Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Kas ir labāk – ja katrā iestādē ir vairāki datoru speciālisti vai ja visu pārzina centralizēti daži cilvēki?

Tieslietu sarakste mākonī

"Mūsdienās ir tendence, ka e-pastu un caur tiem pārsūtīto datu apjoms aug, lietotājiem nepatīk dzēst senāku saraksti, līdz ar to šo datu saglabāšana sanāk dārga, prasa lielus serveru resursus," sarunā ar Romānu Meļņiku norāda VAS Tiesu namu aģentūras Informācijas tehnoloģiju daļas vadītājs Sandis Vulis.

Fragments no intervijas:

Pēdējā laikā daudz tiek runāts par nepieciešamību koncentrēt valsts IT resursu pārvaldību, lai nav tā, ka katra iestāde veido savu datu centru, jo tas ir gan dārgi, gan neefektīvi. Jūs tieši to darāt tieslietu sistēmā. Kādi panākumi?

Mēs esam vieni no tiem valsts pārvaldē, kuri to dara visaktīvāk, mums arī ir, šķiet, vislielākie rezultāti. Mēs visus resursus centralizējam, mēģinām tos koncentrēt vienuviet uz VAS Tiesu namu aģentūra bāzes. Tas attiecas gan uz serveriem, gan datorlietotāju atbalsta pakalpojumiem.

Kuras valsts iestādes skar šī centralizācija konkrētajā gadījumā?

Gandrīz visas, kas ir Tieslietu ministrijas pārziņā. Ministrija, Uzņēmumu reģistrs, Valsts probācijas dienests, Tiesu administrācija, tiesas... drīzāk vieglāk pateikt, kuras nav – ar kurām esam pārrunu procesā par līguma slēgšanu.

Standarta pakalpojums ir, ka iestādēm ir centralizēts datoru lietotāju atbalsts – ir attiecīgs telefona numurs un e-pasts, caur ko pieteikt problēmu, un tad speciālists sazinās, ja nepieciešams, pieslēdzas pie attiecīgā datora. Lielākā daļa problēmu ir attālināti risināmas, bet, ja vaina "dzelžos", speciālists ierodas klātienē. Pašreiz vēl ir tā, ka datori pieder iestādēm, bet nākotnē iecerēts, ka mēs varētu nodrošināt pilnu servisu, uzstādot iestādēs arī savus datorus.

Otrs pakalpojumu bloks ir serveru apkalpošana. Sākotnēji pārņēmām apkalpošanā iestāžu datu centrus, tur esošos serverus pārvietojām uz Tieslietu ministrijas datu centru, kas atrodas Brīvības ielā. Šobrīd šie savulaik iegādātie serveri savu resursu izsmēluši, nokalpojuši, mēs slēdzam atsevišķas vienošanās ar iestādēm par mūsu iegādāto serveru resursu izmantošanu. Tas ļauj daudz efektīvāk izmantot serveru jaudas.

Kā šāda centralizācija izskatās no drošības viedokļa?

Atkarīgs, no kāda aspekta uz to skatāmies. Vājā vieta varbūt ir tā, ka gadījumos, ja ir problēmas ar sakariem, tas skar uzreiz lielāku iestāžu skaitu. Bet to kompensē fakts, ka izmantojam stabilu tehnoloģiju, mums ir lielākas iespējas novērst bojājumus, nekā tas būtu atsevišķiem maziem datu centriem.

Un datu drošība? Tieslietu jomas iestāžu datoros noteikti glabājas arī konfidenciāli vai pat slepeni dati.

Kas ir labāk – ja katrā iestādē ir vairāki datoru speciālisti vai ja visu pārzina centralizēti daži cilvēki?

Tie daži labāk izkontrolējami?

Jā. Turklāt arī mēs darbojamies tajā pašā tieslietu sektorā, esam tieši pakļauti Tieslietu ministrijai, mums ir Industriālais drošības un ISO27001 un ISO20000 sertifikāti, līdz ar to informācijas noplūdes riski ir mazāki. Ja šos pakalpojumus tādā apjomā, kā mēs to darām, sniegtu kāds ārējs šāda servisa uzņēmums, riski būtu lielāki.

Esat sākuši izmantot arī datu mākoņa pakalpojumus.

Šobrīd globālajā mākoņtīklā izmantojam e-pasta pakalpojumus. Vienlaikus arī skatāmies, vērtējam, kādas vēl tā dotās iespējas mums būtu piemērotas.

Ko no tā iegūstat? Kādas ir mākoņpakalpojumu priekšrocības?

Mūsdienās ir tendence, ka e-pastu un caur tiem pārsūtīto datu apjoms aug, lietotājiem nepatīk dzēst senāku saraksti, līdz ar to šo datu saglabāšana sanāk dārga, prasa lielus serveru resursus.

Cilvēkiem tagad arī svarīgi, lai e-pastiem varētu piekļūt jebkurā laikā un no jebkuras vietas – ne tikai galda datora darbā, bet arī no portatīvā, planšetes vai viedtālruņa.

Tieši tā. Turklāt tieslietu sektorā ir aptuveni četri tūkstoši lietotāju, to e-pastu apkalpošanas izmaksas aug, tāpat augsts ir iekārtu, sistēmu tehnisko bojājumu risks, tāpēc nācām pie secinājuma, ka izdevīgāk izmantot lielo šī pakalpojuma sniedzēju piedāvātās iespējas.

Visu interviju lasiet laikraksta Diena otrdienas, 19. septembra, numurā!
 

Top komentāri

Taisnība
T
"Mēs esam vieni no tiem valsts pārvaldē, kuri to dara visaktīvāk, mums arī ir, šķiet, vislielākie rezultāti.....", jo visām iestādēm, kas jums uzticējušas savus IT resursu centralizētu pārvaldību, šis pakalpojums ir ievērojami sadārdzinājies!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē