Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Stankevičs par Stambulas konvenciju: Mērķis - cīnīties pret vardarbību vai ekskluzīvi par sieviešu tiesībām?

Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs, kuram, kā intervijā Latvijas Radio norādīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, izdevies zaļzemniekus pārliecināt neatbalstīt Stambulas konvenciju, ierakstā sociālajā vietnē Facebook paskaidrojis, kāpēc iestājas pret konvencijas ratifikāciju. Rīgas arhibīskaps uzsvēris, ka jebkāda veida vardarbība ir ļaunums, īpaši vardarbība pret sievietēm un bērniem, taču vienlaikus bažījas, ka konvencijas mērķis varētu būt ekskluzīvi sieviešu tiesību nodalīšana no bērnu un ģimenes tiesībām.

Nosodot vardarbību, Rīgas arhibīskaps vienlaikus aicinājis iedziļināties tajā, kas tiek saprasts ar vārdu "vardarbība".

"Piemēram, vai par vardarbību tiešām ir uzskatāma ārsta atteikšanās veikt abortu? Saistībā ar Eiropas Savienības pievienošanos konvencijai Eiropas Parlaments 2017. gada 12. septembrī pieņēma rezolūciju, no kuras izriet šāds skatījums. Bet palūkosimies uz otru sievieti – ārsti. Vai piespiest viņu pretēji savai reliģiskajai pārliecībai izdarīt abortu, t.i. - nogalināt mazu, neaizsargātu dzīvību, nav vēl lielāka vardarbība?" viedokli pauž Stankevičs.

Tāpat Rīgas arhibīskaps ir nobažījies par to, ka konvencija, pēc viņa teiktā, uzliek par pienākumu valstij visu izglītības līmeņu mācību programmās iekļaut vielu par dzimumu sociālajām lomām "neatkarīgi no bioloģiskā dzimuma (tātad uzskatu, ka mēs nepiedzimstam kā vīrietis un sieviete)".

"No konvencijas izpildes uzraudzības ekspertu grupas (GREVIO) līdz šim sagatavotajiem ziņojumiem jau ir redzams, ka tā pieprasa apsekoto valstu skolu izglītības programmās vairāk iekļaut gendera jautājumus un seksuālo izglītību sabiedrības mazākuma izpratnē. Tātad tas nav nejauši konvencijā tekstā iemaldījies teikums. Palūkosimies no vecāku skatupunkta! Starptautiskajos cilvēktiesību dokumentos ir garantētas vecāku tiesības izglītot savus bērnus saskaņā ar savu reliģisko pārliecību un filozofiskajiem uzskatiem. Šīs konvencijas prasības šīs vecāku tiesības liks ignorēt. Un vai tā nav emocionāla vardarbība?" satraukumu pauž Rīgas arhibīskaps.

Tāpat Stankevičs uzskata, ka konvencija veicinās tradicionālo vērtību un gadsimtu laikā iedibināto ģimenes tradīciju izskaušanu: "Šī pret ģimenes institūtu vērstā negatīvā attieksme parādās arī konvencijas punktos, kas prasa, lai valstis piešķir vairāk finanšu līdzekļus tikai tām NVO, kas nodarbojas ar sieviešu kustību un sieviešu tiesībām, bet ne tām NVO, kas aizsargā ģimenes un bērnus. Rodas jautājums, kāds ir konvencijas mērķis? Cīnīties pret vardarbību vai ekskluzīvi sieviešu tiesībām, tās nodalot no bērnu un ģimenes tiesībām?"

Rīgas arhibīskaps nepiekrīt arī uzskatam, ka Latvija, neratificējot konvenciju, Eiropā būtu "atkritēju" vidū, norādot, ka konvenciju nav ratificējušas arī Bulgārija, Horvātija, Čehija, Grieķija, Ungārija, Īrija, Lietuva, Luksemburga, Slovākija un Lielbritānija. 

"Polija to ratificēja kopā ar "konstitucionālu deklarāciju", kurā sniedza konvencijas normu interpretāciju saskaņā ar savas valsts konstitūciju, taču sešas dalībvalstis ir jau iebildušas, ka šāda deklarācija ir neatļauta norma. Visticamāk arī Polija nebūtu ratificējušo valstu vidū, ja nebūtu šādu atrunu sagatavojusi," piebilst Stankevičs, norādot, ka turpinās mudināt parlamentāriešus konvenciju neratificēt.

Top komentāri

mja
m
Svārsta likums: tiklīdz kāda diskriminēta grupa tiek atzīta par tiesībās vienlīdzīgu ar vairākumu, tā uzreiz cenšas diskriminēt vairākuma tiesības.
Pravietisnejaukais
P
Miers ar jums! Es par vienu lietu gadiem domāju... un nevaru saprast... ja sieviete nav cilvēks, tad sievietei vispār nav nekādu tiesību... bet, ja sieviete ir cilvēks... TAD KĀPĒC SIEVIETEI NEPIETIEK AR ELEMENTĀRĀM CILVĒK-TIESĪBĀM? KĀPĒC IR VAJADZĪGAS SIEVIEŠU-TIESĪBAS? Sanāk, ka sieviete ir pār-cilvēks, kam pienākas vairāk, nekā cilvēk-tiesības? Lūdzu, paskaidrojiet man kāds šo.
visi esam nepilnīgi
v
Visiem kuriem ir bērni un nav atrofējušies saprot par ko mācītājs runā, bet tumsoņi tikai to vien prot kā lādēties uz citiem. Piedodiet bet tādu dēvē par suņiem. Neviens nav ideāls un pasaule nav ideāla, bet vai tiešām Jūs gribat vēl ātrāk visu noslīcināt ? sevi un citus, atbalstot šādus jaunus likumus un stulbumus...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē