Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Igaunijas ārlietu ministrs: Krievijas naftas produktu importa aizliegumu plānojam jau no decembra

Igaunija vēlas aizliegumu importēt naftas produktus no Krievijas ieviest agrāk un, ja to apstiprinās valdība, tāds aizliegums spēkā būs jau no decembra, laikrakstam "Postimees" teicis Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu.

Pašlaik spēkā esošie Eiropas Savienības (ES) lēmumu par sankcijām Krievijai paredz, ka jēlnaftu un no bitumenminerāliem iegūtas eļļas var no Krievijas ES var importēt līdz 5.decembrim, bet citu pārstrādāto naftas produktu imports var turpināties līdz 5.februārim ar nosacījumu, ka uzņēmumi līgumu par importu parakstījuši līdz 4.jūnijam.

"Eiropas Savienība ir noteikusi pakāpenisku pārejas periodu sankcijām Krievijas jēlnatas un naftas produktu importam un tranzītam, kura termiņš ir nākamā gada februāra beigas. Igaunija ģeogrāfiski atrodas blakus Krievijai un mūsu ostu dēļ tranzīts ir turpinājies. Igaunijas pozīcija visu laiku ir bijusi, ka tas ir ātri jāizbeidz," ārlietu ministrs sacīja laikrakstam.

"Ņemot vērā, ka Rīgikogu ir pasludinājis [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina režīmu par teroristisku režīmu un karā ir sācies jauns un asiņaināks posms, valdība jau pagājušajā nedēļā par to principiāli nolēma, un es ceru, ka tiks pieņemts arī formāls regulējums. Tas nozīmē, ka pārejas periods tiks saīsināts - no 5.decembra Krievijas naftas un naftas produktu tranzīts ir pilnībā jāpārtrauc," paskaidroja Reinsalu.

Igaunijas ārlietu ministrs teica, ka Igaunijas Republikas vārdā Eiropas Komisijai ir nosūtīts jaunas sankciju paketes ierosinājums, kas paredz visaptveroši un nekavējoties noteikt sankcijas Krievijas dabasgāzei un naftai.

Ar Igaunijas pozīciju Reinsalu iepazīstināja arī Francijas ārlietu ministri Katrīnu Kolonnu, kura ieradusies vizītē Igaunijā.

"Viņa pieņēma zināšanai šo informāciju un uzsvēta, ka arī Francija ir iesniegusi savus ierosinājumus devītajai sankciju paketei. Šajā modelī komisija ir kā vārtzinis - dalībvalstis komisijai iesniedz ierosinājumus un tad komisija sāks meklēt kopsaucēju starp tiem," paskaidroja Igaunijas ārlietu ministrs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē