Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Valsts pašcieņas pārbaude

Aptuveni līdz decembra vidum Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) varētu apkopot informāciju gan par tiem Krievijas pilsoņiem, kuri ir iesnieguši nepieciešamos dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai, gan par tiem, kuri to nav izdarījuši un kuriem Latvija jāatstāj. Par to nesen, atsaucoties uz PMLP, vēstīja LETA.

Jāatgādina, ka detalizētu Imigrācijas likuma grozījumu, kuri attiecas uz Krievijas pilsoņiem, skaidrojumu var meklēt PMLP interneta vietnē, kā arī medijos. Būtiski ir arī uzsvērt, ka te nav runa par personu tautību, bet par pilsonību. Krieviju par valsti, kura atbalsta terorismu, ir atzinis pat mērenais Eiropas Parlaments. Tas, ka Latvija izvirza nosacījumus, kuri šīs terorismu atbalstošās valsts pilsoņiem jāizpilda, ja viņi vēlas te palikt, ir loģisks solis.

Iepriekš ir izskanējis pieļāvums, ka no Latvijas būs jāaizbrauc aptuveni 3500–3600 Krievijas pilsoņiem, bet drīzumā varētu iezīmēties precīzāka aina. Tad būs interesanti vērot, kā situācija attīstīsies, jo jau iepriekš šis temats ir bijis apvīts ar dažādām populisma izpausmēm. Ir bijuši centieni radīt ilūziju, ka tiklīdz mūsu valsti atstās latviešu valodu nepārvaldošie Austrumu kaimiņzemes pilsoņi, tā mazināsies sabiedrības sašķeltība. Paralēli tam ir bijušas arī tik ārkārtīgi teatrālas vaimanas par grūtībām apgūt latviešu valodu, ka likušas apšaubīt šo vaimanu tiražētāju intelektuālās spējas un lojalitāti Latvijas valstij.

Ja izrādīsies, ka tādu Krievijas pilsoņu, kuriem no mūsu valsts jāaizbrauc, gandrīz nav, jo daudzi vai nu ir izpildījuši nepieciešamās likuma prasības, lai paliktu Latvijā, vai arī jau aizbraukuši, tad šis temats pazudīs no sabiedrības dienaskārtības un populistiska klaigāšana neskanēs. Savukārt, ja atklāsies, ka to Krievijas pilsoņu skaits, kuriem no Latvijas jādodas prom, ir mērāms daudzos simtos, tad gaidāmi gan politiķu, kuri koncentrējas uz nacionālo tematiku, priekšnesumi, gan asi strīdi sociālajos tīklos, gan manipulatīvi mēģinājumi attēlot cilvēkus, kuriem jāaizbrauc, kā upurus.

Taču ir svarīgi saprast, ka šī ir mūsu valsts pašcieņas pārbaude, jo Latvijas Republikai ir tiesības noteikt, kādas prasības ir jāpilda citas valsts pilsoņiem, kuri vēlas Latvijā dzīvot, un ir tiesības ar normatīvā regulējuma palīdzību stiprināt valsts valodas, t. i., latviešu valodas, vietu un lomu sabiedrībā. Ja jebkādas citas valsts pilsonim tas nav pieņemami, nu tad, formulējot vienkārši, tā ir šī ārvalstu pilsoņa problēma. Un mūsu politiķiem vērts atcerēties, ka viņiem jārūpējas par savu vēlētāju – Latvijas pilsoņu – interesēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē