Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Veselības ministre: Pēc Covid-19 krīzes būs nopietni jārunā par alkoholisma mazināšanu

Pēc Covid-19 krīzes būs nopietni jārunā par alkoholisma mazināšanu, otrdien valdības sēdē uzsvēra veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas rosinātās izmaiņas Alkoholisko dzērienu aprites likumā, paredzot iespēju tirgot alkoholiskos dzērienus internetā. Iepriekš Saeima lēma atļaut alkohola tirdzniecību internetā Covid-19 krīzes laikā, bet otrdien atbalstītie likuma grozījumi paredz alkohola tirdzniecību internetā atļaut arī pēc krīzes.

Viņķele pauda savu atsevišķo viedokli, norādot uz diviem turpmāk risināmiem jautājumiem. Veselības ministre sacīja, ka būtu nepieciešams veikt analīzi par to, kā mainījies alkohola patēriņš laikā, kad cilvēki Covid-19 krīzē masveidā ievēro pašizolāciju, turklāt ar iespēju iegādāties alkoholiskos dzērienus internetā. "Speciālisti signalizē, ka alkohola patēriņš ir audzis. Bet šie dati vēl jāapkopo un jāanalizē," piebilda Viņķele.

Tāpat veselības ministre rosināja domāt par plašāku alkoholisma profilakses un mazināšanas programmu, ietverot ārstēšanu, pieprasījuma pēc alkohola mazināšanu, psiholoģisko palīdzību alkohola atkarīgajiem un līdzatkarīgajiem. "Par šo pēc krīzes būs nopietni jādomā" uzsvēra Viņķele.

Latvijas Ārstu biedrības vadītāja Ilze Aizsilniece norādīja, ka līdz šim Latvija ir paveikusi daudz, lai mazinātu alkohola kaitīgo ietekmi, sevišķi jauniešu vidū, tāpēc ārstu pārstāve nepiekrīt priekšlikumam atļaut alkoholu tirgot internetā.

"Protams, ir jāatbalsta mazie uzņēmēji, tomēr likuma grozījumi ļaus arī jauniešiem iegādāties alkoholu ar interneta starpniecību. Tā kā sūtījumus būs iespēja saņemt pakomātos, tie būs anonīmi un mēs neredzēsim piegādes saņēmēju," klāstīja Aizsilniece, pievienojoties veselības ministres sacītajam, ka pēc Covid-19 krīzes būs jārunā par alkohola patēriņa mazināšanas pasākumiem.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) centās kliedēt paustās bažas, ka alkoholu ar interneta starpniecību varēs iegādāties arī jaunieši. "Ja pakomātos netiks nodrošināta sistēma, kā pārbaudīt pircēja vecumu, šis piegādes veids nefunkcionēs," uzsvēra ministrs.

Vitenbergs skaidroja, ka, iegādājoties alkoholu internetā, pircējam būs jāautorizējas, turklāt, iegādājoties alkoholu ar bankas karti, varēs noteikt pircēja vecumu. Vienlaikus arī kurjeram būs pienākums pārbaudīt pircēja vecumu. Ekonomikas ministrs piebilda, ka alkoholiskos dzērienu internetā galvenokārt iegādāšoties cilvēki ar "specifiskām vajadzībām, kuriem garšo konkrēts produkts", jo alkoholiskā dzēriena cena un tā piegādes izmaksas šo produktu padarīs krietni dārgāku, nekā iegādājoties šo produktu veikalā.

Latvijas Alkohola nozares pārstāvis Dāvis Vītolis norādīja, ka likuma grozījumi palīdzēs tieši mazajiem alkohola ražotājiem, kuri līdz Covid-19 krīzei galvenokārt ienākumus guva, rīkojot savās ražotnēs degustācijas. Tāpat maziem ražotājiem ir apturētas produktu piegādes ēdināšanas nozares uzņēmumiem, piebilda Vītols.

Top komentāri

UU
U
Izglāb Robertu! Atņem viņam bankas kartes.
Itamars Toledano
Bez tam, vai tad līdz šim par alkoholismu runāja NENOPIETNI? Vai tad tas bija tik sen, kad dalīja šņabja talonus uz vienu pudeli mēnesī, un neviens tāpēc nenomira? Ja Viņķele dala tos arī tagad, bet kā viņa atprečos pašas uzvārdu, un tātad - būtību?
Varis Peisenieks
V
No runāšanas vien plikgalvība nepāriet...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē