Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Konte ieņem stingru nostāju attiecībā uz Covid-19 skartās ekonomikas stimulēšanu

Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte otrdien paziņojis, ka nepieņems kompromisus Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderu videokonferencē šonedēļ jautājumā par risinājumiem ekonomiskajai krīzei, ko izraisījusi jaunā koronavīrusa pandēmija.

Konte ar šādu paziņojumu nāca klajā parlamenta sēdē. "ES un eirozona nevar atļauties tās pašas kļūdas, kādas pieļāva 2008.gada finanšu krīzē," sacīja Konte. "Vai nu mēs visi uzvaram, vai arī visi zaudējam."

Kontes prasība pēc kopīga ES aizņēmuma jeb tā dēvētajām koronaobligācijām ir saskārusies ar stingru pretestību no Vācijas un Nīderlandes.

ES valstu finanšu ministri šomēnes vienojās par 500 miljardu eiro plānu, lai stimulētu ekonomiku, kuru smagi skārusi Covid-19 krīze, bet atlika lēmumu par kopīgu aizņēmumu.

Plāna galvenā sastāvdaļa ietver Eiropas Stabilitātes mehānismu (ESM), kas nodrošinās 240 miljardus eiro parādos nonākušu valstu izdevumu garantēšanai. Taču palīdzības saņemšanu no ESM parasti pavada stingri nosacījumi un ES uzraudzība.

Itālija uzskata nosacījumu izvirzīšanu atbalsta saņemšanai par pazemojošu, jo tā atdzīvina atmiņas par eirozonas parādu krīzi, un Konte sacīja, ka nav pārliecināts, ka šoreiz nosacījumi būtu vieglāk izpildāmi.

Taču Konte paziņoja, ka uzreiz nenoraida ideju par ESM izmantošanu, jo citas valstis, ko smagi skārusi pandēmija, piemēram, Spānija atbalsta ESM iesaisti. Arī Spānija atbalsta ideju par tā dēvētajām koronaobligācijām.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem Itālijā no jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 miruši 24 114 cilvēki, kas ir lielākais pandēmijas upuru skaits Eiropā un otrs lielākais pasaulē aiz ASV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē