Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

KNAB: Tiesiskās palīdzības lūgumi ir galvenais kavēklis izmeklēšanā par RTAB naudas iespējamu izmantošanu Saskaņas kampaņai

Tiesiskās palīdzības lūgumu izpilde, tostarp, no Vācijas puses, ir galvenais apstāklis, kādēļ kavējas izmeklēšana kriminālprocesā pret toreizējām Rīgas tūrisma attīstības biroja (RTAB) amatpersonām saistībā ar naudas iespējamu izmantošanu "Saskaņas" priekšvēlēšanu kampaņai, aģentūra LETA noskaidroja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Līdz šim personu, kurām ir tiesības uz aizstāvību, skaits kriminālprocesā nav mainījies, tās joprojām ir trīs.

KNAB šo kriminālprocesu prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nodos, tiklīdz izmeklētājs, būs ieguvis visus nepieciešamos pierādījumus, kas skaidri norāda uz noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu.

Birojam par minēto lietu patlaban nav jaunas publiski sniedzamas informācijas.

RTAB 2019.gada pavasarī tika ierauts korupcijas skandālā, kad KNAB sāka kriminālprocesu pret toreizējām RTAB amatpersonām par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu un krāpšanu. Lieta tika sākta, jo izmeklētājiem bija radušās aizdomas, ka RTAB nauda varētu būt izmantota "Saskaņas" priekšvēlēšanu kampaņai.

2019.gada 13.maijā KNAB par RTAB amatpersonu iespējamiem noziegumiem veica neatliekamās kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā vairāk nekā desmit kratīšanas dažādās adresēs, kā arī vairākas izņemšanas. Kratīšanas veiktas ne tikai Latvijā, bet paralēli arī Vācijā, Zviedrijā un Spānijā. Kratīšanās izņemts ievērojams apjoms informācijas, datu nesēji, kā arī alkohols bez akcīzes marķējuma.

KNAB izmeklētāju rīcībā esošie fakti liecinot, ka RTAB amatpersonas, iespējams, izšķērdējušas nodibinājuma finanšu līdzekļus lielos apmēros, tajā skaitā, noslēdzot fiktīvus sadarbības līgumus, apmaksājot privātus izdevumus, viltojušas un izmantojušas viltotus dokumentus, nodarbinājušas fiktīvus darbiniekus, kā arī prettiesiski izkrāpušas finanšu līdzekļus lielos apmēros. Tobrīd KNAB paziņoja, ka saskaņā ar sākotnējiem aprēķiniem noziedzīgu darbību rezultātā nodarīti zaudējumi ne mazāk kā 300 000 eiro apmērā.

KNAB iegūtā informācija liecina, ka noziedzīgo nodarījumu pēdas ved uz ārvalstīm.

13.maijā KNAB aizturēja toreizējo RTAB valdes locekli Vitu Jermoloviču un RTAB biroja vadītāju Ingunu Priedīti. Pēc divām dienām abas atbrīvoja no izolatora. Tāpat par aizdomās turēto tika atzīts toreizējais RTAB valdes loceklis Maksims Tolstojs (S).

Šī nav vienīgā lieta, kas bija sākta saistībā ar RTAB. Pērn nesaskatot nozieguma pazīmes, prokuratūra izbeigusi iepriekš KNAB sākto kriminālprocesu pret bijušo Rīgas domes priekšsēdētāju Oļegu Burovu (GKR), kā arī bijušajām Rīgas tūrisma attīstības biroja (RTAB) valdes locekļiem Ievu Lasmani un Jāni Jenzi, kā arī Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas toreizējam prezidentu Jāni Pinni.

2020.gada decembra sākumā Rīgas dome paziņoja, ka likvidēs RTAB, bet uz tā bāzes izveidos investīciju un tūrisma piesaistes aģentūru.

RTAB dibinātāji bija Rīgas dome, aviosabiedrība "airBaltic", Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija un Latvijas Tūrisma Aģentu asociācija. RTAB 70% pieder Rīgas domei, bet pārējiem partneriem katram pa 10%.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē