Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pūce: Neiesniedzot audita ziņojumu, Ušakovs pārkāpj likumu

Neiesniedzot ministrijai pašvaldības SIA Rīgas satiksme (RS) audita ziņojumu, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (Saskaņa) pārkāpj likumu, pārliecināts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Ministrs aģentūrai LETA uzsvēra, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) ir tiesības saņemt audita ziņojumu par finanšu situāciju RS, jo, saskaņā ar likumu, ministrija veic pašvaldību uzraudzības funkciju, un pieprasītās informācijas nesniegšana šo funkciju ierobežo.

Pūce vairākkārtīgi norādīja, ka pieprasījumu saņemt audita ziņojuma kopiju nosūtījis nevis RS, bet gan tieši RS kapitāldaļu turētājam, galvaspilsētas mēram Ušakovam.

"Es tiešām aicinātu pašvaldību ievērot likumu, pretējā gadījumā ministrija vērsīsies attiecīgās tiesībsargājošās iestādes par amatpersonu bezdarbību. [..] Domāju, ka pēdējais, ko vēlas mērs, ir vēl viens kriminālprocess," sacīja ministrs.

Pēc Pūces domām, otrdien un iepriekš paustie argumenti audita ziņojuma kopijas nenodošanai VARAM ir atteikšanās sadarboties, jo, līdz šim no ministrijas neesot noplūdusi jebkāda veida konfidenciāla informācija.

Taujāts par Rīgas domes atlaišanas likumprojekta virzību, Pūce atbildēja, ka ar premjerministru Krišjāni Kariņu (JV) vienojies par tā ieturēšanu Valsts kancelejā līdz brīdim, kad VARAM pabeigs pārbaudes par Rīgas domes darbības likumīgumu. "Pašlaik pakāpeniski iegūstam atbildes, kuras juridiski izvērtējam. Tad arī pieņemsim lēmumu," apgalvoja ministrs, norādot, ka šo likumprojektu pēc vairāku gadu vilcināšanās valdībā iesniedza iepriekšējais VARAM ministrs Kaspars Gerhards (NA).

Jau ziņots, ka ministrs 15. februārī pieprasīja Ušakovam paskaidrojumus par Valsts kontroles veiktajā pārbaudē atklātajiem pārkāpumiem transporta infrastruktūras jomā, savukārt 28. februārī Pūce galvaspilsētas mēram nosūtīja vēl divas vēstules, kurās pieprasīja paskaidrojumus par finanšu stāvokli RS, kā arī informāciju par plānoto rīcību tās stabilizēšanai.

Kā ziņots, VARAM pārstāvji ir nobažījušies par šī brīža komunikāciju ar Rīgas domes vadību, kā arī RS audita ziņojuma publiskošanas vilcināšanu, aģentūru LETA informēja VARAM ministra Pūces pārstāve Agnese Vārpiņa.

Ministra pārstāve neslēpa, ka sadarbība ar Rīgas domi patlaban ļoti pieklibo, jo atbildes uz visiem jautājumiem un pieprasījumiem tiek sniegtas ļoti formālas. Tāpat arī pats Ušakovs savus personīgos skaidrojumus nesniedzot, lai gan ministrs tos esot pieprasījis vairākas reizes.

Auditoru ziņojumu Rīgas dome sākotnēji sniegt atteikusies. Vārpiņa norādīja, ka Ušakovs uz vienu no ministrijas nosūtītajām vēstulēm februārī atbildējis, ka audita ziņojumā iekļauta konfidenciāla informācija, ko bez kompānijas Ernst&Young piekrišanas nedrīkstot izplatīt. Pēcāk, 1. martā, auditoru kompānija VARAM, Rīgas domei un Rīgas satiksmei nosūtījusi vēstuli, ka, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem kapitālsabiedrība drīkst izgatavot ziņojuma kopiju un nosūtīt to ministrijai.

Otrdien Ušakovs preses konferencē sacīja, ka Rīgas dome šo ziņojumu nodevusi atpakaļ RS ar mērķi izstrādāt visus nepieciešamos priekšlikumus, lai varētu vērsties pret bijušo uzņēmuma valdi. Pēc Ušakova teiktā, pašlaik ziņojuma nosūtīšana VARAM atkarīga tieši no RS lēmuma.

Savukārt jaunais RS valdes priekšsēdētājs Ernests Saulītis žurnālistiem sacīja, ka VARAM ir netipiskā situācijā un patlaban būtībā ir "kā privātpersona, jo VARAM nav kompetences pārraudzīt pašvaldības kapitālsabiedrības". Tajā pašā laikā uzņēmuma valde lēmusi, ka ministrijas pārstāvji drīkst nākt uz uzņēmumu un ar ziņojumu iepazīties. Sūtīts pa pastu vai kā citādi šis ziņojums ministrijai netiks, lai nodrošinātu, ka tas netiek nodots citām personām.

Tāpat viņš rosinās izvērtēt, vai auditorkompānijas ziņojumā ir konstatēts pietiekams pamats, lai par zaudējumu nodarīšanu pret bijušo uzņēmuma valdi dome varētu vērsties tiesā.

Top komentāri

senču ols
s
jāsūta knabu atkārtoti izpurināt to krievu midzeniun izņemt to auditora ziņojumu, izskatās ari ka ušaks speciāli izēdis Matīsu , lai tur iestumtu savējo kretīnu.
Ruta Dundure
Ar tādu reputāciju viņam nav tiesības ES pārstāvēt Latvijas valsti.
interesanti
i
Saskaņas sadarbības partneris, austrumu kaimiņš, arī regulāri pārkāpj likumus. Tā laikam ir tāda tradīcija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē