Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Borreljs: ES attiecības ar Turciju nonākušas pagrieziena punktā

Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārpolitikā Žozeps Borreljs otrdien paziņojis, ka bloka attiecības ar Turciju nonākušas svarīgā pagrieziena punktā, un aicinājis dalībvalstu līderus izšķirties par turpmāko virzienu. Spriedze ES attiecībās ar Ankaru pieaugusi Turcijas un Grieķijas konflikta dēļ, ko izraisījušas nesen atklātās dabasgāzes iegulas Vidusjūras austrumdaļā.

"Attiecības ar Turciju (..) atrodas vēstures pagrieziena punktā un (..) virzīsies uz vienu vai uz otru pusi, atkarībā no tā, kas notiks tuvāko dienu laikā," uzrunājot Eiropas Parlamenta (EP) deputātus, norādīja Borreljs.

Viņš aicināja uz dialogu ar Ankaru, lai gan atzina, ka "situācija ir pasliktinājusies".

"Pienācis laiks mūsu līderiem pieņemt smagus lēmumus," pievēršoties 24. un 25.septembrī paredzētajam ES samitam, atzina Borreljs.

Viņš izteicās, ka Turcijas ģeoloģiskās izpētes kuģa atsaukšana no Grieķijas ūdeņiem uz kuriem savas pretenzijas pieteikusi arī Ankara, varētu tikt tulkota kā iespējamā izlīguma zīme.

Tomēr Turcija jau dienu iepriekš ir paziņojusi, ka izpētes kuģis ir atsaukts tikai kārtējās tehniskās apkopes veikšanai un drīzumā tiks nosūtīts atpakaļ.

Izpētes kuģi Oruc Reis, kuru eskortēja karakuģi, uz apstrīdētajiem ūdeņiem Turcija nosūtīja 10.augustā.

Uz to reaģējot, Grieķija kopā ar Franciju un vairākām citām ES dalībvalstīm sarīkoja šajā reģionā jūras spēku manevrus.

Gan pašreizējā ES prezidējošā valsts Vācija, gan NATO mēģina uzņemties starpniecību pieaugošā konflikta atrisināšanā, lai novērstu iespēju, ka starp abām alianses dalībvalstīm izceltos karš, no kuru 1996.gadā izdevās izvairīties tikai par mata tiesu.

Svētdien Ankara apstiprināja, ka Oruc Reis atstājis apstrīdētos ūdeņus un atgriezies Turcijas piekrastē, un Grieķijas premjerministrs Kirjaks Micotakis pasteidzās to novērtēt kā "pirmo pozitīvo soli" spriedzes mazināšanai.

Taču Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu pirmdien paziņoja, ka tā būtu "kļūda" no Grieķijas puses Oruc Reis atsaukšanu interpretēt kā Ankaras piekāpšanos.

Attiecības ar Turciju būs galvenais jautājums nākamnedēļ paredzētajā ES samitā, kurā varētu spriest par iespējamo sankciju piemērošanu Ankarai, ko pieprasa Grieķija un Kipra.

Atēnām un Nikosijai stingru atbalstu pauž arī Francija. Taču Borreljs uzsvēra, ka vienprātības par sankcijām, kuru noteikšanai nepieciešams visu dalībvalstu atbalsts, pagaidām nav.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē