Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Viedoklis vai vadlīnijas?

Prestižajā un ļoti ietekmīgajā ASV starptautiskās politikas izdevumā Foreign Affairs lasāma plaša publikācija ar nosaukumu Uzvaru nevar aizstāt. Amerikas konkurence ar Ķīnu ir jāuzvar, nevis jāpārvalda (No Substitute for Victory. America’s Competition With China Must Be Won, Not Managed).

Raksta autori ir iepriekš augstus amatus ASV nacionālās drošības jomā ieņēmušais Mets Potingers un republikāņu kongresmenis no Viskonsinas pavalsts Maiks Galahers, kuri abi specializējas tieši Ķīnas jautājumos, kamdēļ publikācijas saturs ir atbilstīgs. Ja atmet formalitātes, tad ASV pēc būtības tiek aicinātas atcerēties prezidenta Ronalda Reigana laikus un sākt bezkompromisa cīņu ar Pekinu. Pie viena liekot saprast, ka pašreizējais ASV prezidents Džo Baidens šādai cīņai nav gatavs, kā arī norādot – uzvara pār Ķīnu atvieglos arī cīņu ar citiem tās atbalstītiem "ekstrēmi autoritāriem" režīmiem – Krieviju, Irānu, Ziemeļkoreju un Venecuēlu.

Jautājums par to, vai un cik lielā mērā Reigana stratēģija mūsdienās ir piemērojama pret Ķīnu, gan ir diskutabls. Aizvadīto gadu laikā ir ievērojami mainījusies kā globālā ekonomiskā, tā ģeopolitiskā situācija. Tostarp ir parādījies kupls skaits lielā mērā neatkarīgu, ja ne globālo, tad reģionālo lielvaru, kas pasaules ģeopolitisko karti padara stipri daudzkrāsainu un sarežģītu. Ir mainījusies arī nerietumu pasaules attieksme pret Rietumiem – un nepavisam ne pozitīvā virzienā.

Vienlaikus viss iepriekšminētais ir tehniska rakstura problēmas, kuras maz ietekmē ievērojamā daļā ASV ārpolitikas praktiķu un ekspertu izplatīto viedokli, ka Vašingtonas galvenais ilgtermiņa pretinieks ir Pekina un ka visi spēki jāvelta cīņai ar to, atsakoties no aktivitātēm stratēģiski mazāk nozīmīgos virzienos. Galvenais un pats zināmākais šādas koncepcijas virzītājs, protams, ir eksprezidents (un gana ticams, ka arī nākamais ASV prezidents) Donalds Tramps, un arī abi raksta autori ir viņa atbalstītāji. Pie kam ar pretenzijām uz augstiem amatiem Trampa uzvaras gadījumā.

No šāda viedokļa raugoties, minētā publikācija arī nav nekas neparasts – tas vienkārši ir viedoklis par ASV turpmāko ārpolitiku. Cits jautājums, ka Foreign Affairs ir izdevums, kas paredzēts ne tik daudz diskusijām, cik rezumējošo (abu ASV galveno partiju saskaņotu) viedokļu publicēšanai. Gadās, protams, arī izņēmumi, taču biežāk šādas publikācijas vairāk līdzinās vadlīnijām. Kas varētu būt arī šis gadījums, it īpaši, ņemot vērā ASV pēdējās aktivitātes Klusā un Indijas okeāna reģionā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē