Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ungārija, Polija un Eiropas ambīcijas

Eiropas Parlaments (EP) šonedēļ pirmoreiz savā vēsturē nobalsoja par sankciju procedūras ierosināšanu pret kādu no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm atbilstīgi ES līguma 7. pantam. Viedokli, ka Ungārija ir vainojama ES pamatvērtību un likuma varas apdraudēšanā, atbalstīja 448, bet pret bija 197 eiroparlamentārieši.

Budapeštai piedēvēto pārkāpumu saraksts ir gana plašs un neaprobežojas tikai ar kategorisku nevēlēšanos uzņemt patvēruma meklētājus. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans un viņa domubiedri domstarpību dēļ ar struktūrām, kas saistītas ar multimiljardieri Džordžu Sorosu, tiek vainoti arī par vēršanos pret nevalstiskām organizācijām, bet atsevišķas izmaiņas Ungārijas likumdošanā tiek traktētas kā vārda brīvības un tiesu sistēmas neatkarības ierobežošana.

Orbanam balsojuma iznākums, visticamāk, bija nepatīkams pārsteigums, jo viņš rēķinājās ar Eiropas Tautas partijas frakcijas EP atbalstu, kurā ietilpst arī Orbana vadītā partija Fidesh. Bez šīs frakcijas eirodeputātu balsīm nepietiktu atbalsta lēmumam par sankciju procedūras ierosināšanu. Tomēr daļa Eiropas Tautas partiju pārstāvošo politiķu, tostarp arī vairāki eiroparlamentārieši no Latvijas, nobalsoja par procedūras iniciēšanu.

Teorētiski sankciju procedūra var beigties pat ar Ungārijas balsstiesību apturēšanu Eiropadomē (ES dalībvalstu vai valdību vadītāju sanāksmēs) un atsevišķās jomās arī ES Padomē (dalībvalstu nozaru ministru sanāksmēs). Tajā pašā laikā šāda iespēja vismaz tuvākajā nākotnē ir gandrīz nereāla, par ko uzskatāmi liecina Polijas piemērs. Sankciju procedūru pret Varšavu pirms deviņiem mēnešiem ierosināja Eiropas Komisija (EK), bet pēc tam atbalstīja EP, tomēr vezums no vietas tā arī nav izkustējies.

Galvenais šķērslis procedūras ceļā ir jau pieminētais ES līguma 7. pants, kas paredz – kādu no ES dalībvalstīm atzīt par vainīgu savienības pamatvērtību un likuma varas apdraudēšanā var tikai visas pārējās dalībvalstis vienprātīgi. Savukārt Polija un Ungārija jau labu laiku iepriekš ir noslēgušas sava veida savstarpējās palīdzības paktu, solot bloķēt pret domubiedriem vērstās sankciju procedūras.

Tāpat ir vēl vairākas citas ES valstis, piemēram, Itālija, kuru valdībām nav nekādu iemeslu vēlēties Varšavas vai Budapeštas nosēdināšanu uz sodīto spēlētāju soliņa. Ir vēl arī vairāki citi faktori, tostarp nākošā gada maijā gaidāmās EP vēlēšanas, kuru rezultātā varētu jūtami pamainīties parlamentāriešu sastāvs, un tas ļauj kā Varšavai, tā Budapeštai īpaši nesatraukties par iespējamām problēmām.

Cits jautājums jau ir, ka šāds stāvoklis nevar turpināties bezgalīgi, un esošā situācija arī atrodas pretrunā ar aicinājumiem palielināt Eiropas ekonomisko un politisko lomu globālā mērogā. Aliansei, kuras iekšienē pastāv visiem redzamas domstarpības, uz to ir maz cerību, kamdēļ vajadzētu sākt ar strīdu noregulēšanu un saprātīgu kompromisu meklējumiem šīs alianses iekšienē, nevis sankciju procedūrām.

Top komentāri

melnais humors
m
EP deputāti no Latvijas, kas balsoja par sankcijām pret Ugāriju, ir pelnījuši, ka viņus publiski dekapitē! Nolādētie mankurti!
BGMQGRJG
B
Orbans uzreiz pateica, ka viņš zina balsojuma rezultātu un negaida, ka ar savu uzstāšanos spēs ko mainīt. Tāpēc viņam nekādi pārsteigumi nebija.
hmm
h
Citāts: "Orbanam balsojuma iznākums, visticamāk, bija nepatīkams pārsteigums, jo viņš rēķinājās ar Eiropas Tautas partijas frakcijas EP atbalstu". Franču žurnālistiem ir cits viedoklis. Viņi uzver, ka tā vietā, lai mēģinātu pārliecināt ETP deputātus būt vienotiem, Orbāns savā runā runāja tikai par ungāru tautas gribu. ETP pašlaik ir lielākā frakcija. Ja tā sašķelsies, tad tā zaudēs savu ietekmi. Bija loģiski gaidīt, ka Orbāns mēģinās par to runāt, lai pārliecinātu ETP deputātus balsot pret. Bet viņš rīkojās otrādi. Var secināt, ka ETP jau ir dziļi sašķelta. Līdzīgi kā daudzās Eiropas valstīs, kur sociāldemokrāti ir gandrīz pazuduši no politiskās skatuves un kur mēreni labējie zaudē savas pozīcijas, līdzīgi notiks arī Eiroparlamentā pēc nākamajām vēlēšanām. Iespējams, ka sociāldemokrātiem un mērenajiem pat kopā vairs neizdosies gūt vairākumu, bet pat ja izdosies, tad tā būs visnepopulārākais un visimpotentākais Eiroparlaments un Eirokomisija ES vēsturē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē