Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Rodas jautājums – vai Linkaits nekomunicē ar saviem partijas biedriem?

Vilcienu riņķadancis

Vājas profesionalitātes, taču vienlaikus augsta līmeņa demagoģijas paraugdemonstrējumu, šķiet, jau atkal izdevies izspēlēt satiksmes ministram Tālim Linkaitam – šoreiz saistībā ar reģionālo vilcienu iepirkuma plāniem.

''Ņemot vērā, ka vilcienu iepirkuma naudas plūsmu bija plānots finansēt no veco mašīnu nodokļa, tad ar 95% varbūtību var teikt, ka jaunu reģionālo vilcienu nebūs vismaz līdz 2027. gadam,'' tā ministrs jau nākamajā dienā pēc valdības lēmuma neatbalstīt ''veco'' automašīnu pirmās reģistrācijas nodokļa ieviešanu paziņoja savā mikroblogošanas vietnes Twitter kontā, gan nedaudz vēlāk piebilstot, ka no iekasētās naudas ''...bija ieplānots finansēt valsts veloceļu programmu, vietējo ceļu remontus un (ja koalīcija akceptētu) daļēji priekšfinansēt jaunu vilcienu iepirkumu. Pašas vilcienu iepirkuma saistības attiektos uz 2024. gadu, kad piegādāti vilcieni''.

Manuprāt, ministrs pārmetumus netieši mēģina virzīt pārējo koalīcijas partneru virzienā, taču ne ar zilbi nepiemin, ka viņa partijas biedrs Krišjānis Feldmans vēl dienu pirms valdības sēdes tajā pašā Twitter ierakstīja: ''JKP neatbalstīs nodokļa noteikšanu pirmreizējai reģistrācijai par pieciem gadiem vecākām automašīnām.'' Turklāt interesanti, ka Feldmans, atbildot uz ironiju, ka šos grozījumus virzīja paša partijas biedra Linkaita vadītā Satiksmes ministrija (SM), paziņoja, ka SM šīs izmaiņas virzījusi ''tīri tehniski'', bet reāli idejas autori esot citi koalīcijas partneri.

Īsti neticot šim skaidrojumam, rodas jautājums – vai Linkaits nekomunicē ar saviem partijas biedriem vai arī ministra idejas negūst pat savējo atbalstu?

Turklāt savdabīgi – likumprojekta paskaidrojumos kā primārais nodokļa ieviešanas mērķis bija uzsvērts ''novērst vecu un videi nedraudzīgu vieglo automašīnu reģistrēšanu Latvijā'', taču, pēc Linkaita paustā, sanāk, ka ne gluži tā tas bijis ieplānots patiesībā. Taču, pat neskatoties uz ''patiesajiem vai nepatiesajiem'' mērķiem, Linkaitam ar ekonomista izglītību bija jāsaprot, ka jebkura nodokļa celšana ne gluži pirmās nepieciešamības precēm vismaz sākotnēji rada pretēju efektu, proti, ir diezgan liela varbūtība, ka mašīnu ievešana un attiecīgi nodokļa iekasēšana būtu krietni mazāka, nekā iniciatīvas autori to prognozēja. Bet tas dod iemeslu pieļaut, ka šīs naudas tik un tā nepietiktu pat vilcienu iepirkuma priekšfinansējumiem. Manuprāt, notikumi ap ''veco mašīnu nodokli'' ir nekas vairāk kā satiksmes ministra mēģinājums jau savlaicīgi atrast kaut nedaudz ticamu ''argumentu'' sagaidāmajam faktam, ka nekādu reģionālo vilcienu mums nebūs vēl ilgi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē