Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Igaunijas prezidente neatbalsta masu pasākumu rīkošanu

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida pirmdien atzinusi, ka šobrīd pilnīgi noteikti neatbalsta masu pasākumu rīkošanu, kas var veicināt plašu jaunā koronavīrusa izplatību, vēsta Dienvidigaunijas reģionālais laikraksts Louna-Eesti Postimees.

Viņa arī izteikusi cerību, ka politiķi pieņems pārdomātus lēmumus, lai visu atbildību, kas skar personas brīvības, neuzveltu tikai ierēdņiem.

"Tas var izklausīties pēc tukšiem vārdiem, bet Igaunijas nākotne tiešām ir atkarīga no mums visiem. Gan pašreizējie jaunieši, gan mēs, kas esam vecāki, varam gūt ļoti svarīgu dzīves mācību," uzsvērusi Kaljulaida.

"Parastos apstākļos paiet gadi, kamēr uzzinām, kādas sekas bijušas visu mūsu rīcību summai, bet pašlaik tas kļūst skaidrs jau divu nedēļu laikā. Mēs varam ik pa brīdim paskatīties spogulī un pavērtēt - kā mums veicies pirms divām nedēļām," viņa spriedusi.

"Šis vīruss var atkal sākt ļoti strauji izplatīties, ja, pamanot pirmos simptomus, nepaliksim mājās un neveiksim analīzes. Turklāt gaidīt analīžu rezultātus nenozīmē iegūt brīvu laiku, lai skraidītu pa pilsētu un tiktos ar draugiem un paziņām," piebildusi prezidente.

"Mēs visi augstu vērtējam savu brīvību, un tas ir tikai cilvēcīgi. Taču mums to nevajadzēs ierobežot, ja rīkosimies saprātīgi un paturēsim prātā, ko zinām par šo vīrusu - un tagad mēs par to zinām daudz vairāk nekā pavasarī," uzsvērusi Kaljulaida, norādot, ka šobrīd pret masu pasākumu rīkošanu noskaņota krasi negatīvi.

"Koncertu var klausīties arī draugu lokā, ievērojot distanci no citiem. Es noteikti šobrīd neesmu gatava iet pie skatuves, lēkāt, dziedāt un dejot. Visiem sagādātu lielāku prieku, ja dalībnieki izturētos saprātīgāk un atcerētos, ka mūsu vidū var izrādīties kāds, kurš, pats to nezinot, jau ir inficējies ar šo vīrusu," viņa sacījusi. "Ir taču zināms, ka dziedāšana ciešā kompānijā, naktsklubi un grupu treniņi šobrīd no inficēšanās viedokļa ir starp bīstamākajām nodarbēm. Ir jāpadomā, pirms doties uz pasākumiem, kuros mēs pakļaujam briesmām savu un citu cilvēku veselību."

Jau ziņots, ka Igaunijā pēdējās dienās pieaudzis satraukums par jauniem saslimšanas gadījumiem saistībā ar slimības perēkli Tartu naktsklubā Vabank, ko 18.jūlijā apmeklēja inficēts cilvēks. Saistībā ar šo perēkli pašlaik kopumā apstiprināti 29 inficēšanās gadījumi, tai skaitā 17 Tartu, un līdz šim apzināti 162 cilvēki, kas bijuši ciešā saskarē ar inficētajiem.

Līdztekus minētajam perēklim vīruss atklāts arī pieciem cilvēkiem, kuri 24.jūlijā apmeklējuši Tartu bāru Naiiv, tai skaitā kādam Somijas pilsonim, kuram inficēšanās vēlāk apstiprināta viņa dzimtenē.

No 1.augusta Igaunijā atcelti ierobežojumi, kas noteica, ka apmeklētāju skaits kazino, naktsklubos, spēļu zālēs un citās izklaides vietās, kā arī brīvdabas interešu izglītības, sporta un aktīva dzīvesveida veicināšanas nodarbībās un treniņos nedrīkst pārsniegt 100 cilvēkus, tomēr šo pakalpojumu sniedzējiem un pasākumu rīkotājiem arī turpmāk jānodrošina, lai telpu vai pasākumu norises vietu noslodze nepārsniedz 50% un lai tiek ievērotas prasības par distancēšanos un dezinfekcijas līdzekļu pieejamību.

Pārējos līdzšinējos ierobežojumus valdība atstājusi negrozītus. Cita starpā joprojām ir spēkā prasība, ka sporta sacensību un publisko pasākumu dalībnieku skaits ārā nedrīkst pārsniegt 2000 cilvēkus un telpās - 1500 cilvēkus.

Laikraksts Postimees pirmdien arī vēsta, ka Tartu Dziesmu svētku estrādē 31.augusta vakarā uz grupas 2 Quick Start un repera Nublu koncertu, neraugoties uz inficēšanās gadījumu skaita pieaugumu, cilvēki bija sapulcējušies lielā skaitā un pat necentās ievērot drošu atstatumu cits no cita. 

Top komentāri

Duntes muižai patīk balles,
D
un muiža krievu migrantiem pilna.
Pareizaissecinājums
P
Ir labi saprotams, ka jebkuram gudram cilvēkam pūlī ir nepatīkami. Pūlī būt ir bīstami un jaunais kroņa vīruss to ir parādījis arī vājāk redzīgiem... lai nebūtu pārpratumu.
Z Līvmane
Z
Pietiek ar vienu slimo, kas aizies uz tusiņu un viss tusiņš, būs slims!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē