Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pieņemts vēsturisks lēmums

Šīs ceturtdienas Saeimas plenārsēdē pirmajā lasījumā pieņemtais Veselības aprūpes finansēšanas likums ir visnotaļ vēsturisks lēmums. Es to noliktu triju visnozīmīgāko šī Saeimas sasaukuma lēmumu skaitā līdzas likumam par 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) novirzīšanu aizsardzībai un nodokļu reformas likumu paketei.

Tas ir vēsturisks, jo paver ceļu izbeigt rinķa danci ap problēmu par katastrofāli nepietiekamu finansējumu medicīnai. Jau vairāk nekā 20 gadus mūsu kaimiņvalstis Igaunija un Lietuva kā finansējuma avotu veselības aprūpei izmanto obligāto valsts veselības apdrošināšanu, situācija ar finansējumu veselībai tur ir krietni labāka.

Salīdzinājumam pateikšu, ka mums kaut vai līdz Lietuvas līmenim, proporcionāli mūsu valsts iedzīvotāju skaitam, pietrūkst 300 miljoni eiro. Šogad visām jaunajām iniciatīvām visas nozares 2018. gada budžetā sadalīja tikai 80 miljonus eiro. Tātad tādas naudas, kas nepieciešama veselībai, valsts budžetā pat teorētiski nav un nebūs.

Tā ir mana atbilde tiem, kuri saka, ka vajag noteikt veselības finansējumu ka prioritāti, gaidot naudu no valsts budžeta. Tās tur nav. 16 Eiropas valstīs, ieskaitot 11 postsociālisma valstis ar vājiem budžetiem, pastāv valsts obligātas veselības apdrošināšanas sistēma. Ko var atļauties Apvienotā karaliste vai Zviedrija, no valsts budžeta nevar atļauties Lietuva, Igaunija, Rumānija ... un arī Latvija. 

Būtiski arī tas, ka likumprojekts valsts apdrošināšanas būtību paredz ar veselības pakalpojumu sadali divos grozos: neatliekamā un plānveida palīdzība. Tiem, kuri maksā nodokļus parastā kārtībā vismaz no minimālas algas, nekas nemainīsies un viņi neko neizjutīs - automātiski pieslēgsies jaunai sistēmai ar pieejamību abiem groziem Tiem, kuri gūst ienākumus citādā veidā vai izvairās no nodokļu nomaksas, būs vai nu jāpārnāk parastas algas režīmā, vai nu jāmaksā 1% mēnesī no nākama gada minimālās algas (430 eiro). Pretējā gadījumā viņiem būs piejami tikai pirmajā grozā esošie pakalpojumi: neatliekamā palīdzība, bīstamo infekcijas un psihiatrisko saslimšanu ārstēšana, dzemdniecība un ģimenes ārsta pakalpojumi.

Tas ir netaisnīgi, ka  skolotāji, policisti, ārsti no saviem kārtīgi nomaksātajiem nodokļiem finansē nodokļu nemaksātāju ārstēšanu.Taču vislielakie ieguvēji no jaunās sistēmas būs iedzīvotāju grupas, ko paredzēts atbrīvot no veselības maksājuma: bērni, pensionāri, bezdarbnieki, pirmās un otrās grupas invalīdi, trūcīgās personas u. c.

Viņiem nekas nebūs jāmaksā, bet naudas veselībai būs vairāk, nokļūt pie ārsta uz izmeklējumiem būs vieglāk, naudas kompensējamām zālēm būs vairāk. Likumā arī ierakstīts stratēģiskais mērķis - 2020. gadā sasniegt finansējumu veselībai vismaz 4% no IKP. Likumprojekts sava būtībā ir veselības finansēšanas jumta likums.

Priekšā vēl milzīgs darbs. Likuma pieņemšana nav Saeimas pašmērķis. Mums bija jārīkojas, lai glābtu sociāla tipa visiem pieejamu veselības aprūpes sistēmu. Tālāk paveras ceļš uz rindu īsināšanu, tām nepārsniedzot 30 dienas, kvotu ārstniecības pakalpojumu izskaušanu, pacientu līdzmaksājumu krasu samazināšanu. Likumprojekts vēl daudzviet jāuzlabo diskusijā ar sabiedrību un ieklausoties nevalstisko organizāciju viedoklī, jo likums skars visus, taču atpakaļceļa vairs nav, un Saeimai pienākums šo darbu pabeigt.

Top komentāri

Ražukam
R
Vai tie 4 eur mēnesī, kas, lai tiktu pie ārstiem, būs jāmaksā nodokļu nemaksātājiem, nav ņirgāšanās par nodokļu maksātājiem?
Draņķīgs likums
D
Tas, ka personām, kurām nav ienākumu būs jāmaksā 5reiz vairāk, nekā minimālās algas saņēmējiem, ir cūcīgs kretīnisms.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē