Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +28 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 30. maijs
Lolita, Vitolds, Letīcija
Vērojama tendence pretstatīt vecos un jaunos politiskos spēkus

Vai vecie pret jaunajiem?

Ilgu laiku Latvijas sabiedrībā nav bijuši vērojami centieni asi pretstatīt vecos un jaunos – politiskos spēkus, uzņēmumus, paaudžu pārstāvjus. Uzņēmējdarbībā gan laiku pa laikam pavīdējušas veco un jauno pretrunas, bet tās galvenokārt bijušas saistītas ar atšķirīgo attieksmi pret moderno tehnoloģiju ieviešanu, jo ir biznesa vides pārstāvji, kuri akcentē to, ka aizvien plašāka tehnoloģiju lietošana ir vajadzīga un produktīva, un ir arī tādi uzņēmēji, kurus raksturo konservatīvas bailes no jebkādām tehnoloģijām.

Tagad, Saeimas vēlēšanām tuvojoties, aizvien plašāk vērojama tendence pretstatīt vecos un jaunos politiskos spēkus, ar vecajiem saprotot tos, kuri jau bijuši pie varas, un ar jaunajiem – tos, kuri pie varas valstī līdz šim nav tikuši.

Sociālo tīklu vidē populārā frāze, ka Saeimas vēlēšanu dienā vecākās paaudzes radiniekiem, kā arī pensijas gadus sasniegušajām kaimiņienēm jāatņem pases, lai senioru paaudze nenobalsotu par t. s. vecajiem politiskajiem spēkiem, vērtējama kā absurda, jo, pirmkārt, ikvienā paaudzē ir gan domājoši un gudri cilvēki, gan arī cilvēki, kuri iet populistu manipulāciju pavadā. Un, otrkārt, nav jau tā, ka Latvijā vēlētāju politiskās simpātijas dalītos tikai un vienīgi pēc gadu skaita.

Nu nav mūsu valstī tā, ka pensionāriem būtu savi politiskie favorīti, vidējai paaudzei – savi un jauniešiem – atkal savi.

Piemēram, pensionāru sarunās ir dzirdētas gan nesatricināmas politiskās simpātijas pret latviski nacionālajiem politiķiem, gan arī citāds redzējums – noturīgs atbalsts tiem politiskajiem spēkiem, kuri akcentē ekonomiskās, nevis nacionālās vērtības.

Kopumā politiskās simpātijas ietekmē ļoti daudzi un dažādi faktori, to vidū mūža gaitā gūtā pieredze, izglītības līmenis, profesionālā vide, finansiālā situācija, ģeogrāfiskā dzīvesvieta, subjektīvie priekšstati par to, kādām īpašībām jāpiemīt politiķiem, un tamlīdzīgi.

Patiesībā lielais nezināmais šobrīd ir tas, par ko balsos cilvēki, kuru politiskajai gaumei atbilst tāds politiskais spēks, kas iestājas par eiropeiskām un demokrātiskām vērtībām. Teorētiski tā ir Vienotības, tagadējās Jaunās Vienotības, niša, taču LTV rādītie SKDS gatavotie reitingi par partiju popularitāti jūlijā rādīja visai niecīgu šī politiskā spēka reitingu. Arī cits politiskais spēks, kas arī pretendē uz eiropeisko un moderno vērtību sargātāju godu – Attīstībai/Par –, pagaidām nevar lepoties ar milzīgu popularitāti. Jādomā, ka cīņa par to vēlētāju, kuri nedomā kategorijās – jaunie pret vecajiem –, bet orientējas pēc citiem kritērijiem, balsīm vēl tikai gaidāma.

Top komentāri

TrollisJT
T
Komjauniešiem laiks noiet no skatuves.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko var, ko nevar deputāti

Tuvojoties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kas Latvijā notiks 8. jūnijā, pavīd politiķu solījumi paaugstināt mūsu sabiedrības labklājību.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē