Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Turpmāks ASV atbalsts Ukrainai ir iespējams, tikai izliekot aiz durvīm Ķīnas investorus

Vai nu atbalsts, vai investīcijas

Vizītē Ukrainā šonedēļ ieradās ASV prezidenta Donalda Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons, turklāt pat netika slēpts, ka Boltons dodas brīdināt Ukrainu par aizraušanos ar sadarbību ar Ķīnu. Uzmanības centrā atrodas viens no pasaulē lielākajiem aviācijas dzinēju ražotājiem – Zaporožjes kompānija Motor Sich. Pēc 2014. gada notikumiem Motor Sich zaudēja Krievijas tirgu, savukārt Rietumos netrūkst savu ražotāju, un tur Motor Sich netiek gaidīts. Izeju uzņēmums rada, ievērojami paplašinot sadarbību ar Ķīnu.

Kvalitatīvu aviācijas dzinēju trūkums ir viena no Ķīnas militārās rūpniecības problēmām. Vairākums Ķīnā ražoto dzinēju ir ārvalstīs ražoto paraugu kopijas, kas jūtami atpaliek no oriģināliem. Aviācijas dzinēju ražošana ir augsti tehnoloģiska un ļoti specifiska nozare, un pilnvērtīgi nokopēt esošos risinājumus nav spējusi pat Ķīna.

Pateicoties šādam fonam, Motor Sich un Pekina viegli atrada kopīgu valodu, un Ķīnā patlaban tiek izmantots ap 1,2 tūkstošiem Ukrainā ražoto dzinēju, bet Ķīnas investori nesen iegādājās Motor Sich akciju kontrolpaketi, iegūstot piekļuvi tehnoloģijām un dokumentācijai. Tas ļauj Pekinai ievērojami pavirzīt uz priekšu vienu no savām problemātiskajām industrijām.

Motor Sich ir zināmākais, taču ne vienīgais uzņēmums Ukrainā, par kuru pēc attiecību saraušanas ar Krieviju ir parādījusies Ķīnas interese. Tāpat Ķīnas kompānijas ir sākušas ieņemt Krievijas vietu Ukrainas stratēģiskajos objektos, ir gatavas investēt ievērojamus līdzekļus infrastruktūras attīstībā utt.

Ņemot vērā Trampa administrācijas nostāju pret Ķīnu, Vašingtonai ir pretenzijas pret šādu notikumu attīstību. Rezultātā Boltons acīmredzot ir Ukrainā, lai sauktu Kijevu pie kārtības un liktu saprast, ka turpmāks ASV atbalsts ir iespējams, tikai izliekot aiz durvīm Ķīnas investorus.

Instrumentu Kijevas pārliecināšanai netrūkst, un viens no tiem jau tika demonstrēts. Tramps paziņoja, ka uz laiku iesaldē militārajai palīdzībai Kijevai atvēlētos līdzekļus, lai pārliecinātos, ka iepriekš piešķirtās summas ir izlietotas "atbilstīgi ASV interesēm".

Gadījumā, ja mājiens paliks nesaprasts, Vašingtona viegli var bloķēt arī turpmāko Starptautiskā Valūtas fonda aizdevumu piešķiršanu Kijevai. Ukraina ir nostādīta izvēles priekšā – vai nu ASV atbalsts, vai Ķīnas investīcijas. 1. septembrī Varšavā ir paredzēta Trampa un Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska tikšanās, un tās laikā, visticamāk, tiek gaidīta atbilde uz šo jautājumu. Vienlaikus tā ir viela pārdomām citām bijušās PSRS un Austrumeiropas valstīm.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka demokrātiskā Ukraina varētu tirgoties ar demokrātiskajiem Arābu Emirātiem , vai Saūda Arābiju... demokrāti neiebilstu.
Tavs vārds
T
Krievi jau ir aizstājuši visu Motor Sič produkciju, kas nenācās grūti, jo tas bija visas PSRS uzņēmums, un vairākums no motoriem, ko ražo Ukrainā, tika projektēti Krievijā. Viņiem tur ir problēmas ar veco motoru apkalpošanu, bet principā krieviem Motor Sič vairāk nav vajadzīgs, viņiem visās pozīcijās jau ir savi motori. Vienīgie, kam Motor Sič vēl interesē, ir ķīnieši, un ja amerikāņi aizliegs to pārdot, tad var droši teikt, ka ar Motor Sič ir cauri.
Irlielāmērāticams
I
ka ukraiņiem atgādināja pašu par sevi zināmu patiesību... "brīvā tirdzniecība" nozīmē to, ka ASV ir brīv' tirgoties visur, kur ienāk prātā, bet uz citiem šī brīvība neattiecas vispār.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē