Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija
VID jaunā vadītāja izvēle, visai iespējams, tiek atstāta kā vērtīgs politiskās tirgošanās objekts nākamajā Saeimā

VID vadītāja krēsls kā politiskās andeles objekts

Stratēģiski svarīgu valsts iestāžu vadītāju izvēle ir īpaši atbildīgs uzdevums tiem, kam jāīsteno kandidātu atlases un izvērtēšanas process, paveicot to nesasteigti, maksimāli caurspīdīgi un nekļūdīgi. Pavisam vienkārša iemesla dēļ – lai nenāktos piedzīvot visai traģikomiskus mirkļus, kā tas notika dažos pēdējos Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amata kandidātu atlases konkursos. Loģiski, VID ierindojams stratēģiski svarīgo valsts institūciju pulciņa galvgalī, jo nodokļu administrācijas nozīmi ir grūti pārvērtēt, tajā skaitā arī no nacionālās drošības viedokļa, ņemot vērā, ka VID uzdevums ir iekasēt nodokļus valsts budžetā, bet vēl jo vairāk apkarot nodokļu shēmotājus jeb, vienkārši sakot, nodokļu blēžus.

Iemesli, kādēļ ar lielu blīkšķi izgāzās pēdējais VID vadītāju atlases konkurss, lai nu paliek uz to rīkotāju sirdsapziņas. Un tomēr ir patiešām grūti atturēties no ironiskas pasmiešanās par konkursa norises procesu, kas fināla posmā jau robežojās ar ļoti vāja izpildījuma cirka klaunu priekšnesumu. Atskatoties uz piedzīvoto procesu, nepamet sajūta, ka tie, kuri ar nopietnām sejām komentēja gan procesu, gan tā noslēgumu, paši personīgi patiešām ticēja, ka viss notiek ideāli un nevainojami. Lai gan fināls izskatījās kā pavirši sagatavots svētku salūts.

Taču lai nu paliek vēsture. Jo tikpat lielus pārsteigumus radījis arī topošais VID vadītāja kandidātu konkurss. Pašreizējās vēsmas liek domāt, ka VID, kas faktiski bez vadītāja darbojas jau kopš šā gada marta, jaunu vadītāju sagaidīs diez vai ātrāk par šā gada beigām, taču vairāk šķiet – tikai 2019. gadā. Tas būtībā izriet no finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas paustā, lai gan arī viņas paziņojumi īsā laika posmā ir bijuši visai pretrunīgi. Proti, aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 5. jūlijā ministre paudusi, ka lēmums par jaunā VID vadītāja apstiprināšanu jāpieņem pēc vēlēšanām jaunajai valdībai, savukārt pēc nedēļas – 13. jūlijā – ministre paudusi jau nedaudz savādāku domu: "Lēmums par jauno VID vadītāju jāpieņem pēc oktobrī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, lai samazinātu spriedzi, ko rada priekšvēlēšanu periods." Varbūt it kā neliela, tomēr būtiska atšķirība šajos izteikumos ir, proti, ir starpība, vai šo lēmumu pieņem pašreizējā valdība, taču pēc parlamenta vēlēšanām, vai tomēr jaunā valdība, kuras izveidošanas laiks ir visai neprognozējams. Sevišķi ņemot vērā, ka pašreiz diez vai kāds politikas procesu pārzinātājs uzdrošināsies prognozēt politisko salikumu jaunajā Saeimā un visas no tā izrietošās sekas.

Un šajā kontekstā ir nākamais jautājums – vai ar šādiem paziņojumiem politiķi būtībā pavisam atklāti beidzot atzīst, ka stratēģiski atbildīgu struktūru vadītāju izvēle ir atkarīga no politiskajiem procesiem?

Manuprāt, tieši tā tas arī izklausās! Bet tādā gadījumā – kāpēc jātērē nodokļu maksātāju nauda un jāorganizē kaut kādi mēnešiem gari atlases konkursi? Ja politiķi atzīst, ka profesionāļu izvērtēta un no visām pusēm pārbaudīta kandidāta apstiprināšanu finālā tik un tā var ietekmēt politiskie procesi, tad manā skatījumā šādi paziņojumi tulkojumā nozīmē, ka VID jaunā vadītāja izvēle, visai iespējams, tiek atstāta kā vērtīgs politiskās tirgošanās objekts nākamajā Saeimā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas neitrālais statuss

Politiskās diskusijas par iespējamo pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei uzliesmojušas vēl vienā apvienotās Eiropas dalībvalstī – ar savu neitralitāti zināmajā Austrijā.

Strādāt, ne spriedelēt

Aizvakar Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA) sociālajā vietnē X dalījās ar savām pārdomām par iemesliem, kādēļ Latvijas mazumtirdzniecības veikalu plauktos ir maz vietējās izcelsmes produktu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē