Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Baidens: Sji ir "milzīgas problēmas"

Ķīnas prezidentam Sji Dziņpinam ir milzīgas problēmas, arī saistībā ar valsts trauslo ekonomiku, trešdien sacīja ASV prezidents Džo Baidens.

"Vai jūs varat iedomāties kādu pasaules līderi, kas mainītos vietām ar Sji Dziņpinu? Man neviens nenāk prātā," intervijā telekanālam PBS sacīja Baidens.

"Šim cilvēkam ir milzīgas problēmas," viņš norādīja, piebilstot, ka Sji "ir arī liels potenciāls".

Tiesa gan, "pagaidām viņam ir ekonomika, kas nefunkcionē labi".

Norādot uz Ķīnas pieticīgo atbalstu Krievijai, Baidens sacīja: "Visi uzskatīja, ka Ķīna būs pilnā mērā ar Krieviju", bet "viņi nav pilnā mērā" ar Krieviju.

Tam iemesls ir tas, ka Sji guvis mācību no Rietumu spēcīgās reakcijas uz Krievijas iebrukumu, arī smagu ekonomisko sankciju noteikšanas, norādīja Baidens.

"Es viņam šovasar zvanīju, lai pateiktu - "tie nav draudi, tikai novērojums - raug, kas notika ar Krieviju"," sacīja ASV prezidents.

Baidens norādīja, ka sarunā ar Sji uzsvēris, ka pēc Krievijas iebrukuma pērn februārī Ukrainā Krieviju pametuši 600 ASV uzņēmumi.

"Es sacīju: "Jūs man esat teicis visu laiku, ka iemesls, kāpēc jums ir vajadzīgas attiecībās ar Savienotajām Valstīm un Eiropu, ir, lai tās investē Ķīnā." Es sacīju: "Kas investēs Ķīnā, ja jūs iesaistīsieties tādā pašā lietā?"

Baidens pirmo reizi savas prezidentūras laikā klātienē tikās ar Sji pērn novembrī Bali G20 samita kuluāros. Viņiem arī bijušas piecas telefonsarunas.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pagājušajā nedēļā atcēla vizīti Pekinā, saasinoties spriedzei, ko izraisīja Ķīnas balona ielidošana ASV gaisa telpā.

ASV uzskata, ka balons, kas pārlidoja sensitīviem militāriem objektiem, bijis spiegošanas iekārta. Ķīna apgalvo, ka ar balonu veikta tikai laikapstākļu izpēte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē