Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis
Labākā iespēja izzināt reģionu realitāti ir tur uzturēties ilgāk par viesošanos dažu stundu garumā

Valsts nav tikai galvaspilsēta

Patlaban ne tikai Igaunijas, bet arī Latvijas sabiedrības uzmanību piesaistījusi ziņa, ka Igaunijas Republikas prezidente Kersti Kaljulaida augusta beigās un septembra sākumā strādā nevis Tallinā, bet gan Narvā, kas ir visai īpaša pilsēta vairāku iemeslu dēļ.

Pirmkārt, Narva atrodas tieši pie Igaunijas un līdz ar to arī Eiropas Savienības (ES) robežas ar Krieviju. 

Robeža te šķērsojama pa tiltu, kas uzbūvēts pāri upei, un Narvai ir ciešās vēsturiskās saites ar upes otrā krastā esošo Krievijas pilsētu Ivangorodu, kas XX gadsimta 20. un 30. gados ar nosaukumu Jānilinna ietilpa Igaunijas teritorijā. Otrkārt, Narvā liela daļa iedzīvotāju ir krievvalodīgie, kuri Igaunijā ieradušies padomju laikā. Treškārt, no Narvas līdz Tallinai ir tālāk nekā līdz Sanktpēterburgai.

Taču jāņem vērā arī tas, ka Narva no daudzām citām Igaunijas pilsētām atšķiras ne tikai ar krieviskas mentalitātes klātesamību, bet arī ar ļoti straujo pilsētvides pilnveidošanu un modernizēšanu. 

Pilsēta, kas vēl nesen slīga postpadomju pelēkumā gan vizuāli, gan valdošās atmosfēras ziņā, pēdējos gados kļuvusi visai eiropeiska un pievilcīga, un, kā šogad atzīst Narvas iedzīvotāji, tas noticis, galvenokārt pateicoties ES finansēto projektu īstenošanai. 

Kamēr Igaunijas prezidente uzturas Narvā, lai kliedētu stereotipu, ka šī pilsēta ir pārējai Igaunijai un ES sveša pasaule, Latvijā jau uzvirmojusi diskusija par to, vai mūsu Valsts prezidentam Raimondam Vējonim vajadzētu kādu nedēļu pastrādāt, piemēram, Daugavpilī.  

Protams, nav jau jākopē Igaunijas prezidentes rīcības scenārijs, taču mūsu ziemeļu kaimiņvalsts pieredze ir vērtīga tādā ziņā, ka atgādina – amatpersonām ir vērts apzināties, ka valstij svarīgi ir ne tikai galvaspilsētas iedzīvotāji, bet arī tie cilvēki, kas mājo citās pilsētās un nomaļā pierobežā. 

Igaunijā turklāt ir vēl kāds spilgts piemērs tam, ka lēmumi tiek pieņemti arī ārpus Tallinas – Izglītības un zinātnes ministrija jau gadiem strādā Tartu, kur atrodas arī starptautiski pazīstamā universitāte. 

Atkal jāteic – mums nav jāatdarina Igaunija un kāda ministrija jāpārceļ ārpus galvaspilsētas, taču nereti tiešām rodas iespaids, ka Rīgā pastāv viena realitāte, bet reģionos – gluži cita. 

Tā, piemēram, atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem Rīgā vidējā darba samaksa ir 1128 eiro, Latgalē – 702 eiro, turklāt ekonomika noteikti nav vienīgā joma, kurā jūtamas atšķirības. Un valsts amatpersonām labākā iespēja izzināt reģionu pašreizējo realitāti ir tur uzturēties ilgāk par viesošanos dažu stundu garumā.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka Rīgā realitāte ir cita. Iesaku Latvijas iedzīvotājiem izvairīties apmeklēt Rīgu. Es pats arī tā daru.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē