Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Skujenieks par Rokpeļņa atzīšanos: Kā bijām, tā paliksim draugi

Dzejnieka Jāņa Rokpeļņa atzīšanās sadarbībā ar bijušo Valsts drošības komiteju (VDK) no padomju režīma politiskajām represijām cietušo dzejnieku Knutu Skujenieku ir pārsteigusi, taču viņš Rokpelnim apliecinājis, ka, neskatoties uz šo faktu, abu draudzība turpināsies, svētdien vēstīja LNT raidījums Ziņu TOP 10.

"Pārsteigums bija, bet tas manī neizsauca kādu īpašu sašutumu vai kaut ko tamlīdzīgu. Es neesmu aizspriedumains cilvēks. Arī Rokpelnim es pateicu - kā mēs bijām draugi, tā mēs paliekam draugi. Es jau nu gribētu, lai cilvēki pēc Jāņa... lai sadūšotos. Ja viņi gaidīs līdz tam laikam, kad viņus atmaskos, mana attieksme pret viņiem būs citādāka," saka Skujenieks.

Pats Rokpelnis raidījumam stāsta, ka viņa solis rakstnieku aprindās radījis milzīgu spriedzi. "Nekādu piemēru, paraugu es negribēju rādīt. Bet sākumā es domāju, ka man sekos, ka būs sekotāji. Kā nāca manās ausīs - daži cilvēki ir satraukušies, ka tiks diskreditēti Atmodas lielākie darbinieki, darbinieces, rakstnieki un tā tālāk. Ka šī akcija ir ļoti bīstama."

Neko kompromitējošu par konkrētiem cilvēkiem Rokpelnis neesot stāstījis, lai gan atzīst, ka uzdoti jautājumi arī par viņa tā laika tuvākajiem draugiem - dzejniekiem Uldi Bērziņu un Skujenieku. Bērziņam Rokpelnis visu izstāstījis jau deviņdesmito gadu sākumā, bet Skujenieks par Rokpeļņa sadarbību uzzinājis tikai tagad.

Publiski zināmus cilvēkus, kuri labprātīgi atzinušies sadarbībā ar čeku, var saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem. Bez dzejnieka Rokpeļņa, tādi ir arī bijušais Latvijas Universitātes rektors Ivars Lācis un ekspolitiķis Georgs Andrejevs. Mazāk pamanītas palika Āzijas pētnieka, profesora Leona Taivāna atklāsmes jau deviņdesmitajos gados. Viņš par čekas aģentu savervēts 1969. gadā, kad dzīvojis Maskavā. Profesoru pašpārmetumi nenomoka.

"Kas attiecas uz Jāņa Rokpeļņa atzīšanos, man liekas, ka tā ir pārāk emocionāla, pārlieku pašmokoša. Tā kņada ir pilnīgi lieka, tā ir pārprasta, tā ir dzīve melnā un baltā kategorijās - tur ir nodevēji un tur ir labie," vērtē Taivāns.

Taivāns uzsver, ka Latvijā padomju vara bija vienīgā vara, ko tā laika cilvēki zināja. Uz neatkarības atgūšanu neviens necerēja. Ja Latvijas vietējā elite nebūtu sadarbojusies, tā būtu iznīkusi, un nebūtu vairs, kas atjauno valsti, spriež Taivāns. Vienlaikus viņš pievienojas balsīm, kas saka, ka VDK aģentiem par savu sadarbību būtu jāstāsta atklāti. "Mēs izrunājām šo lietu savulaik ar Juri Rubeni, un mums bija tāda ideja, ka vajadzētu sākt tautas attīrīšanu vai tautas morālo rehabilitāciju ar to, ka garīdznieki vispirms pateiks, kurš ir sadarbojies. Nolēmām tā, ka es tad pastāstu par savu sadarbību un ar to aicinu tad Latvijas garīdzniekus atzīt savu sadarbību ar VDK. Tā bija tāda sekošana Vācijas modelim. Neviens neatsaucās."

Tikmēr citviet bijušajiem ziņotājiem nācies atbildēt arī valsts un sabiedrības priekšā. VDK aģentu sarakstu publiskošana tikko noslēgusies Lietuvā. Tur lustrācija notika pēc principa - ja cilvēks valstij atzīstas sadarbībā ar čeku, tad viņa vārdu nepublicē. Pēdējā Lietuvas publiskotajā aģentu sarakstā parādās arī izcilā un ārpus valsts robežām pazīstamā aktiera Donāta Baņoņa vārds. Nu jau mūžībā aizgājušais aktieris bijis ziņotājs ar segvārdu Broņus – to sabiedrībai atklājušas Lietuvas iestādes, sagādājot valsts iedzīvotājiem milzu pārsteigumu. "Šādus cilvēkus apgānīt. Varbūt arī viņi bija VDK iekļauti, varbūt arī kaut kādus parakstus uzlikuši. Nu un tad? Es viņus nenosodītu," vērtē pazīstamais lietuviešu aktieris Reģimants Adomaitis.

Lēmums, ko darīt ar Latvijas VDK aģentu kartotēku, Latvijas valdībai būs jāpieņem jau šogad rudenī.
 

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Vienīgie eksperti, kas varētu jel ko patiesi spriest dotajā jautājumā ir teologi. Ieklausos... gaidu... varbūt kāds teologs gribēs izspiest sauso atlikumu no šīs šļuras... .
Zobs Kaulā
Z
Dzejnieks min, ko nozīmē vārds, bet nepiemin, ko no nozīmē cilvēka nedarbu sekas.
Latvijas patriots
L
Ja cakas maisi netiks advert lidz si gada Saeimas velesanam es nepiedalisos velesanas un aicinasu to pasu darit maniem pazinam, draugiem, radiem, jo vienreiz ir jabeidz uzturet Latvijas valsts parvaldes aparata cekistus un vinu pecnacejus. Latvijas pilsoniem ir jaboikote sis Saeimaas velesanas, ja lidz tam netiks adverti visi cekas maisi un tie netiks publiskoti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē