palestīniešu, bet plašākā nozīmē arī Izraēlas un vairākuma musulmaņu valstu senās un iespaidīgu apmēru pretrunas ir neatrisināmas principā. 

Apgalvojumi, ka nepieciešams tikai atrast pareizos kompromisus un tad būs iespējama divu valstu un tautu mierīga un draudzīga līdzāspastāvēšana, protams, izklausās labi, taču tikai uz papīra un tad, ja netiek mēģināts iedziļināties problēmas neskaitāmajos cēloņos. Reālajā dzīvē tā ir neīstenojama utopija, kas kā pret sienu atduras pret diviem nepārvaramiem šķēršļiem – Izraēlas valsts nepieciešamību garantēt savu pilsoņu drošību, un ne tikai no radikāli islāmistiskās un atklāti teroristiskās kustības Hamas, bet arī virknes musulmaņu valstu, kas atsakās vispār atzīt Izraēlas tiesības uz pastāvēšanu. Visas pārējās kaislības jau ir otršķirīgas un kalpo tikai kā papildu argumenti nebeidzamo konfliktu gaitā.

Papildus tam šobrīd tieši kustība Hamas ir esošā konflikta gan galvenā iniciatore, gan beneficiāre. Protams, ne vienīgā, taču nenoliedzami galvenā. Palestīniešu teritorijās vēlēšanas nav notikušas nu jau gandrīz pusotru gadu desmitu, noskaņojumi palestīniešu vidū kļūst tikai radikālāki, un izlēmību nodemonstrējušais Hamas ir lieliskas izredzes nākt pie varas arī lielākajā no palestīniešu teritorijām – Rietumkrastā.

Kad notiks vēlēšanas, šobrīd nav zināms, taču to iespējami ātrāku sarīkošanu prasa tā saucamā starptautiskā sabiedrība galvenokārt Eiropas Savienības personā. Demokrātijas rituāliem ir jātiek ievērotiem, bet par to, ka vēlēšanas vispirms novedīs pie gana asiņainas rēķinu kārtošanas starp Hamas un Rietumkrastā pie varas esošo, Mahmūda Abāsa vadīto kustību Fath, turklāt pēc kāda laika arī neizbēgami pie jauna un vēl vērienīgāka konflikta ar Izraēlu, neviens atbildību pašsaprotami neuzņemsies. Vienīgi kārtējo reizi nozīmēs vainīgos atbilstīgi saviem politiskajiem uzskatiem.

Konkrētais Hamas piemērs, kas šobrīd uzskatāmi atrodas visu acu priekšā (cits jautājums, ka netrūkst politiķu, ekspertu, u. c., kuri vienkārši atsakās to ieraudzīt), vienlaikus arī ir tikai kārtējais gadījums, kas apliecina – pastāvošās paradigmas ietvaros Izraēlas un Palestīnas arābu konfliktam nav risinājuma. Tādu nav iespējams atrast, ja viena puse jebkuru savu darbību redz tikai kā soli, kas pietuvina mērķi – vēsturiska ienaidnieka bojāeju, bet otra jebkuru savu darbību samēro ar drošības interesēm, kā arī nav un nebūs gatava atteikties no šādas pieejas. Viss, ko šobrīd iespējams izdarīt, ir nepasliktināt situāciju, tajā skaitā ar politiski un ideoloģiski pareiziem, taču praksē nepiemērojamiem padomiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē