Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Valsts nauda kā tabletīte?

Nav nekā grūtāka kā atbildēt uz jautājumu, vai būtu atbalstāma partiju finansēšanas palielināšana no valsts budžeta, kā to plāno lemt valdība.

Slimība, kuru it kā tiecas izārstēt ar šīm zālēm, ir tik plaša un daudzšķautņaina, argumentācija gan par, gan pret tik kliedzoši neloģiska vai pat ciniska, ka atbilde noteikti ir kaut kur pa vidu. Proti, jā, bet ar daudziem nosacījumiem, starp kuriem galvenais – nelegālā finansējuma apkarošanas pastiprināšana no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un pašu partiju ierindas aktīvistu puses.

Protams, tik būtiska valsts finansējuma palielināšana, kā to šobrīd valdībai piedāvā Tieslietu ministrija – vairāk nekā septiņas reizes –, dotu handikapu patlaban politikā esošajām partijām.

Jājautā arī, vai vispār, pirms gadiem ieviešot partiju finansēšanu no valsts budžeta, ir uzlabojusies politikas kvalitāte, politiķu kvalitāte un ir mazinājusies korupcija vai partiju nelegālā finansēšana, kas daļa no tās pašas korupcijas vien ir. Līdz ar to – vai kas mainīsies, palielinot šo finansējumu?

Skandaloza savā loģikā izklausās premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) argumentācija, ka pie nosacījuma, ja partijas kļūs lielākā apmērā no valsts finansētas, tās kļūs neatkarīgas un tās nevarēs ietekmēt tik daudz privātie naudas ziedojumi. Ir pat neērti, ka premjerministram jāuzdod jautājums – vai tad tagad tās ir ietekmētas no privāto ziedotāju puses? Gaidīt, kad ieradīsies nodokļu maksātāji un ieliks partijām mutē tabletīti pret visām kaitēm, – tā ir vienkārši kliedzoša loģika.

No otras puses, sākusies populistiska klaigāšana par sliktajām partijām, kurām nauda valsts budžetā atradīsies, kamēr tā trūkst mediķiem, smagi slimajiem, pedagogiem un vēl nebeidzamām profesijām vai sociālajām grupām. Aiz šī trokšņa arī nevīd ne īpaša izpratne par to, kā politika tiek "taisīta", ne arī pašu atbildība vai atbildības prasīšana no politiķiem par to, kādi politiskie spēki un par kādu naudu ievēlēti Saeimā. Jā, lai kvalitatīvi deputātu priekšlikumi un likumprojekti netaptu kādos sponsoru apmaksātos advokātu birojos vai pašu sponsoru ofisos, ir svarīgi, lai partijas rekrutē un apmaksā kvalitatīvu padomnieku un tehnisko darbinieku loku.

Tomēr, pirms piešķirt būtiski palielinātu valsts finansējumu, gribētos tādu kā mājasdarbu no redzamiem partiju politiķiem, kuriem nu nekādi nepiedēvēsi nodarbošanos ar finansējuma piesaisti partijai, bet no kuriem pelnīti vai ne tiek gaidīta tāda kā iekšējo norišu "pieskatīšana" partijā. Var jau būt, ka Inese Voika Attīstībai/Par! iekšienē principiāli jau mēnešiem ilgi (un kopš "būvnieku karteļa" atmaskošanas vēl niknāk) pieprasa, lai partijas ideoloģiskais piedēklis – biedrība, uz kuras bāzes tika izveidota partija, – atmaksātu – tolaik ar skandalozo Māri Martinsonu saistītajām būvfirmām – desmitiem tūkstošu eiro ziedojumus. Var jau būt.

Būs interesanti pavērot, vai līdz galam tiks atbalstīts priekšlikums būtiski samazināt pieļaujamo biedra naudās un ziedojumos iemaksājamo naudas apjomu. No otras puses, var jautāt, kā 6000 eiro griesti attīrīs partiju kases, jo 6000 eiro nav tīrāki par 20 000 eiro.

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Ja mums vēlas iestāstīt un uzspiest kādu nepatīkamu lietu, tad vienmēr tiek skandināts arguments: "Citur pasaulē!", "Citur Eiropā...!". Nu ir iespēja pastāstīt - kur vēl pasaulē par nodokļu maksātāju naudu tiek atbalstītas interešu grupas, kas tēlo politiskas partijas???
DakterisAikāsāp
D
Tabletīte... pret sifilisu maz palīdz!
Zīgeristsgraužnagus
Z
Brīnišķīgs princips - ja esi apstulbinājis pūli vienreiz, tev maksā naudu, lai tu varētu apstulbināt pūli daudzreiz!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē